Hej!

Här nedan finner ni frågor samt svar som är skickade till min ”Fråga Henke-mejl”, ni kan se om ni hittar svar på era frågor här.

Om ni inte hittar svar på Er specifika fråga går det bra att mejla via
Fråga Henke”-formuläret.


 

Har fått olivolja på lite större ytor på tapet..har försökt o ta bort det med ” huskurer” viklet inte funka. Hur gör jag? Måste jag tapetsera om? det tränger inte igenom då?

Hoppas på ett svar!

Svar;

Trist att du fått olja på tapeten. Många försöker ta bort feta oljefläckar med t.ex diskmedlet YES.  Detta fungerar inte alltid så bra eftersom diskmedel innehåller medel  som skall återfukta huden i våra händer när vi diskar osv. Så det du bör prova är att tvätta ytan med en sk Fettlösare. Alcro Delfin Fettlösare fungerar bra på de flesta feta och oljiga ytor.
Testa på en mindre yta först. Skulle det vara så illa att du måste tapetsera om ytan så bör du spärra oljefläckarna med t.ex Schellack /kvistlack innan du hänger upp nya tapeter igen. Schellacken isolerar oljefläcken och förhindrar att den tränger igenom igen.

Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

Hej Henke,

tack för en jättebra sida med många bra tips. Nu skulle jag behöva lite tips inför renoveringen av vårt vardagsrum, som vi ska totalrenovera. Vi har ett spänntak, vi är osäkra på om det är papp eller väv, som är VÄLDIGT smutsigt överlag och som dessutom har flera svarta fläckar (de löser sig i vatten). Vi är osäkra på om det är målat med lim- eller oljefätg, när vi har försökt göra testet med vatten så blir det en mörkring men vi misstänker att det bara är smuts som löser sig för det blir inte ”klibbigt”. Känns riskabelt att tvätta taket med vatten men samtidigt vill vi ju inte att smutsen från taket ska lossna när vi målar och blanda sig i färgen så att taket inte blir vitt/flammigt. Hur gör vi bäst för att måla om detta tak? Vi ska dessutom låta slipa parkettgolvet. Är det bäst att slipa golvet före eller efter takmålningen?

Tack på förhand!

Svar;

Tack för att du gillar min sida:-) !

Ditt tak är förmodligen målat med en oljefärg, en limfärg skulle omedelbart blivit smetig av vattnet. Eftersom det är så smutsigt så behöver det tvättas av, använd en färdigblandad målartvätt, t.ex NITOR Målartvätt med spraymunstycke. Då blir det mycket lättare att tvätta av taket och du riskerar inte att få för mycket fukt i taket.
Eftersom det med största sannolikhet rör sig om ett spänntak så måste du använda en oljebaserad färg när du målar. Använd t.ex Alcro Kraft , den är helt suverän att måla med samt täcker väl.
När man målar tak och i synnerhet ett spänntak så måste man lägga på flödigt med färg, om du ”snålar” med färgen så blir taket flammigt direkt. Om du lägger på ordentligt med färg så klarar man ofta att måla enbart en gång för att få taket fint, men då får man som sagt rolla på ordentligt mer färg. Tyvärr så luktar denna färg ganska mycket lösningsmedel så det är viktigt att du vädrar ordentligt. ( kolla min film om att måla spända papptak på denna länken. http://www.henkesmalartips.se/sv/video_mala-spanda-papptak.html

När det gäller golvslipningen så kan du göra den efter takmålningen, men bara för att du eventuellt gör golvslipningen efter takmålningen så glöm inte att skydda golvet ordentligt när ni målar, för de färgstänk som eventuellt blir av takfärgen är svåra att slipa bort…..

Ha det gött!!

Mvh; Henke

 


 

Hej!
Det handlar om mina skåpsluckor i köket.
Jag gillar faktiskt den gröna, friska färgen.
Problemet är att ett par luckor är skavda just i kanterna så den vita grundfärgen kommer fram. Funderar på att försöka slipa och bättra på.
Undrar om jag kan ta med en lucka och få färg bruten i samma nyans? Den är inte särskilt blank heller snarare litet sidenmatt.
(Jag vill helst inte ta hem en tiolitersdunk heller)
Ha det bra!

Svar;

Det bästa är faktiskt att du tar med en låda eller en lucka till färgaffären och ber dom att lysa av din kulör med en spectrofotometer, då får du rätt kulör och rätt glans till dina luckor och i en passande storlek på färgburken:-)

Ha det gött !!

