Hej!

Här nedan finner ni frågor samt svar som är skickade till min ”Fråga Henke-mejl”, ni kan se om ni hittar svar på era frågor här.

Om ni inte hittar svar på Er specifika fråga går det bra att mejla via
Fråga Henke”-formuläret.


 

Hej!
Vi har ett kök från början av 90-talet som är i ask som har en vit lasering. Vi skulle gärna vilja ha kvar köksinredningen. Så vår fråga är, om det går lasera luckorne igen? Efter 20 år har det blivit lite skavanker samt att det gulnat lite. Kan man lasera det igen? Tacksam för svar.

Svar:

Ja du kan lasera dina luckor igen. Det är viktigt att tvätta av dom noga innan laseringen. Använd en målartvätt som späds med vatten och efterskölj noga. När man återlaserar en laserad yta så kommer den att bli lite mer täckande utseende, de ställen på luckorna där den nuvarande lasyren är bortskavd bör man lägga på lite lasyr innan man laserar resterande yta, annars kan man få sk , insugningsfläckar där som inte blir så fint. Så gör så att du målar på lasyr på de eventuella ytor som är skavda och nötta och
låt det torka över natten innan du laserar hela ytan. En del lasyrer kräver att man lackar över dem med en klarlack för att ge ett fullgott skydd i en köksmiljö, kolla med det stället där du köper lasyren så att du får rätt typ. en lasyr som är kanon är Herdin´s Tak&Panelvit, den är egentligen avsedd för paneler mm, men går bra att använda på köksluckor med, den behöver lackas över med ex Alcro ”Klar ” trälack, som finns i olika glanser.

Lycka till med dina luckor och ha en fantastisk helg !!

 


 

Meddelande:
Hej. jag har ett bekymmer med mina köksluckor.
De är 15 år gamla  ”vit”laserad ek från fabrik, med spegel.
Anledningen till att jag vill fräsha upp dem är att de har blitt lite slitna här och var, plus att lasyren går i en aningens grå ton och bryter från våra vita lister. Min tanke är att lasera om dom, så att de blir mer vita. Jag har hört mig för och ett sätt är att tvätta med thinner, matta ned med fint sandpapper och lasera. Eller om man ska blästra dem. Har du något bra råd?

Svar.

Att tvätta med thinner är inte så bra när man skall jobba med vattenburna produkter, det räcker absolut med en målartvätt som spädes med vatten och sedan eftersköljs. När du tvättar så är det bra ifall du använder en sk ”grönduk” som då kommer att slipa lite lätt i ytan under tvättningen, detta gör att ytan dels blir ordentligt ren samt försiktigt uppruggad så att den nya lasyren fäster ordentligt. Om du blästrar luckorna så försvinner ju all färg från ytan och du får ett bättre utgångsläge för en ny lasrering, det gäller dock att vara mycket försiktig vid blästringen så att inte träet i luckorna blir för porigt, oftast får man slipa en del efter blästringen för att få en fin yta att laserar på, det går bara att blästra ifall luckan är homogen, dvs inte fanérad. Men jag tror att det skulle räcka med att tvätta så som jag beskrivit ovan och sedan laserar om dom i valfri lasyr, tänk på att det för det mesta behövs en klarlack på den laserade ytan för att de skall klara sig i en köksmiljö.

Lycka till med dina luckor och ha en härlig helg !

 


 

Hej!
Ska måla om ett fönster som idag är lasyrmålat i brunt och jag ska måla det vitt. Kan man måla direkt på eller måste man grunda först?

Svar.

Det du behöver göra  för att få ditt fönster vitt och fint och att det håller sig så i många år är detta .
Tvätta med målartvätt samt efterskölj noga med vatten, låt torka.
Grundmåla med en snickerigrundfärg. Efter den torkat gör eventuellt en mellanslipning med ett fint slippapper och damma av noga. Färdigstryk med en snickerilackfärg 2 eller 3 ggr beroende på täckförmåga.

Lycka till och ha en fantastisk helg !!

