Hej!

Här nedan finner ni frågor samt svar som är skickade till min ”Fråga Henke-mejl”, ni kan se om ni hittar svar på era frågor här.

Om ni inte hittar svar på Er specifika fråga går det bra att mejla via
Fråga Henke”-formuläret.

 


 

22 apr 2013 kl. 16.03 skrev E-postformulär:

Hej Henke!

Vi han håller på och renoverar i köket och har satt upp gipsskivor på väggarna. Jag har börjat spackla skarvarna men läser nu att man ska sätta pappersremsor över dem. Funkar det utan dem eller går det att sätta upp innan jag börjar med varv två?

Svar:

Du bör absolut använda en skarvremsa, MEN pappremsan skall sättas i ett speciellt spackel som heter Skivspackel, men eftersom du redan börjat spackla är det ju lite för sent för det. Använd därför en glasfiberremsa, denna  finns i självhäftande utförande och den kan du sätta på den redan spacklade ytan, spackla sedan över remsan 2 ggr.
OBS! En skarvremsa lämnar inga garantier på att det aldrig kommer att spricka i skivskarven, men den gör sitt till för att i möjligaste mån förhindra sprickbildning så länge det går.

Mvh; Henke

 


 

1 maj 2013 kl. 14.57 skrev E-postformulär:

Hej Henke!

Jag har satt upp easy up recover på två väggar.
Nu när jag då skall tapetsera dessa väggar, skall jag grunda dessa  innan eller går det bra ändå?

Tacksam för svar.

Svar:

Det går bra att tapetsera direkt på easy-cover väven, den suger lite grann , men det kan du enkelt kompensera när du limmar på väggen innan du tapetserar. lägg på lite mer lim så är det ingen fara.

Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

29 apr 2013 kl. 22.49 skrev E-postformulär:

Meddelande:
Hej Henke,

Tack för en bra och inspirerande hemsida!

Vi håller på och renoverar i ett blivande barnrum och har en fråga kring hur man på bästa sätt ska spackla hörn av gipsskivor. Vad använder man för material? Din rekommendation på bästa teknik? Etc.?

Tack på förhand!

Svar:

Om det rör sig om ett ytterhörn så brukar man använda ett sk ytterkantlist av metall som man sedan spacklar ut med ett vanligt sandspackel. Dessa lister finns att köpa i bygghandeln.

Är det däremot ett innerhörn och detta inte har en fasad kant, så brukar jag rekommendera latexfog, detta är mer flexibelt än ett vanligt sandspackel och gör att hörnet håller bättre. Om det är så att det råkat bli så att den fasade kanten på gipsskivan hamnat i hörnet så spacklar man ut fasen och drar sedan en latexfog i hörnet.

Lycka till med ditt barnrum och hoppas det blir jättefint!

Mvh; Henke

 


 

30 apr 2013 kl. 16.50

Meddelande:
Hej Henke!
Första gången jag är på din sida! Hoppas du kan hjälpa mig. Jag gav mig (tyvärr) på ett gammalt avlutat klaffbord som vi använder till köksbord. Det har en fin ljus nyans, men med lite märken efter glas och annat, så jag tänkte att det kunde vara bra att olja in för att få en tåligare yta. Jag tvättade det med en svamp med lite grönsåpa och då ruggades ytan upp men jag tänkte att det var smuts som ramlade av. När det torkat slipade jag med sandpapper. Till sist strök jag på en olja som vi också använder till köksbänken. Ytan känns ok men är betydligt mörkare och liknar furu som jag verkligen inte gillar. Är väldigt besviken och undrar om det går att fixa till på något vis? Har ej gjort vid klaffarna än.

Svar:

Vad kul att du hittat min sida:-)
Tråkigt att höra om ditt bord, tyvärr är det svårt med just avlutade ytor. När du oljar en sådan yta så blir den alltid mörkare dessvärre. För att få ordning på bordet så måste du slipa om det, detta för att få en ljus fin yta igen. När du sedan slipat bordet så kan du istället för olja, använda en vit golvsåpa. Denna lägger du på med en svamp eller liknande, lägg tunna lager, inte tjockt då riskerar du att få en ojämn yta.