Mvh; Henke

 


 

Tjena,,

Håller på o hjälpa en vän till mig med en trappa inomhus i ett hus. Satt en matta (20-30år)som var limmad som vi har lossat o skrapat bort limmet med spackel o varmluftpistol.. På vissa trappsteg så finns det limrester som inte släpper med slipen. har hyrt en slipband maskin, men jag kan inte få bort all lim så det blir jämnt o fin yta. Vi tänkte olja in trappan i slutändan.. På vissa trappor så finns det limm djupt in i trät skrapar jag bort det så kommer det finnas massa hål överallt. Om jag använder spackel skulle det funka bra o kan jag få en fin yta. För om det finns limrester kvar så lär det inte bli fint när vi ska olja in trappan. Snälla hjälp oss… tack

Svar;

Att ta bort gammal matta i en trappa är inte det enklaste, limrester brukar vara svårt att får bort, men du gör helt rätt, dvs slipar/skrapar allt som går. Trä har ju en benägenhet att suga åt sig lim också, det är svårt när det kommit långt ner i träytan, men kan försöka med limtvätt , men oftast så sitter limmet för långt ner och då fungerar inte limtvätt dessvärre.
Då får man som du skriver i ditt andra mejl använda en lackfräs. En lackfräs går att ställa in på hur djupt den skall fräsa. Ta det väldigt försiktigt, en lackfräs är oerhört effektiv och ställer man in den fel så fräser den fort väldigt djupt i träet.
När du sedan fräst bort det lim som satt djupt så efterslipar du med en slipmus eller bandslip. När man skall olja in en träyta med t.ex OSMO Hårdvaxolja är det mycket viktigt att man inte slipar med för fint papper inför sista slipningen, om du slipar med korn 120 vid sista slipningen så blir träporerna för täta för att hårdvaxoljan skall kunna tränga in i träet, så avslute med som finast korn 100 om det är hårdvaxolja du skall olja in trappan med. Var noga i valet av olja, du har ju lagt ner massor av arbete med att få trappan fin nu inför oljningen, så arbeta med kvalitéts oljor så du får det där snygga och framför allt hållbara ytskiktet. Om du skulle behöva spackla någon yta i trappan så använd ett ordentligt träspackel som går att slipa och olja, och ger ungefär samma utseende som naturligt trä. Märket PASI är mycket bra träspackel och finns i färgfackhandeln eller på golvfirmor.

Lycka till med din väns trappa och hoppas ni blir nöjda bägge två:-)

Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

Hej.
Jag har en liten fråga som jag hoppas att ni kan svara på:
Jag har en papperstapet (utan textur) i mitt vardagsrum, som dessvärre har en otroligt ful pappersbord mitt på väggen. Kan man skrapa/sandpappra bort den och spackla ytan för att sedan måla om väggen – och ändå få det fint/bra? Eller bör man tapetsera om väggen?
Tack så mycket på förhand!

Svar:

Det är lite lurigt att ta bort bårder på en tapetserad yta utan att göra påverkan på tapeten. Jag har testat med KIILTO tapetnedtagare för att bara lösa upp bården och därmed kunna dra bort den försiktigt, det funkade bra MEN man får vara försiktig så man inte väntar för länge på att medlet verkar (ca 10 min) och sedan är det viktigt att man bara lägger på medlet på själva bården, annars löser man upp tapeten också och det är ju inte så bra:-) Det går naturligtvis att spackla också men det kommer dessvärre att synas litegrann.

Lycka till och ha det gött!

Mvh; Henke

 


 

 Hej! Nu behöver vi experthjälp 🙂
Vi har målat om is tort sett hela huset nu återstår bara vår veranda och trapp på framsidan. Verandan har ett brunt flinggolv – går det att måla över med grundfärg? sen skulle vi vilja ha lite mer glans så att det går att torka av frömjöl och liknande- kan man lägga på någon lack ?
Sen till vår trapp det är en 70 tals trapp bestående av bruna stenblock med några framträdande småstenar i men vi vill måla denna svart – hur gör vi?

Svar:

Om eran veranda är under tak så kan ni måla med en golvfärg på det gamla flinggolvet. Det ni måste göra först är att tvätta golvet noga och skrapa bort eventuell lös/flagnad färg och sedan spackla i de ställena. Golvfärgen t.ex Alcro Entré är nästan högblank så den behöver ingen överlackning med någon golvlack eller dylikt. Om erat golv inte är under tak så gäller i stort sätt samma behandling, men färgen kommer att slitas ut lite fortare av väder och vind.
När det gäller er stenmur så tvättar man den med målartvätt för utomhusbruk och efter att det har torkat ordentligt så är det bästa att måla den med en silikatfärg, den finns i svart och är mycket hållbar och helt diffisionsöppen dvs den släpper igenom fukt osv.

Ha det gött och lycka till med erat målande!:-)
Mvh, Henke

 


 

Hej
Jag har hamnat i en diskussion om det är lätt att ta ner easy up tapeter?
Frågan kom när jag vill tapetsera på min toalett istället för att måla men avstår för att jag tror att hyresvärden inte skulle godkänna detta vid en ev flytt. (Det är ingen dusch eller badkar där utan bara toalett och handfat. )
Problemet skulle ju lösas lätt om easy up tapeter bara är att riva ner, som personen jag diskuterar detta med påstår, men hur är det egentligen?
Ha det så bra så länge!

Svar:

En easy.up tapet är oftast sk spaltbar. Det betyder att när man skall tapetsera om så river man bort det yttersta lagret på tapeten. Det blir alltså kvar en pappersyta på väggen som man kan måla eller tapetsera på igen, men det blir alltså inte helt rent på väggen utan det krävs att man tapetserar om eller t.ex målar väggen.