 


 

Hej!
Undrar om du har något bra tips på hur man tar bort glasfiberväven från
väggarna?!?

Svar.

Att ta bort glasfiberväv är näst intill omöjligt dessvärre, fast det beror ju lite på vilket underlag väven sitter på. Är den på en tapetserad yta är det relativt lätt att riva ner den, men om den sitter som första lager på ex en gipsskiva eller spånskiva eller en betongvägg är det oerhört svårt att riva ner den. Då är det mycket bättra att bredspackla ytan med ett sandspackel för väggar inomhus, eller om man känner att det är svårt att bredspackla så kan man sätta sk. Easy-Cover duk över väven så får man en fin slät yta igen.

Lycka till och ha en härlig helg !

 


 

Har gipsväggar med skarv på mitten som är spaklad och målad. Nu tänkte vi tapetsera där men problemet är att det har blivit sprickor i skarvarna. Vi hade glasfiberremsor innan spakling men det har sprukigt ändå. Hur gör vi, för vi vill inte att tapeten också spricker sedan.
Tacksam för tips

Svar:

Att det förekommer sprickor vid skarvar på gipsskivor är dessvärre väldigt vanligt. När vi målare skall spackla dessa ytor så använder vi oss för det mesta nu förtiden av en perforerad pappremsa som sätts i ett speciellt skivspackel. Dessa remsor håller mycket bättre än glasfiberremsor hur konstigt det än låter. Men i erat fall så är det ju redan spacklat och satt en glasfiberremsa och att börja ta bort det är ingen bra idé, de ställen där det brukar spricka mest är över dörrar och fönster, så där är mitt råd att sätta en sk., armeringsväv över hela den ytan och sedan tapetsera över den, då får man en något hållbarare skarv, men det är ingen garanti för att det håller ”för alltid” med det blir bra mycket bättre i allfall. De flesta tapeter är ju idag sk. Easy-up tapeter och dessa är mycket starkare i pappret än vad vanliga tapeter är så det är oxå en sak som spelar in i det här sammanhanget, och detta gör att tapeterna inte spricker lika lätt.

Mvh; Henke

 


 

Jag har köpt ett bord på auktion som är slitet/kantstött –  precis som jag vill ha det. Bordet ska dock tjänstgöra som matbord så jag misstänker att det är opraktiskt om färgen flagar i längden. Finns det något man kan göra förutom att måla om det. Finns det något man kan måla bordet med för att tillfälligt stoppa flagning? Jag är osäker på vad det är för slags färg bordet är målat med.
Mycket tacksam för svar!

Svar:

Om du gör så att du tar bort de värsta flagorna( dvs de som är jättelösa) och sedan tvättar av bordet försiktigt med en mild målartvätt, så kan du efter att det torkat använda en vattenbaserad klarlack för träytor och lacka över hela bordet för att skydda det, du kan med fördel använda en matt lack så blir det ingen blank ”lackyta” för jag misstänker att du vill ha bordet så naturligt som möjligt. Använd t.ex Alcro KLAR matt, det är en fin lack att arbeta med och den ger en stark tålig yta.

Lycka till med ditt bord!

Mvh, Henke

 


 

Jag vill tapetsera med nonwoven- tapet problemet är underlaget! det är en strukturtapet som sitter på betong. Den går inte dela ta bort först lagret (strukturen) och spacklat har jag testat men är nybörjare så det har gett upp också.

Min fråga:
Jag undrar om det går att tapetsera över direkt på den befintliga? om jag tar bara bort skarvar (spacklar dom)

Svar.

Om du sätter ny tapet ovanpå en strukturtapet så kommer förmodligen strukturen från den underliggande tapeten att synas igenom tyvärr, om du tycker det är besvärligt att bredspackla så är det bättre att du sätter en sk. EASY-Cover väv över strukturtapeten, då får du en slät yta som du kan tapetsera på sedan. Det blir lite dyrare än om man bredspacklar men det blir betydligt lättare för dig att få en bra yta.

Ha det gött!!

