Tips om penselvård

När man målar så använder man ju oftast någon form av pensel. Dessa penslar varierar i kvalitet och prisklass, och skall man ha ett bra resultat när man målar så rekommenderar jag att du skaffar dig en riktigt bra pensel. En kvalitetspensel är lite dyrare än ”måla-och-kasta- penseln” så det är bra att vara rädd om den och vårda den ömt!

Alla nya penslar oavsett pris ,släpper alltid lite penselhår när de är nya. Börja med att skölja penseln i vatten innan ni målar och skvätt ur penseln innan målning så släpper mycket av den lösa borsten då och istället för i din nymålade yta!

När man målar med oljeburen färg så brukar man använda en pensel av naturborst, detta borst är oftast svart till färgen och penseln är tät och fin om det är en pensel av hög kvalitet. Under tiden som man målar så tar man ju lite paus lite då och då, ställ då penseln i en tom kopp med vanligt vatten, använd INTE lacknafta eller penseltvättmedel! När du har pausat färdigt så är det bara att ta upp penseln från vattenkoppen och skvätta ur den lite och sedan fortsätta målningsarbetet. Vattnet ”kapslar” in penseln så den inte kommer i kontakt med syre och då hindrar färgen i penseln från att torka. Yrkesmålare förvarar ofta sina oljefärgspenslar i vatten hela tiden och gör bara rent dom vid kulörbyte eller när de stått för länge med färg och börjar bli klumpiga att måla med, vattenbadet bidrar också till att penseln håller sig mjuk och fin.

När du sedan har målat färdigt och tänker rengöra din pensel så gör följande. Börja med att tvätta ur penseln ordentligt med lacknafta eller penseltvätt för att få bort all oljefärg som finns i penseln.Det går åt ca. 1 liter lacknafta för att få rent en pensel som är ca 50 mm! Efter lacknaftabadet så tvättar man ut penseln med grönsåpa och vatten, upprepa grönsåpebadet flera gånger för att penseln skall bli riktigt rentvättad. När du är färdig med detta så mår penseln bra av att hänga på t.ex en spik på väggen, för att penseln skall behålla sin form så är det bra att doppa penseln i ren grönsåpa och dra rätt formen på penseln med handen och sedan låta den torka så. Penseln blir då hård av såpan och håller formen. Nästa gång när du skall måla så sköljer du bara penseln med ljummet vatten så blir den mjuk igen och kanonfin att måla med!! Detta tips gäller naturligtvis även för rollers m.m. som man använt i oljeburen färg, var beredd på att det går åt betydligt mer lacknafta för att få rent en roller!! Ett tips är att använda en rollerskrapa för att få bort så mycket färg som möjligt innan man tvättar med lacknafta eller dyl.

Om man målar med vattenburen färg, vilket är mer och mer vanligt idag så är rengöringen lättare än vid oljefärgsmålning. När man målar med vattenburen färg så brukar man använda penslar av syntetborst, dessa är på penslar av högre kvalitet lite ”slitsade” i toppen för att de skall ge ett slätare resultat vid målningen.När du tar en fikapaus eller nåt i ditt målande så kan du med fördel lägga penseln i en vanlig plastpåse. Se till att det är rikligt med färg i penseln och förslut sedan påsen väl. Lösningsmedlet i vattenburen färg är ju som man hör på namnet, vatten. När penseln ligger i påsen så avger färgen ”vattenånga” som blir instängd i påsen och därmed hindrar färgen och penseln från att torka. När du har målat färdigt och skall rengöra penseln så sköljer du bara ur penseln med vanligt vatten (dock inte rätt ut i avloppet!!) och sedan när all färg är borta ur penseln så rengör du den med grönsåpa och vatten för att hålla borsten i penseln i fin form. Doppa sedan penseln i ren grönsåpa och dra rätt formen och låt den torka. När du skall måla nästa gång så sköljer du den i ljummet vatten och sedan är den klar att måla med igen. Detta rengörings- och förvarningstips gäller ju givetvis även för rollers som du använt i vattenburen färg.

Jag vet att penseltvättning inte står så högt på prioriteringslistan när ni målar, men jag kan lova er att det är värt den tid det tar, för penseln blir mycket fin att måla med nästa gång och en insliten pensel slår lätt en nyinköpt både i resultat och känsla !!

Det finns säkert en massa tips till om hur man får rent penslar och eftervårdar dem, men dessa sätt är bra tycker jag och de är samtidigt lätta att utföra.

Ha det så gött å lycka till med era penslar!!

Mvh: Henke