Ha det gött!!

Mvh; Henke

 


 

Hej Henke!
Jag har upptäckt att tvättning med såpvatten är mycket effektivt för att ta bort smuts och lättare algpåväxt på t.ex. vita knutbräder. Ibland vill jag dock måla om efter tvättningen. Går det bra eller måste jag tvätta med målartvätt också?

Svar:

När man tvättar med såpa och bara vill ta bort smuts så fungerar ju det alldeles utmärkt. Men vid ommålning så bör ytan som skall målas om vara nedmattad och detta görs med målartvätt eftersom den mattar ner ytan och gör att den nya färgen fäster bättre.
Så mitt tips är att du målartvättar med en målartvätt för utomhusbruk innan du målar om.

Ha det gött!!
Mvh, Henke

 


 

Hej! Ska måla väggarna vita i min lägenhet, det är nymålat med 0502 i den varma gula tonen.
Jag vill måla om till kallare vanlig vit/kritvit/pappersvit.
Måste jag grundmåla först? Täcker det ändå om jag skippar grundmålningen och målar med vit färg två gånger?
Jag har ont om tid innan inflyttningen så jag skulle spara tid med två målningar

Svar:

Du behöver inte grundmåla före du målar med den väggfärg du vill ha, det är bara att måla på direkt, och stå på med inflyttningen 🙂

Ha det gött och hoppas du kommer att stortrivas i din nya lägenhet 🙂
Mvh, Henke

 


 

Hej
 Håller precis på att renovera en gammal inomhustrappa. Har tagit bort en heltäckningsmatta, tagit bort att lim och skrapat rent. Jag har slipat och spaklat och slipat igen. Nu är det dags att börja måla, men vad använder vi för färg? Går det bra med vilken grundfärg som helt som är för trä, eller måste det vara en speciell bara för att det är en trappa? Vad rek. du för färg efter detta? Hade tänkt mig ha trappan ekfärgad, finns det någon heltäckande färg som ser ut som ek? Annars får den nog bli grå. Vad har man i färgen för att inte halka så lätt?

Tack på förhand

Svar:

Oj vilket jobb du lagt ner på din trappa:-) !
När du skall måla den så tycker jag du skall använda en vattenburen snickerigrundfärg som t.ex Alcro V-Slip, den ger ett bra grepp för färgen du målar över med sedan.
Som färdigstrykningsfärg tycker jag du skall använda Alcro Entré, som är en vattenburen golvfärg som är väldigt slitstark och ger en fin yta. Det finns en produkt som heter ”Halkskydd” som man blandar i färgen innan sista strykningen, detta gör att ytan blir lite sträv, men ändå inte svårstädad eller likande:-) då får du ett halkskydd som gör att trappan inte känns halkig att gå i.
När det gäller kulörvalet så är det inte alltid så lätt att få en täckande färg att se ut som trä, den blir ju liksom som bottenfärgen i en träbit så i ditt fall som vill ha ekfärgad så borde kulören bli lite sandfärgad för att ge en ”illusion” av ekfärgat. Men jag hade nog målat den grå istället….:-)
Du kan rulla på färgen ifall du vill, använd en sk elementroller så går det lite fortare att måla också får du en slät fin yta.
http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/rollers/elite-filt-2.html
Tvätta ut rollern först med lite vatten och diskmedel så luddar den inte av sig så mycket 🙂

Ha det gött och lycka till med din trappa!:-)

Mvh; Henke

 


 

Hej Henke,
Jag har Wegner Y-stolar som är i Ask. När vi köpte dem var de såpade och hade en vit fin nyans. Nu när de är ett par år gamla så har de i stället blivit gulaktiga i färgen. Vilken produkt är bäst att använda för att både skydda trät och att få tillbaka en vit nyans?
Tacksam för svar

Svar:

Om dina möbler var såpade med vanlig naturell såpa, så blir den lite gulaktig med tiden, för att få tillbaka den vita tonen så finns det vit såpa som du kan lägga på dina stolar så blir dom fina igen. Herdin´s såpa VIT skulle fungera bra 🙂 Tvätta av dom noga innan såpningen bara.

Ha det gött och hoppas dina stolar blir fina! 🙂

Mvh; Henke

 


 

Tack för att Du finns för oss ”mindre kunniga” fixare.
Jag och min man har köpt ett hus byggt -77. Vi ska flytta in den 22 april och vill fixa vårt vardagsrum innan. Alla tak är av ohyvlat granvirke (tror vi) väldigt mycket kvistmärken. Det är nog lackat eller ngt sådant när huset byggdes. Men nu är det inte speciellt blankt. Du har tipsat om takfärg och hur man går tillväga med att måla tak men gäller detsamma när det är ohyvlat. Vi behöver väl inte tvätta ett sådant här stickigt tak? Vi hade gärna rollat taket med vitfärg men som Du skriver så är pensel att rekommendera (och då kommer vi kanske åt runt om stickorna?). En annan fråga är om hur vi ska lösa jobbet med en strukturtapet som enligt en målare har skiktat sig vet inte riktigt vad han menade. .(den känns lite plastig men det är ju i storrummet så det kanske inte är det)Vi hade tänkt att göra Din variant och lägga på tapetklister etc. men det trodde han inte skulle fungera. Det är också stora bitar borta från tapeten. Vad föreslår Du att vi ska göra för grundarbete för att sedan ha ett fint underlag för tapetsering alt målning. Vi har ingen erfarenhet men känner att vi gärna vill göra ett försök att göra detta själv.