Mvh, Henke

 


 

Hej!
Jag har planer på att måla om min sommarstuga invändigt. Alla väggar och tak är gammal lackad träpanel -som mörknat rejält. (Jag tror den suttit uppe i minst 30år!) Jag har tänkt vitmåla både väggar och tak. Min fråga:
Hur gör jag -enklast? Har sökt på nätet och jag läser om kvistlackning grundmålning slipning, sprutmålning, penselmålning, rollermålning. Oljefärg Vattenbaserad färg? Lasyr och färg. Det går bara runt! Kan du ge mej några goda råd? Vad ska jag börja med? Vad ska jag använda? Går det att använda samma färg på tak och vägg? Och när kan jag börja – bor i norrland – måste det vara nån speciell temp innan jag börjar?

Svar.

Inga problem!, att måla gammal panel invändigt är inte så svårt, man det kan ta lite tid:-) .
När du nämner temperatur så måste det i allafall vara runt 15-18 grader plus för att du skall få ett bra resultat när du målar. Här kommer ordning hur du målar och behandlar din panel på bästa sätt. ( gäller täckmålning av panel)

1. Tvätta alla de ytor som du skall måla med målartvätt och efterskölj med vatten, det är inte meningen att du skall ”dränka” panelen i vatten, använd en svamp som du kramar ur ordentligt när du eftersköljer.
2. När panelen torkat efter tvättningen, så är det dags att börja med grundmålning, eftersom din panel är såpass gammal som runt 30 år är det inte så vanligt att kvistar osv slår igenom den nya färgen, men ibland så händer det att någon kvist här och där slår igenom och då får man schellackera på just de ställena och måla över igen. Så mitt råd är att du börjar att grundmåla med en färg som heter Alcro Panelgrund, den innehåller ämnen som motverkar kvistgenomslag och gulning via taningenomslag, detta gör att du inte skall behöva använda schellack på kvistarna. Måla denna grundfärg 1gång på all panel.
3. Måla sedan all panel med t.ex Alcro Servalack Aqua , denna färg finns i olika glanser, dvs MATT, HALVBLANK och HÖGBLANK, vilket du väljer är en smaksak, alla glanser är avtorkningsbara och lätta att hålla rent så det handlar bara om ett utseende. Om du använder denna färg kan du använda samma färg till både tak och väggar. Måla 2 ggr för bästa resultat.

Lite mer tips,
Använd en bra pensel med syntetborst, den ger lite penselränder och är gjord för vattenburna produkter som jag föreslagit ovan, köp inte en för stor pensel, det är viktigt att du väljer en pensel som känns bekväm att arbeta med, (du kommer att använda den en hel del ju:-) använd en anstrykare som är runt 50-60 mm bred samt en vinkelpensel som är runt 35-50 mm bred, dessa två penslar är i princip det du behöver för att klara allt målningsarbete i din sommarstuga.
Tips på bra penslar   ANZA Platinum flat lackpensel
http://www.anza.se/web/Produkter_1.aspx?&SubGroup=425548d6-1eaa-46e3-97d7-fb38ec912ddf&SubGroup=b350b46b-2950-4303-b723-43823a656f4c&SubGroup=a2b09b04-501a-4923-bd1d-811a75ba849d&SubGroup=d9052675-0348-45a4-a5ff-362d5ee5e2bd&SubGroup=b67c047d-6da3-4189-84de-387f83e590bd&SubGroup=71ccd960-33ec-4817-a275-e08279bb5a69

Lycka till med din målning och hör av dig om det är något mer du undrar över 🙂

Mvh, Henke

 


 

Jag har satt upp gipsskivor i taket och skarvarna, som jag har läst mig till, ska spacklas ett antal gånger allt bredare. Min fråga är om jag slutligen måste bredspackla hela taket eller om det räcker med skarvarna?

Svar.

Nej ,du behöver inte bredspackla hela taket efter att du spacklat skarvarna, det är meningen att spacklet och gipsskivan skall bli ungefär lika i strukturen efter spacklingen, så det räcker med att spackla skarvarna.

