MÅLA

Utomhus

 

MÅLA UTOMHUS

Att måla om sitt hus hör kanske till det största projektet när det kommer till underhåll av sin fastighet. Det finns många olika färgtyper och underbehandlingen skiljer sig åt från hus till hus beroende på vilken färgtyp man målat med och i vilket skick fasaden befinner sig i.

Den vanligaste färgtypen i dag är akrylatfärg. Ni har säkert hört talas om Alcro Bestå eller Jotun Demidekk – båda dessa färgtyper är riktigt bra och om man målar dem på rätt sätt skyddar dom din fasad i många, många år.

Moderna färgtyper för utomhusbruk idag ingår ofta i systemmålning, det vill säga att det finns en grundolja, en grundfärg och en täckfärg i samma serie. Dessa blir bäst om man följer tillverkarens råd och anvisningar när man målar. Grundoljans funktion är ofta att ligga först på bart trä och på ändträ, det vill säga den avsågade ytan på fasadbrädorna eller på vindskivorna och dylikt. En regel är att alltid grundolja avsågade ytor, detta för att ge ett så bra rötskydd som möjligt. Sedan kommer grundfärgen som man målar på trärena ytor eller på delar av, eller ibland hela, fasaden beroende på hur dåligt skick den är i.

Olika färgtillverkare har olika rekommendationer om hur just deras produkt skall målas, så mitt tips är att ALLTID följa tillverkarens råd när ni målar huset.

Men det är inte alltid det går att måla med vattenburen akrylatfärg. Det finns hus som är målade med slamfärg, till exempel Falu Rödfärg. Dessa fasader går bara att måla med slamfärg igen, vilket innebär att man inte kan måla med en vattenburen akrylatfärg eller någon annan färgtyp då den kommer att krackelera och flagna.

Linoljefärg är en färgtyp som funnits i många år. Den är också speciell då den kräver en del tålamod eftersom den torkar långsamt och ska strykas i flera tunna skikt. Även denna färgtyp mår bäst av att målas över med linoljefärg igen och inget annat.

Alkydoljefärg, eller i vanligt tal oljefärg, är även den en färgtyp som funnits i många år. Den kan målas över med en vattenburen akrylatfärg, men det krävs en del underarbete först. En gammal oljefärg är ofta flagig och sprucken på ytan vilket gör att man behöver skrapa en hel del för att få bort den lösa färgen innan man kan börja måla med den nya färgen.

Innan man börjar måla sitt hus är det bra att göra en besiktning av fasaden där man kontrollerar om det behöver bytas några brädor, eller om någon vindskiva eller fönsterparti är skadat och måste fixas till. Tycker du att det är svårt att veta hur man ska göra så föreslår jag att du bokar en fasadexpert på din lokala färgfackhandel. Då får du en genomgång av hur just din fasad mår och hur du på bästa sätt gör för att få ditt hus snyggast i kvarteret!


Tänkvärt:

Att tvätta sitt hus lite då och då är faktiskt inte så dumt. Huset står ju ute i väder och vind året runt och fasaden blir väldigt smutsig efter några år. Tänk på hur ofta du tvättar din bil, eller putsar dina fönster – både bilen och fönstren blir ju smutsiga , eller hur? Ofta så är färgskiktet under all smuts riktigt fint, och tvättar du huset så ser det nästan nymålat ut igen. Så mitt tips är att tvätta sitt hus med 5-6 års mellanrum, då håller färgen mycket längre och huset ser finare ut.

Lycka till med din utomhusmålning!