Svar:

Grattis till ert nya hus ! va spännade med nytt boende!
Om ni vill måla era tak med en täckande takfärg så är det inte så krångligt egentligen. Ni behöver inte tvätta taket före målning om det inte är rejält smutsigt av sot eller liknande, damma av det med en borste, det räcker. När det sedan gäller kvistarna så är det bäst att ta det säkra före det osäkra, dvs det är bäst att schellackera kvistarna. Det finns schellack på sprayflaska som fungerar bra på just tak. Efter schellackering så kan ni börja måla taket, använd t.ex Alcro Servalack Aqua matt, den täcker bra och är lätt att måla med. Eftersom taket är stickigt som du beskriver så kan du även använda en ”vanlig takfärg ” . Skillnaden är att Servalacken flyter ut lite bättre och ger ett utseende utan så mycket penseldrag, medans t.ex Alcro milltex 2 RF är lite tjockare och därmed kan ge lite penseldrag, men det är en smaksak.
När det gäller tapeten så är det så att det målaren menar med ”skiktat sig”, betyder att tapeten är sk spaltbar. Man river alltså ner det yttersta lagret på tapeten och kvar bilr endast lite tunnt papper som egentligen är baksidan på tapeten. Det är just denna pappersbaksida jag ibland rekommederar att man rollar på tapetklister eller en grundfärg för att man inte skall få problem med blåsbildning osv under tapetseringen med den nya tapeten.
I erat fall så verkar det som om tapeten inte sitter så bra, så gör så att ni river/skrapar ner all lös tapet, samt drar bort det yttersta lagret på tapeten, dvs den med struktuen/mönstret på. Om det krånglar för er dvs är väldigt besvärligt att riva ner tapeten så använd ett tapetnedtagningsmedel, gärna KIILTO Tapetnedtagare, detta medel är helt suveränt och fungerar väldigt bra, en liten flaska kostar ca 20-22 kr och räcker till en hel del! När all tapet är borta så spacklar man över de delar av ytan som är ojämna med ett sandspackel för väggar inomhus t.ex Alcro Lätt Hand. Räkna med att ni kanske får spackla några gånger innan ni kan börja tapetsera.
Är man nybörjare så kan detta jobb ta ett tag, och man kan bli lite frustrerad under arbetets gång, men ge inte upp, det är värt varenda sekund när det blir färdigt. Planera ordentligt, köp allt det material ni behöver ( köp inte billigt, köp bra saker det underlättar oerhört mycket ). Skydda golvet ordentligt med skyddspapp innan ni börjar att måla taket.
Liten startordning. ( man kan göra på olika sätt men detta kan vara ett sätt)
1 skydda golvet samt allt annat som det eventuellt kan komma färg på.
2 damma av taket och schellackera kvistarna.
3 riv tapeten och städa undan allt papper osv
4 måla taket första gången
5 spackla väggarna helt klart ( dvs det skall vara klart för tapetsering)
6 måla klart taket och taklisten osv, måla ner takfärgen en liten bit ner på väggen så får ni en fint avslut för tapeten.
7 tapetsera
8 njut av erat nytapetserade rum!

Har ni mer frågor så bara mejla, så svarar jag er så fort jag kan

Mvh; Henke

 


 

Hej!
Har köpt två nattygsbord från en möbelaffär. Färdigmålade och monterade (tror de är från Kina). Det ena bordet slutade lukta starkt inifrån lådan efter ett kort tag men det andra luktar fortfarande väldigt starkt, så det går inte att ha lådan öppen. Vädring har inte hjälpt.

Kan tilläggas också att det nattygsbordet som nästan slutat lukta verkar ha en annan, något bättre och blankare ytfinish både utanpå och inuti än det bord som fortfarande luktar. Kan det ha blivit något fel vid tillverkningen?
Jag undrar nu om det kan vara skadligt att ha dem inne i sovrummet så länge det luktar så pass starkt och hur man skall göra för att bli av med lukten. Tack på förhand!

Svar:

Det var tråkigt att det luktar så!. Jag kan inte tänka mig att det är något farligt eller ohälsosamt med själva lukten, men irriterande förstår jag.
Ett gammalt knep är att tvätta ur lådan med grönsåpa det brukar ta bort de flesta lukter., så det kan du testa med. Om det ändå skulle fortsätta att lukta starkt så föreslår jag att du lackar om insidan av lådan, använd då helst en oljeburen lack, t.ex Herdin´s Betslack. (inte att blanda ihop med Herdin´s Lackbets…väldigt lika namn men olika produkter) Då brukar lacken kapsla in lukten och isolera den.

Lycka till med dina nattygsbord och hoppas att lukten går bort !