När såpan torkat kan du polera den med en mjuk trasa för att få en hårdare och lite tåligare yta, MEN värt att tänka på är att när man behandlar med såpa osv så blir inte den ytan lika hård och tålig som t.ex en hårdvaxolja eller lack osv. Men det bildas en härlig patina som ger ytan karaktär och en behaglig lyster.

Hör gärna av dig igen om du har mer frågor.

Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

Hej Henke
Vi håller på och gör om vårt kök vi var tvungna att ta ner den gamla glasfiberväven och efter det blev det färg/lim prickar kvar på väggen måste man se till att alla är helt borta eller räcker det med att det är skrapat och slipat så inget löst är kvar, vi tänkte sätta upp en ny väv och sedan måla på den?

Svar:

Vad kul att ni renoverar köket!:-)  Jag tror det räcker med att ni slipar bort det som är löst på väggen. Om det bara är fläckar på väggen som syns men inte känns när man känner på dem med handen, så är det ingen fara, då kan man sätta upp ny väv. Tänk så här, en glasfiberväv döljer inga ojämnheter, så se till att väggen är så slät som möjligt så borde det inte vara några problem med ny uppsättning av väv.

Lycka till med köksrenoveringen!!
Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

Kan man måla och spackla på gammal easy cover? Har fått för mig att den är nästan omöjlig att få ner om man har satt upp den?

Svar:

Japp, du kan spackla och måla på en Easy-Cover väv.

Mvh; Henke

 


 

Hej Henke
Vi lägger nytt trädäck av tryckinpregnerad fura och vill bevara den fina nya ytan.
Hur skall vi behandla de nya bräderna på bästa sätt?

Svar:

Man brukar avråda från att behandla tryckinpregnerat virke första året, detta för att virket brukar vara så blött av inpregneringsvätska att oljor osv inte fäster så bra. Så mitt råd är att avvakta tills nästa år och då rengöra ordentligt och sedan behandla med en terasslasyr istället för ”vanlig” träolja.
En terasslasyr kan man pigmentera i liknande kulör som kulören på ett nytt tryckinpregnerat  virke ser ut, då håller det längre och ser fräschare ut  jämfört med att bara olja.

Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

I höstas byggde vi staket i tryckimpregnerat trä. Vi skulle vilja måla detta vitt.

Vilken färg skall användas?
Ska man förbehandla med någon olja eller grundfärg? isåfall vilken?

Har du några andra tips eller ngt man bör tänka på vid målning av tryckimpregnerat?

Tacksam för svar.

p.s Mkt trevlig sida!

Svar:

Det går alldeles utmärkt att måla ditt staket. Börja med att tvätta av det noga med målartvätt för utomhusbruk, t.ex Alcro Delfin Grovrent.  Skölj sedan noga med vatten och låt det torka ordentligt.

Eftersom det är ett tryckinpregnerat virke så behöver du inte använda någon grundolja, den finns redan i virket. Så börja istället med att grundmåla hela staketet, använd t.ex Alcro Bestå Grundfärg, måla grundfärgen 1 gång, och låt torka. Måla sedan 2 ggr eller tills du får bra täckning på ytan med t.ex Alcro Bestå Täckfärg Trä.

Du kan även använda Jotun Demidekk Ultimate med Visir Oljegrunning som grundfärg iså fall.

Det är viktigt att tänka system-målning, dvs grundfärgen skall vara gjord för täckfärgen, så att de passar bra ihop. Det är inte bra att hålla på att blanda olika varumärken, det håller bättre och blir bättre ifall färgerna man använder är anpassade för varandra.

När det kommer till själva påförandet av färgen så brukar jag tycka att en elementrulle ( 10cm) samt en vinkelpensel (70mm bred) och en vinkelpensel (50mm bred) är en bra uppsättning verktyg för att komma åt ordentligt samt för att bli så effektiv som möjligt i sitt målande.