Ha det gött och ha en fantastisk helg!!

Mvh, Henke

 


 

Hej

Vi skall ta bort flera lager felaktig färg och måla om med Linoljefärg.
Huset är 100 år gaamalt och i botten målat med Linoljefärg sedan flera flagande lager akrylatfärg. Vad är bästa sättet att bli av med all gammal färg? Färglösande medel eller skrapa?

Svar:

När det gäller borttagning av färg på utvändiga fasader är det mekanisk borttagning som är vanligast, dvs skrapa bort den. Det finns färgborttagningsmedel men det blir ofta ganska dyrbart och därför inget vanligt alternativ. Så mitt råd är att ni införskaffar riktigt bra skrapor t.ex Bacho med hårdmetallskär, sedan får man skrapa tills färgen är borta. Det är väldigt viktigt att all färg är borta innan man målningsbehandlar med linoljefärg.

Mvh; Henke

 


 

Hey!
Nu är det såhär att jag håller på & fixar i mitt kök. Jag har tapeter och ska måla köket istället. Så jag måste ju ta bort tapeten, då kan man limma med tapetklister & plasta in det. För jag har försökt att spraya vatten på, men det funkar inte. Men tänkte hur länge måste det sitta in plastat?
Och sen måste jag bredpackla allting, men behöver jag spärrmåla innan? Sen när jag har bredspacklat allt, när det är dags för målning. Målar man snickerierna före man målar väggarna eller tvärtom?
Tack på förhand!

Svar:

Kul och fixa till köket !
När man tar ned tapet med hjälp av tapetklister och vatten samt plastar in detta, så brukar man låta plasten hänga 5-6 timmar, ibland får man öppna å kolla så att inte limmet torkat in i väggen vilket är vanligt, då får man lägga på mera klister så att det hålls fuktigt hela tiden. Sedan skrapar man ner tapeten. Om du inte tycker detta sätt funkar bra så kan jag varmt rekommendera KIILTO Tapetnedtagare, en flaska kostar runt 22-25 kr, blandar i vatten stryker på tapeten, väntar en kvart sedan är det bara å riva ner den, väldigt enkelt och du slipper å plasta in väggarna.
Jag tycker att det är bra ifall man grundmålar väggarna innan man bredspacklar, man får en bättre yta att spackla på och problemet med småbubblor i  pappret på väggarna försvinner, så  mitt råd är att grundmåla innan bredspackling.
När du sedan skall börja måla så börjar man med att grundmåla snickerierna, grunda sedan väggarna, låt torka. Måla sedan väggarna helt färdiga och avsluta med att stryka snickerierna 2 ggr för bästa resultat.

Lycka till med ditt köksrenoverande och ha det gött !!

Mvh; Henke

 


 

Hejsan! Jag håller på att tapetserar ett rum för första gången, men stöter på ett problem kanterna på våderna fastnar inte riktigt och det ser inte bra ut. finns det något jag kan göra nu i efter hand och vad ska jag tänka på nu när jag fortsätter? Tack i förhand :)ps riktigt bra sida !

Svar:

Kul att du tapetserar!! Eftersom jag inte vet vilken typ av tapet som du tapetserar med så kommer det två svar till dig, med ungefär samma lösning.
Om du tapetserar med en papperstapet där du stryker på limmet på tapetens baksida, och sedan när du hänger upp den på väggen, sätter tapeten lite omlott, dvs lite över den andra tapeten, då är det nästan alltid så att det saknas lim på tapetens yttersta kant, samt att tapeten fått ligga antingen för länge, så att limmet börjat torka i kanten, eller att den fått ligga för kort tid och dra innan uppsättning så att limmet inte hunnit fukta pappret i tapeten och därmed gjort den mer formbar, då uppstår nästan alltid detta problem, så prova att vara väldigt noga med att limma flödigt med lim ända ut i kanterna på tapeten, kolla på uppsättningsanvisningarna om hur lång tid den skall ligga och dra innan uppsättning.