Ha det gött!!
Mvh, Henke

 


 

Hej!
Kan jag följa dina råd om målning av papptak även för ett vävspänttak ?
Våra tak är troligtvis uppsatt 1955 och gissar jag först målade med limfärg och sedan någon gång på 70-talet målade med modern färg (plast ?)
…. Vågar man måla ….
Det finns lite små skador och sprickor på några ställen, lagar man det på vanligt vis med spackel ?
vill gärna behålla taken!

Svar.

Ja du kan köra på samma sätt som när man målar spända papptak, sprickor osv lagar du bäst med latexfog. Och sedan målar du med en oljeburen takfärg.

Lycka till och ha det så gött!!

Mvh; Henke

 


 

Hej!
Tack för en bra sida.
Jag försöker renovera ett rum i min lägenhet där det från början satt det fyra lager tapet på väggarna. Tapeten har jag tillslut lyckats få bort så det är rent ner till betongen, som har någon slags puts på sig. Givetvis finns det mängder av små håligheter och liknande i väggen som jag hade tänkt spackla igen men även sprickor av varierande grad. Några av ”grövre” kaliber (kanske någon millimeter +/-) och andra som tunnare.
Är det bäst att knacka upp ALLA sprickor lite och  använda latexfog eller räcker det med att spackla dom tunnaste?

Jag hade sen tänkt tapetsera ena väggen och måla dom andra tre. Den som ska tapetseras antar jag det räcker med att man spacklar och sen på med tapeten men dom där man ska måla, går det att måla direkt på den spacklade/latexfogade väggen eller ”bör” man ha någon sorts väv på först (färgen är vattenburen)?

Svar:

Tack för att du gillar min sida !
Vilket jobb du gjort ! Grundligt och bra!
Det räcker absolut att du spacklar alla sprickor med ett sandspackel för väggar t.ex Alcro Lätt Hand eller liknande. Detta spackel använder du på alla väggytor som du skall måla och tapetsera. De väggar som du endast skall måla behöver du inte sätta upp någon väv eller liknande på innan målning.
Väven sätter du bara dit ifall du vill ha ett annat utseende på de väggarna än bara målat. Men vill du bara spackla och måla så fungerar det utmärkt det med. Du behöver inte knacka upp sprickor osv innan spackling om det inte är rejält trasiga och lösa i kanterna mm. Är sprickorna fasta är det bara att spackla. Riktigt djupa sprickor kan du fylla med latexfog innan spackling så fyller spacklet bättre.

Lycka till med ditt rum och hoppas det blir kanonfint !!

Ha det gött !!
Mvh; Henke

 


 

Tittade på din film måla paneltak.Du sa inget om att tvätta taket innan.
Inte heller att lägga på kvistlack. Har precis ett sådant tak själv som i filmen och som jag nu vill täckmåla. Hur gör jag???

Svar:

I den filmen där jag målar paneltak, så tog jag lite för mycket förgivet dessvärre, antog att alla förstod att man tvättar osv innan, det var dumt av mig (det var den första filmen jag gjorde) för så är inte fallet.
Så jag ber verkligen om ursäkt för att detta inte framgår av filmen. När det gäller ditt tak så börja med att tvätta  det med målartvätt, det finns målartvätt som du inte behöver efterskölja, den är bra att använda när man jobbar med tak. När det sedan kommer till schellackering så är det lite olika där. Gamla tak ( 30-35 år ) behöver sällan shellackeras eftersom dessa kvistar ”blöder” kåda/tanin väldigt lite. Så jag brukar rekommedera att grundmåla med t.ex Alcro Panelgrund som innehåller ämnen som motverkar taningenomslag. Detta gör att man då kan hoppa över schellackeringen och bara grundmåla med denna färg och sedan måla med den färdigstrykningsfärg man valt. Det tak jag målar i filmen var av sådan ålder och det har inte slagit igenom några kvistar ännu fast jag inte schellackerade. Så i ditt fall tror jag att en grundmålning med Alcro Panelgrund och sedan färdigstrykning med t.ex Alcro Servalack Aqua matt, 2 eller 3 gånger borde bli en bra lösning som skulle ge dig ett vackert tak. 🙂

Lycka till med ditt tak och ha det så gött!!

Mvh; Henke

 


 

Hejsan!
Jag tänkte måla vårt allrum på övervåningen. Det sitter en papperstapet där idag som är i gott skick och som går att måla direkt på. Problemet är att det har bildats sprickor mellan alla dörrkarmar och tak, samt mellan snedtaket och den raka väggen på sidorna. Hur gör jag enklast för att täcka sprickorna utan att de uppstår igen?
Jag rådhörde med färgaffären. De sa att spackla över sprickorna var ingen idé då det snart skulle spricka igen. De rådde mig att skära ut en bit easy cover och täcka sprickorna med och sedan bredspackla ut skarvarna.
Därefter fanns det tydligen någon specialfärg att stryka på för att motverka att det skulle se konstigt och slätt ut där jag spacklat innan jag målade med den slutgiltiga kulören.
Tapeten är som sagt ganska slät men jag är rädd för att det ändå syns vart man spacklat. Vad har du för tips? Kan jag göra som målarfirman rekommenderar eller finns det något enklare sätt? Om jag väljer en lite ulligare roller kanske det blir samma struktur överallt ändå utan specialfärgen?