Liten verktygslista.

http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/penslar/platinum-lang-vinkelpensel-4.html

http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/penslar/pro-xt-kort-vinkelpensel-50mm.html

http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/rollers/platinum-micmex-10cm-miniroller.html

http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/rollers/platinum-micmex-10cm-miniroller.html

Ha det gött nu och lycka till med ditt staket:-)

Mvh; Henke

 


 

Jag ska bygga ett utekök i sommar.
Om jag kan vill jag helst ha en bänkskiva av trä, men är lite orolig för hur jag ska få den att klara väder och vind. Såg att du också byggt ett utekök och att även du använt en bänkskiva av trä. Mitt kök kommer inte att ha tak, så det kommer naturligtvis att vara påverkat av både regn o sol året om.
Du använde Osmos hårdvaxolja (som ju egentligen är en inomhusprodukt)…hur har det fungerat ?
Har du några andra förslag är jag oerhört tacksam.

Svar:

Vad kul att du skall bygga ett utekök!
När jag byggde mitt utekök så experimenterade jag lite med olika oljor, osv OSMO Hårdvaxolja fungerade inte, jag testade itstället med International Originalfernissa. Den är ju egentligen tänkt att användas på båtar, så den håller för väder och vind, den har hållit sig förhållandevis bra tycker jag. Den blir ju blank, men den blir riktig snygg och ger en skön känsla på träytor samt är lätt att hålla ren och torka av osv

 


 

Hej

Vi ska bygga hus.

Jag ska måla invändigt. Behöver man verkligen en armeringsduk/microlite på spacklade väggar som  har en pappremsa inspacklad?

Jag är tveksam, är det ett försäkjningsknep?

Borde det inte hålla med pappremsa?

Svar:

Va kul att du bygger hus,:-)

Det stämmer att du egentligen inte behöver sätta en armeringsduk. Pappremsan håller betydligt bättre än vad en glasfiberremsa gör, men alla hus rör sig och speciellt nybyggda så därför så brukar vi inom branschen REKOMMENDERA att man sätter armeringsduk för att i möjligaste mån förebygga sprickbildning.

Därmed är inte sagt att det då automatiskt inte blir några sprickor för det kommer det att bli. Idag vill många husägare/husbyggare ha stora ljusa ytor, och stora väggpartier som för det mesta endast målas, och då vanligtvis i en vit kulör.
Detta ställer väldigt stora krav på underarbetet för att få väggarna så släta som möjligt. När man sätter en armeringsduk så blir väggen lite slätare, den får en liten, liten struktur som gör att underlaget blir finare när man sedan målar det.
Men om du istället skall tapetsera dina väggar så är ju de flesta tapeter idag av sk Easy-up kvalite´. Dessa tapeter är gjorda i ett papper som kallas Non-wowen och är hållbarare än vad ett vanligt tapetpapper är, detta gör att tapeten håller lite bättre mot sprickbildning och då tycker inte jag att man behöver sätta en armeringsduk också, utan det räcker med att sätta pappremsa och sedan spackla in den och tapetsera.

MEN kom ihåg att det förmodligen kommer att bli sprickor de första åren lite här och där, framför allt över dörr och fönsteröppningar eftersom väggarna där rör sig lite mer pga av öppning och stängning osv.

Hoppas du blev lite hjälpt av mitt svar och ett stort lycka till i ditt husbyggande!:-) Har du mer funderingar och frågor är det bara du hör av dig så skall jag försöka hjälpa dig:)

Mvh; Henke

 


 

Hej Henke! Hur ska man göra med masonitskivor? Vi har tagit bort alla tapeter  på bottenvåningen så nu är det slet masonit kvar med gamla spacklade skarvar med vävremsan i. Vi behöver fixa några skarvar bara där remsan var dålig. Hur gör man det på masoniten? Pappersremsan? Kan man spackla små förskjutningar mellan skivor? Ska man tapetsera direkt på masoniten eller är det bättre att använda ”microväv” och sedan måla? Vilken sorts tapet är bra (gammal hus med naturliga rörelser)? Vi är tacksamma om kan ge oss några råd innan vi försätter…tack, tack

Svar:

Det bästa är att använda en pappremsa till skarvarna. Du kan limma dit den först med ett tapetlim och sedan spackla med ett vanligt väggspackel. Jag hade satt en armeringsväv på alla väggar innan jag tapetserade, detta för att masoniteskivor rör sig och spricker lätt i skarvarna. Det är ju en extra kostnad men ger ett betydligt bättre och mer hållbart  resultat.
När du sedan tapetserar så använd en sk  Easy-up tapet, dessa är tillverkade med ett starkare papper som håller bättre än en vanlig papperstapet. De flesta tapeter idag är av Easy-Up kvalité så det finns massor att välja på.

