Hej Henke
Jag har ett hus pa vastkusten . Nara havet och utsatt for vind. Har inte malat det pa 7-10 ar sedan. jag malade det med gra cuprinol . Kommer ihag(?) att jag kunde tvatta penslarna med vatten. Pa skuggsidan finns det algbildning.
1. Kan jag anvanda hogtryckstvatt om jag ar forsiktig och inte kommer for nara? Kan jag anvanda vanligt Yes-diskmedel? eller speciellt algmedel? Behover jag tvatta alla fasader? aven dom som inte har alger?
2. Vilken farg foreslar du? Ar Cuprinol trafarg och Cuprinol fasadfarg samma sak?
3. Vilken farg ( vit) foreslar du till Hornen och karmar och overliggare till altan?
4. Finns du i GBG-trakten?

 

 

Svar:

Här kommer lite svar på dina frågor:-)

1. Ja du kan tvätta försiktigt med högtryckstvätt,MEN håll ordentligt avstånd till fasaden annars är det stor risk för att man trycker in för mycket vatten i panelen. Det går inte att använda YES diskmedel för att effektivt behandla en mögel/algpåvuxen yta. Dessutom lämnar YES diskmedel en fet yta efter sig på fasaden eftersom diskmedel innehåller ett återfettande medel för att t.ex våra händer inte skall bli torra av att stå och diska. Detta medel hänger då kvar på fasaden vilket kan göra att den nya färgen inte får rätt vidhäftning varpå ytan kommer att flagna i framtiden.
Så i ditt fall bör du absolut använda ett algtvättmedel ex Alcro Delfin alg&mögeltvätt. Du bör även tvätta alla de ytor som du skall måla, en fasad som står nära havet blir utsatt för salt från havet hela året och behöver därför tvättas ordentligt innan målning sker.

2. Jag föreslår Alcro Bestå systemet, eller Jotun Demidekk Ultimate. Men helst Alcro Bestå för den är snäppet bättre tycker jag personligen.
Cuprinol Träfärg är en alkydoljebaserad täckfärg dvs lacknafta buren, Cuprinol Fasadfärg är en vattenburen alkydoljefärg alltså spädbar med vatten. Av dessa två borde Cuprinol Fasadfärg vara den bättre för ditt hus, men detta har jag bara läst mig till, har ingen egen erfarenhet av Cuprinol´s produkter.

3. Även där Alcro Bestå. Till överliggaren på altanen tycker jag du skall använda Alcro Bestå Fönsterfärg som ger en lite hårdare yta.

4. Nej jag bor och arbetar i Säffle ca 20 mil från Göteborg. Men jag är född och uppvuxen i Göteborg.

Ha det gött!!

Mvh; Henke