Svar.

Det du beskriver är tyvärr väldigt vanligt, väggar rör sig beroende på årstid, luftfuktigheten varierar med årstiden vilket gör att det är fuktigare luft på sommarhalvåret och torrare luft på vinterhalvåret. Detta
gör att trävirket i våra väggar sväller och krymper vilket gör att dessa retsamma sprickor uppstår.
När man har en slät papperstapet på sina väggar och kanske spacklar sprickor osv kommer denna spackling alltid att synas mer eller mindre. Det går inte att laga sprickorna med exempelvis en Easy-Cover och sedan spackla ut det partiet/lagningen, måla över och tro att det inte syns, för det gör det.
Jag har inte hört att det finns någon specialfärg som gör att lagningar på en slät vägg inte syns, ( så jag är väldigt nyfiken på vad det är 🙂 ! )en sådan färg skulle lösa många, många problem vid målningsbehandling på dessa ytor. Men det kanske finns, jag har bara inte hört talats om det, men å andra sidan vet jag inte precis allt heller….är tapeten lite strukturerad så kan man ibland blanda i ett strukturmedel i färgen för att efterlikna strukturen i tapeten och därmed dölja lagningen lite bättre, men det är bara vid lagning av strukturtapet osv, inte en helt slät tapet.
Det jag vill ha sagt är att det är väldigt svårt att få bort dessa sprickor utan att lagning syns, små sprickor vid övergång mellan tak och vägg brukar man laga bäst med latex eller akryltätmassa. Det brukar ibland även gå att försiktigt fylla i sprickor över dörrkarmar eller fönster med latexfog, men man får ta väldigt lite latex och prova sig fram. Hoppas att detta svar gett dig lite mer hjälp, det finns tyvärr inte riktigt bra sätt så jag beklagar att jag inte kan hjälpa dig bättre än så här.

Mvh, Henke

 


 

Vi har precis köpt ett hus på ca 130kvm+garage på 65kvm. Förra ägaren har rökt cigaretter inomhus och vi vill naturligtvis inte bo i den lukten.
Nu undrar jag vilken den bästa färgen för att få bort lukten är. Vi är beredda att måla alla ytor så många gånger det behövs. Kök och badrum ska rivas ut helt och hållet så det är väggar, tak och golv som ska ”saneras”.
Tacksam för svar!!

Svar:

Va kul med ett nytt hus ! trist att det varit rökare i huset innan, men det finns grejer som fixar detta:-)  Man brukar måla alla ytor med någon typ av spärrfärg mot nikotingenomslag. Alcro´s heter ISOLERA, finns i 4 och 10 litersförpackningar och fungerar bra på dessa ytor.

Lycka till med erat nya boende och ha en fantastisk vår !!

Mvh, Henke

 


 

Svar.

Använd Welin&Co OSMO Hårdvaxolja till dina möbler så kommer de att bli kanonfina. Om du vill vitpigmentera dom innan själva oljningen så kan du använda den som heter 3040 Transparant vit, sedan oljar du med t.ex 3062 ofärgad matt. Det finns bruksanvisningar mm på www.welinoco.com

http://www.welinoco.com/?mcf=product/product/view&id=20&-session=nestor:11D3F5673246E0F549E00218F126EA7A

Lycka till med dina möbler och ha en fantastisk vår !!

 


 

Svar.

Vad härligt att ni skall lasera, det blir ju så snyggt efteråt !
Det går alldeles utmärkt att lasera erat tak, en väldigt bra produkt för detta är Herdin´s Tak&Panelvit. Den är vattenburen, droppar nästan ingenting alls och det blir väldigt fint resultat. Den finns i olika varianter med olika mycket vitt pigment i, den som heter Extravit, skulle passa erat tak tror jag. Men kika i färgaffären på de prover som finns på den för att se vilken som skulle passa er bäst. Ni behöver inte tvätta taket utan endast borsta bort damm osv innan lasering. Schellackering skall ni inte heller
göra eftersom det då blir fläckar på de ställen där ni schellackerat. En lasyr är ju transparent så att träådring osv skall synas igenom,så då blir det inte bra med schellack innan. Använd en bra pensel. t.ex Anza Platinum Lackpensel, den har bra borst och gör att penseldragen syns minimalt.