Ha det gött!

Mvh; Henke

 


 

Hej Henke.
Guuud vilken trevlig hemsida du har 🙂
Tack för trevlig läsning.
Jag har ett rätt mjukt ljust trägolv som har ett par rejäla hack i sig.
Det går egentligen inte att rädda det för jacken är för djupa och stora.
Jag planera att spackla det med plastic träspackel (ganska mörk färg är det enda som finns.
Mitt fråga rör själva målandet av golvet.
Går det att måla ett mjukt trägolv?
Jag vill inte att färgen släpper och om ytan är mjuk och levande kanske risken för färgflagor ökar….
(det är ett innerum och det är torrt)
Vad är bästa färgen för ett trägolv som är mjukt.
Tack på förhand.

Svar;

Tack för att du gillar min sida 🙂

De flesta trägolv går alldeles utmärkt att måla, även ditt:-)  Nästa all golvfärg idag är av latex/akrylat typ dvs den är lite elastisk och kan därmed följa golvet när det sväller och krymper pga årstider och luftfuktighet osv.

Se till att tvätta golvet noga med målartvätt och vatten, låt torka ordentligt. Grundmåla sedan hela golvet med t.ex Alcro Panelgrund. Sedan bör man måla golvet 2-3 ggr med slutstrykningsfärgen för att få en bra yta  att slita på. Använd t.ex Alcro Studio, detta är en relativt ny golvfärg från Alcro som är riktigt bra och slitstark.
Du kan antingen rolla eller pensla på färgen.

 


 

Vad göra med ett furu tak som har blivit jätte mörkt?
Vad är bästa pris måla eller sätta på tak skivor? Nu känns det som dagsljuset inte kommer in.
Blir glad om jag fick ett råd av dig.
MVH
Rådvill

Svar:

Du är inte ensam om att ha ett furutak som blivit jättemörkt. Det är många som har just furu i sina bostäder och den blir ju oerhört mörk och trist när den blir gammal. Det finns lite olika alternativ för att råda bot på detta ”problem” .
Det vanligaste är att man laserar med en taklasyr, t.ex Herdin´s Tak och Panelvit. Det är en utmärkt produkt finns i olika varianter beroende på hur vitt man vill att taket skall bli. Men det fina är att man får kvar  lite träådring och det ger ytan ett vackert levande utseende. Sedan kan man täckmåla taket med en t.ex vattenburen snickerifärg. Detta tar lite längre tid eftersom man får göra fler måleribehandlingar innan man är klar, men det blir ofta väldigt fint det också. Ett tips är att om man står i valet och kvalet och inte riktigt kan bestämma sig så är det bättre att lasera först eftersom om man tröttnar på det utseendet efter några år så kan man ju alltid måla över det med en täckande färg.
Det bör även bli lite billigare att måla om taket än att sätta upp ett nytt.
Kolla den här länken: http://www.herdins.se/farg–lasyr/tak–och-panelvitt__261

Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

Jag har bänkskivor i oljad ek i mitt kök och skulle vilja få dem lite ljusare. Kan jag vitlasera dem och hur gör jag då eller har du något annat tips?

Svar:

Dessvärre kan du inte vitlasera dina bänkskivor med en lasyr, MEN du kan använda t.ex Welin&Co  OSMO transparent dekorvax och sedan olja ytan igen.
Kolla denna länken: http://www.welinoco.com/osmo-3111-dekorvax-transparent-vit-p-135-c-386.aspx

 


 

Hej Henke =)

Jag har nu målat färdigt vår friggebod och ska nu börja städa efter målningen.
Vad gör man med vattnet som man haft penslarna i? Kan man hälla ut det i trädgården eller är det bättre i handfatet?
Samma sak när man rengör penslarna med vattnet kan man göra det inomhus i köket?
Vi har använt vattenbaserad färg,
tack på förhand

