OBS! Mycket viktigt, det här gäller INTE när man målar ett spänt papptak! Det här gäller när man målar om ett slätt tak som varit målat förut t.ex ett tak av gipsskivor, grängat betongtak (vanligt i lägenheter) eller gipsplank m.m.

Det som folk i allmänhet har problem med när de målar tak är att taken tenderar att bli ”flammiga”. Detta beror i det allra flesta fall på att man använder för lite färg samt fel verktyg. Så att tänka på är alltså att använda rätt roller samt rätt mängd färg.

Se till att golvet i det rum där du skall måla taket är noga skyddat, en rulle täckpapp är inte så dyr och den är värd varenda krona när du väl börjar att måla, alltså plocka undan alla möbler så att rummet är så tomt som möjligt och täck sedan golvet med skyddspapp. En del av er tänker säkert att det går lika bra att skydda golvet med lite tidningar, och det är säkert en del av er som lyckas med detta men jag vill ändå varmt rekommendera täckpapp som tejpas lite här och var för att den inte skall rulla upp sig. När du börjar måla är det lättare ifall du ”delar” upp taket i mindre fält om t.ex 2 x 2 m. och måla sedan.

1. Tvätta

Om taket är rejält nedsmutsat så behöver man tvätta det först, använd målartvätt som går att köpa i färgaffären, det finns målartvätt som inte behöver eftersköljas och det är att rekommendera. Det är bra ifall man kan undvika att blöta ner taket för mycket.

Jag vill påpeka att det i vissa fall när det rör sig om kraftigt nedsmutsade tak så kanske en något starkare målartvätt med efterföljande sköljning måste användas.
Är du osäker så fråga i din lokala färgfackhandel där de kan hjälpa dig till rätt val.

Om taket inte är så smutsigt räcker det i många fall att bara damma av det.

2. Laga och spackla

Se över ditt tak, undersök ifall det finns några hål eller sprickor som kan behövas spacklas igen. Använd ett sandspackel avsett för tak och väggar, t.ex. Alcro Lätt Hand eller Lätt fin spackel. Om det bara är små hål kan det räcka med att sätta i dessa med latexfog.

3. Måla

Efter eventuella spacklingar har torkat och du har slipat av är det då äntligen dags att börja måla ditt tak. Köp en bra takfärg med god täckning, med en billigare takfärg får du måla fler gånger. En bra takfärg brukar täcka med fullgott resultat efter två strykningar, med en billigare färg kanske du får måla taket 4-5 gånger och det vill du väl inte?

Börja med att måla med pensel i takvinkeln, detta kallas för att ”sparmåla” på målarspråk. Om du har taklist i ditt tak kan du om du vill måla in denna med samma färg som du målar taket med sedan, vill du bryta av med en annan kulör på taklisten så måla den inte med takfärg utan använd en snickerilackfärg istället.

Försök sedan att i första hand inte använda dig av målartråg, låt istället rollern arbeta i färgburken direkt, då är det lättare för dig att få med rätt färgmängd i rollern.

Använd ett förlägningsskaft istället för att balansera på en trappstege med rollern i ena handen och tråg i den andra. Du får en mycket bättre översikt i ditt målande om du står på golvet hela tiden när du arbetar. Doppa nu inte ner hela rollern och bygeln rätt ner i färgburken utan låt den bara rulla i det översta skiktet av färgen i burken, ”dra” rollern försiktigt mot dig när du hämtar färgen, då lindar sig färgen runt rollern och du får ett jämt lager färg med dig.

När du har tillräckligt med färg på rollern snurra på skaftet samtidigt som du för rollern upp mot taket. Då minskar risken för en massa färgstänk på vägen från burken till taket. För rullen fram och tillbaka med lugna drag över taket, hämta mer färg ofta, rollern får inte bli torr och din målning i taket får inte heller torka under tiden du målar, så använd mycket färg hela tiden!

Färgen skall hållas blöt hela tiden för att skarvarna i målningen skall flyta ihop under torkningen.

Ta ingen rast föränn du är helt klar med takmålningen. Efter att den första målningen torkat så är det dags att måla en gång till. Det är viktigt att måla minst två gånger för att inte taket skall bli flammigt samt att det ser bra ut och håller längre.

Om du tycker det verkar svårt ändå med att måla tak och ifall du bor i Stockholmsområdet så kan jag tipsa om en målare i Stockholm som heter Marlons Måleri & Design AB , där kan du få en kostnadsfri offert mm.

4. Fikatajm!

Njut en god kopp kaffe, eller kanske te ifall ni så önskar och gläds åt ditt nymålade tak!!

Lycka till!!