Lycka till med erat tak och ha en fantastisk vår !!

ps, tack för att nu gillar min sida 🙂

 


 

Hej Henke!
Vi håller på att bygga hus och till innertaket följde det med gipsplank.
Skarvarna är fasade men som du säkert vet inte nedsänkta och vi ville ha hela taket slätt utan skarvar som syns efter målning. Eftersom jag aldrig gjort detta förr så har jag fått lära mig allt eftersom…och fått fixa till efter hand. Skarvarna är spacklade flera varv och sen slipade…upplever att det svårt att få det helt slätt å fint med alldeles lagomt mycket spackel.  Har märkt att med för mycket spackel så syns det genom färgen och jag får gå å efterslipa å rolla på och för lite spackel lyser skarvarna igenom…hur mkt spackel måste det egentligen ligga över skarven för att det ska bli bäst resultat och hur brett?
Remsa valde vi bort då det kändes som om det skulle bygga för mkt och eftersom gipsplanken är så smala så hade man då fått bredspackla hela taket eller? (hittade bara remsor på rulle av nät som är satt på väggar, vet inte hur det funkar med den andra sorten)
Det andra problemet är att när någon råkade koppla ur golvvärmen sjönk tempen i huset ganska mkt vilket ledde till att den lilla takyta som var färdig och blivit bra började spricka i vissa skarvar. Hur kan man göra för att laga dessa sprickor när taket redan är målat? Kan man fasa ur sprickan och lägga på siliconfog och sen måla på det eller måste allt slipas ner och göras om? Att bara spackla över befintliga sprickor har jag redan provat, men den kom ju såklart tillbaka.
Målningen i sig är inga problem, men det är förarbetet som jag aldrig verkar få grepp om.
Ni gör det bra ni målare och hade vi haft råd hade vi lejt bort jobbet för nog märker man hur jäkla svårt det är när man börjar.
Tackar ödmjukast på föhand för all hjälp jag kan få med mina problem!

Svar.

Trist med era tak! Tyvärr så är detta ganska svårt att fixa till om man inte är målare. Att spackla ut gipsplank så att det blir ett slätt tak är en liten utmaning i sig. Då dessa inte är fasade i kanterna så blir det lite trixigt. Det är svårt att med ord beskriva hur mycket spackel du skall lägga på för att det skall bli ett bra resultat. Eftersom ni inte har använt er av en spackelremsa,  eller glasfiberremsa som det också kallas så kommer taket att spricka i skarvarna, men jag föreslår att ni efter spackling sätter en armeringsduk, eller även kallad fiberduk i taket efter spackling. Det finns olika varianter av dessa dukar, en vanlig variant är sk Microliteväv, men i erat fall tror jag att den är för tunn för att den skall funka. Bättre då med en fiberduk som innehåller cellulosafibrer istället för glasfiber som microliteväven gör. Boråstapeter har en fiberduk som är bra, finns att köpa på tex. Colorama man även andra färgfackhandlar. De armeringsdukar som är uppbyggda av cellulosa är betydligt ”snällare” att använda eftersom dom inte kliar så mycket när man sätter upp dom, de är även lite tjockare vilket gör de enklare att sätta dom i tak osv där det är lite besvärligt. Så när ni spacklat taket 2 ggr, slipat osv så tycker jag att ni skall limma dit fiberduk dels för att få bort problemet med sprickorna, samt få taket slätare. Måla sedan taken med en bra takfärg som är så matt som möjligt samt reflexfri. Alcro har en takfärg som heter Milltex2 RF , som är en mycket bra tackfärg som täcker suveränt samt inte reflekterar ljus på något vis utan är matt hela tiden, detta gör att småskavanker och lite mindre spackelmissar syns mycket mindre. Måla 2 ggr flödigt på fiberduken eftersom den suger i sig lite färg vid första strykningen, om man lägger på för tunt med färg så blir taket flammigt och det är ju inte så snyggt. Använd en bra roller och bygel, t.ex Anza Platinum Micmex och bygel Anza Maxibygel aluminium, med förlägningskaft Anza Proffs, allt detta kan du enkelt köpa i min webshop, www.henkesmålarshop.se om du vill.  När ni sätter upp fiberduken så var två stycken som hjälps åt, man klarar inte av det själv utan en måste hålla våden och en måste sätta den i taket, använd ett sk ” Tapetverktyg” för att släta ut fiberduken medans du arbetar med den. Detta jobb är lite besvärligt men det blir oftast väldigt bra när det är färdigt och jag tror säkert att du klarar detta galant!
Det tak som du beskrev var klart innan golvvärmen blev avstängd och som sprack, gör du likadant med dvs limma dit Eco-Boråstapeters fiberduk så kommer det att se mycket bättre ut. Det blir inte bra genom att skrapa ur sprickorna och laga med silikonfog eftersom man inte kan måla över silikon, så det är bättre att skrapa eventuellt löst spackel, sedan spackla i där det behövs och sedan limma fiberduk över hela taket, med efterföljande målning.

Jag önskar dig all lycka till med dina tak, och ge inte upp för om du gör detta på rätt sätt och i rätt ordning så fixar du det ! 🙂

Ha en riktigt bra helg , och hör av dig igen om du har mera frågor!
Mvh; Henke

lite länkar till det du behöver:
http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/rollers/platinum-micmex-3.html
http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/rollers/-maxibygel-aluminium-3.html

http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/verktyg/forlangningsskaft-proffs-3.html
http://www.alcro.se/pro/sok.aspx

hittade tyvärr ingen länk till fiberduken från EcoBoråstapeter, men den heter Easy-up fiberduk och finns i 10 eller 50 mtr rullar och är 95cm bred.
Man använder ett vinyl&vävlim vid upphägning av den

 


 

Hej! Jag har ett litet bord som jag använder som matbord (75×75 cm) och som jag köpte på ikea. Det var obehandlat vid köp (furu) och utan att egentligen ha någon vidare kunskap om hur man gör laserade jag det svart.
Träet reste på sig och nu är ytan omöjlig. Jag funderar på att slipa ned utan och sedan måla bordet vitt istället, vet du om man kan hyra en slip (gärna en liten mus eller liknande)? Och ska man lacka bordet sedan också?