Svar:

Egentligen så skall vatten som använts till rengörning av penslar samlas upp och lämnas på en miljöstation. Nu är det väl inte många dessvärre som gör detta, men det bör man göra, spillvattnet innehåller ämnen som kanske inte är så bra att hälla ut i avloppet eller naturen.
Det är lite ens egna samvete som man får lyssna på när det gäller detta, fast jag rekommenderar att man ialla fall tänker till lite  innan man häller ut vattnet i avloppet eller naturen tycker jag. Hör även med din kommuns milöenhet om vad de har för policy angående att skölja ur penslarna under kranen i köket.

Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

Hallå! Jag har precis flyttat till en ny lägenhet. Förrförra ägaren satt in nya ikea-luckor (behöll den gamla stommen) för 3-4 år sedan så dom är i kanonskick. Men är lite sugen på att byta ut det gamla kaklet och då dök tanken att måla om luckorna. Nu är det mörk träfärg, jag skulle vilja ha något ljusare, typ naturvit.

Skrapa någon gammal färg blir ju då inte aktuellt för min del. Men det jag tänker på är slipning och grundfärg osv..? Måste man slipa luckor vid ommålning för att få en matt yta eller kan man måla direkt på den mer eller mindre blanka ytan? Och följdfrågan blir ju då om man behöver grundmåla, när det är så gott som nya och fräscha luckor? Det kanske är bra eftersom jag isåfall ska måla över en mörk färg till en ljusare..?

Andra rekommendationer eller saker att tänka på? Det är ett litet kök så jag tänker mig inte att det blir ett så stort arbete, lite beroende på behov av slipning.

Svar:

Grattis till ditt nya boende, vad kul!

Du behöver inte slipa dina luckor, risken för att det blir fula slipränder efter sandpappret är stor och det vill man ju inte ha. Bättre är att tvätta med målartvätt och vatten samt när du tvättar så använder du en sk ” grönduk” från scotchbrite.  Denna grönduk i kombination med målartvätten kommer att matta ner dina luckor lagom mycket för att den nya färgen skall få bra vidhäftning.
svaret på din fråga om grundfärg är JA, du bör absolut grundmåla. Detta för att det är relativt stort slitage på köksluckor och färgen måste ha rejält grepp och då är grundmålning nödvändig. så måla ett lager grundfärg och sedan två lager med lackfärgen/toppfärgen för bästa resultat.
Använd bra färg och verktyg, bra penslar är oerhört viktigt! Vattenburna moderna lackfärger kräver penslar med syntet/softborst för att ge ett bra resultat, om du rollar så använd sk skummgummiroller.  Här kan du hitta rätt verktyg : http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/penslar/index.html

Ha det gött!
Mvh; Henke

 


 

Hej Henke
Har nyligen flyttat in i mitt hus med betongkällare. Här i källaren har de inte ”bott” tidigare. Nu vill min äldste son ta ett av rummen i besittning och ha som musikrum. Vi var och tittade på olika lösningar som kan göra rummen mer beboliga – platon matta, silikatfärger mm men blir bara mer förvirrade. Vill ju inte stänga in betongen i plast och få framtida problem. Nu är ytorna målade i en matt färg (silikat verkar det som) hur kan vi göra boyta här? Flugger har silikatfärger men de är ju så himla trist matta, finns det inga trevligare färger?

Svar;

Va fränt med ett musikrum, som ”gammal” trummis så tycker ju jag det låter extra kul !!