Svar.

Det var trist att ditt bord inte blev som du tänkt dig. Bra att veta är att allt obehandlat trä reser sig när man behandlar det med färg, lasyr ,olja osv.
Jag tror inte att du behöver hyra någon slipmaskin för att slipa bort träresningen på ditt bord, det fungerar att slipa för hand med ett sandpapper med kornstorlek 120, och sedan efterslipning med korn 180. Sedan dammar du av bordet och grundmålar det med en vattenburen snickerifärg t.ex Alcro Servalack Aqua grund. Efter grundmålningen så målar du bordet 2 ggr med en vattenburen snickerifärg t.ex Alcro Servalack Aqua.(Du behöver inte lacka ytan efteråt) Det är viktigt att använda en pensel med soft borst t.ex Anza Platinum Lackpensel, använder du en sådan pensel får du minimalt med penseldrag och då blir utseendet jättefint. Du kan enkelt köpa den i min webshop på den här länken om du vill.:-)
http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/penslar/platinum-flat-lackpensel.html

Om du ändå vill hyra en liten slipmaskin kan du kolla här:
http://www.ramirent.se/Produkter/Byggmaskiner/Slipmaskiner/
Ramirent i Göteborg hyr ut alla möjliga olika slipmaskiner osv, dom kan säkert hjälpa dig 🙂

Ha en riktigt bra dag och jag hoppas ditt bord blir jättefint !!

Mvh, Henke

 


 

Hej!
Kan man måla på shesamträ? Vill måla om ett bord.

Svar.

Ja du kan måla ditt bord, tvätta noga med målartvätt innan och grundmåla med en snickerigrundfärg, för att sedan färdigstryka med en snickerilackfärg.
Använd en pensel med sk softborst för att du skall få så lite penseldrag som möjlig i din målning, för du vill väl ha en slät fin yta på ditt bord:-)
Använd t.ex Anza Platinum Lackpensel, grym pensel att måla med finns att köpa på www.henkesmålarshop.se
http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/penslar/platinum-flat-lackpensel.html
från 79:-

Ha en riktigt bra helg och lycka till med ditt bord !

Mvh; Henke

OBS! nu har henkesmålarshop.se öppnat ! den hjälpsamma webshopen för alla hemmsfixare
www.henkesmålarshop.se för dig som gillar att måla !

 


 

Hej Henke!
Måste måla om taket eftersom jag hade en spis som inte ville dra ordentligt, detta innebar att rök kom in i rummet.
Vad måste jag göra innan jag målar om ?

Svar:

Rök efter öppna spisar osv ,är alltid ”fet” så du bör tvätta taket med en målartvätt dom löser den feta ytan. Man kan använda vanlig målartvätt men man kan  även använda en produkt som heter Delfin Fettlösare, som Alcro tillverkar. Sedan kan du måla taket igen.:-)

Ha det gött och lycka till med ditt tak:-)
Mvh; Henke

OBS! Nu är min webshop öppnad.. www.henkesmålarshop.se   -för dig som gillar att måla!

 


 

Jag är nybörjare och har aldrig tapetserat förut men har bestämt mig för att tapetera om mitt arbtetsrum som ett första test. Jag har bestämt för att använda s.k EasyUp tapeter eftersom det verkar enklast.
Tidigare inneboende i min lägenhet har målat väggarna med blå färg direkt på tapeten. Tapeten är inte av papperstapet utan av ngt tjockare slag Jag undrar om jag kan tapetsera EasyUp tapeter direkt ovanpå den målade blåa väggen utan att den mörka färgen kommer att synas genom? Har du ngt bra
tips på hur man kan ta bort den befintliga målade tapeten?

Svar:

Va kul att du skall tapetsera! , det är inte så svårt bara man tar det lugnt när man är nybörjare:-) De flesta Easy-up tapeter har 100% optisk täckförmåga, dvs de skall inte lysa igenom från underlaget när det gäller olika färgskiftningar, men inte alla tapeter har den ”funktionen”. Så mitt råd till dig är att om du skall sätta upp en ljus tapet så är det säkrast att måla väggen bakom i en kulör som är lik den som tapeten har. Om du har en tapet som är mörk så kan du eventuellt sätta den direkt på din målade vägg. När det gäller uppsättning av tapet på målad väggyta så går det i de flesta fall alldeles utmärkt att göra utan något avancerat grundarbetet mer än att man kanske tvättar av ytan innan man tapetserar.
Så jag tycker inte att du skall riva ner den målade tapeten ifall den sitter bra och är slät, då kan du tapetsera på den. Kolla min film om uppsättning av Easy-up tapet så får du mer tips och råd där.

Ha det gött och trevlig helg!

Mvh; Henke