Att inreda ett rum under markytan med betongytor är inte helt lätt när man tänker på färgval osv. Du nämner platonmatta, detta är ju en matta som skall göra så att fukt inte tränger in i en yta eller att tillskjutande fukt kan vandra ”fritt” . Platonmatta sitter oftast på utsidan av huset och används vid dränering, men kan även användas på ett källargolv ifall man tänker bygga ett sk undergolv ovanpå betongolvet.
Silikatfärg är ju en himla bra färg för just pust och betong både invändigt och utvändigt, men den är ju helmatt i utseendet och det är dessvärre alla speciella putsfärger. När en yta är målad med just silikatfärg så kan man inte måla över den med någon annan färgtyp, t.ex en vattenburen ”vanlig” väggfärg. Så dessvärre har jag inget superbra tips för väggarna eftersom de redan är målade med just silikat, och att försöka ta bort den färgen är inget jag rekommenderar. Mitt förslag är att eventuellt bygga ett undergolv i trä, sedan klä det med heltäckningsmatta för att absorbera så mycket ljud som möjligt samt att det är trevligt att gå på. ( glöm inte att i så fall höra noga med bygghandeln om vad ni behöver för att ventilera golvet ordentligt, t.ex ventilerad golvlist osv. )

Om ni inte vill bygga undergolv så kan man löslägga heltäckningsmatta ovanpå  befintligt betonggolv, välj iså fall en textilmatta med vävd baksida och inte av gummi, då en vävd baksida inte är lika tät som gummi och därmed låter eventuell tillskjutande fukt passera fritt.

När det gäller väggarna så är det dessvärre bara silikatfärg som går att använda.(om det nu är det , det är målat med)  Men använd även mycket tyg, dvs draperar väggarna med tyg, kanske inte alla väggarna men några, det går  oftast att sätta upp en gardinstång i taket  och sedan jobba med lite tjockare tyg för att dels dölja väggarna, samt även absorbera ljud. Det går naturligvis att regla upp och sätta skivor och göra nya väggar, men var noga med att ventilera ordentligt i så fall.
Men det är bara några ideér jag hade just nu, men kanske ni med hjälp av detta kan jobba vidare, med egna idéer. 🙂

Ha det gött!!
Mvh; Henke

 


 

Hej Henke!
Jag skulle piffa upp vårt sovrum lite så jag köpte
ett snyggt tyg  en spånplatta som jag häftade upp det på sen satte vi upp ”tavlan”  ovanför sängen och vi tycker det blev jättefint.
Sen skulle vi lägga oss men varken jag eller min sambo kunde sova pga lukten från spånplattan
Nu har det gått några dagar och min fråga är hur får jag bort den starka spånplattelukten?
kan man måla eller lacka eller något annat.
Storleken på tavlan är 140×80
Tacksam för tips så vi kan ha kvar vår fina tavla

Svar:

En ny spånpaltta kan lukta litegrann om den varit fuktig på ”brädgården” och sedan kommer in i normal rumstemperatur. Detta avtar och försvinner normalt efter ett par dagar eller upp till ett par veckor. Men det går att behandla hela skivan med schellack för att kapsla/ isolera in lukten.

Ha det  gött!!
Mvh;Henke

 


 

Mycket trevlig sida, så otroligt att det finns människor som utan betalning delar med sig av sina erfarenheter!
Efter ett läckage på avloppsröret så ska nu ett par rum få ny ytbeklädnad. I ett av rummen går utanpå liggande vattenledningar i taket (med vit ”gips”? beklädnad på) här är det rätt svårt att komma åt med vare sig med pensel eller roller. Om man nu vill sprutmåla här hur ska man gå till väga? Ett dyrt projekt så det bli billigaste färgen då det är i ett utrymme som bara är en passage.

Svar:

Tack för att du gillar min sida:-)  För mig är inte betalning det viktigaste, bara kul att kunna hjälpa människor tycker jag. ( kanske man är lite knäpp….:-) , men kul är det ialla fall tycker jag 🙂

Ja det kan vara lite trixigt när det är tätt mellan rör och takytan. Skulle du vilja sprutmåla taket så är en liten koppspruta ett bra alternativ,  men det är viktigt att sprutan orkar pumpa en vattenburen tak/väggfärg. Dessa färger oavsett om det är en billig eller dyr färg är lite tjockare än t.ex snickerilackfärg. Detta gör att man bör ha en spruta som har rätt munstycke samt tillräckligt stark motor för att orka spruta ut färgen. Det bästa är att hyra en färgspruta, då får du en som fungerar för ditt ändamål samt  be om ett ställbart munstycke som går att vrida i olika vinklar, då kommer du lättare åt överallt.

Lycka till med ditt målande och ha det så gött!!
Mvh;  Henke