Om du däremot tapetserar med en sk Easy-up tapet där du limmar direkt på väggen så är problemet absolut för lite med lim. Pappret i en Easy-up tapet är gjort av nonwowen, det är lite styvare än pappret i vanliga papperstapeter, detta behöver ha ordentligt med lim för att sluta tätt i skarvarna annars så ”ställer” sig skarven. Det du gör iså fall är att limma på mer lim och se till att det finns lim i kanterna på tapeten på väggen innan du sätter upp den andra tapetvåden bredvid, det skall gärna komma upp lite lim i skarven när du skjuter ihop våderna, detta lim torkar du bort med en fuktig svamp medans det är blött, då får du en fin skarv mellan våderna som inte syns så mycket när det torkat klart.

Hoppas det löser sig med din tapetsering!

Ha det gött !
Mvh; Henke

 


 

Hej,
Vi har paneltak på hela ovanvåningen. Jag vill måla vitt, men inte ha någon blank färg alls utan vill få det mera åt lasyrhållet eller något mittemellan. Vi har redan målat ett rum och blev där rekommenderade att använda enbart Nordsjös Häftgrund V. Det blev kanske på något ställe lite ojämnt, men i övrigt bra resultat. Hur resonerar man…kvistgenomslag betyder väl inte så mycket om man vill ha en lasyr-effekt enbart?
Nu återstår 2 tak, där det ena ser ut att vara av slätare virke. Det är i ett mycket stort allrum, så jag vill ju göra rätt från början. Vet ej om panelen kan vara mattlackad, kan jag kolla det? Blir det gult och fult i så fall med en grundfärg enbart, som ej täcker?
Om du har tid – Stort Tack!

Svar.

Om du vill ha ett laserat utseende, dvs lite transparent så rekommenderar jag varmt Herdin´s Tak och Panelvit, i varianten EXTRAVIT. Då räcker det oftast med en strykning för att få ett lagom vitt utseende. Den är väldigt lätt att måla med och droppar faktiskt nästan inte alls. Om du väljer att måla med denna produkt så skall du inte schellackera kvistarna innan, då får du ”fläckar” på de ställena och det blir ju inte så snyggt. Herdin´s har en nyhet i sin familj Tak&Panelvit som heter VIT TÄCKANDE. Den är som det hörs på namnet alltså lite mer täckande än vad en traditionell lasyr är och ger då ett jämnare utseende. Denna färg är en bra variant när man vill ha en mer levande täckmålad yta. Det är svårt och förklara endast med ord hur den ser ut, så det bästa är att du åker till din lokala färghandlare och ber att få se på ett prov. Med dessa produkter behöver du inte vara orolig över gulning mm, de är vattenburna lasyrer/färger som håller god kvalité och ger ett rikitgt bra resultat.

Lycka till med dina tak och ha det så gött!!

Mvh, Henke

ps, jag har alltid tid för er som ställer frågor till mig , så har du mer funderingar är det bara å mejla mig 🙂 så svarar jag så fort jag kan 🙂

 


 

Hej!
Jag ska har precis köpt en easy-up tapet som ja ska ha som fondvägg.
Jag bor i vanlig hyreslägenhet och tänket bara tapetsera över befintliga tapeten.
Vad ska jag tänka på? Är det något speciellt med mönsterpassning och så?

Tapeten som sitter uppe nu är en aning överlappad, är det något att bry sig om eller täcker easy-up tapeten det utan att göra något speciellt?

Svar.

Va kul att du skall tapetsera lite 🙂   Det du behöver tänka på när du skall tapetsera över en befintlig tapet är att kolla så den verkligen sitter fast ordentligt, gör så att du kollar i hörnen,samt uppe vid taklisten samt nere vid sockeln, det är de vanligaste ställena som tapeter brukar släppa först på, men är det ok där så är det inga större problem.
Om det skulle vara så att tapeten är lös så river du bort det lösa och spacklar sedan med ett sandspackel för väggar inomhus ex Alcro lätt Hand. Du nämner att den tapet som sitter där idag är något överlappad, tyvärr så täcker inte din easy-up tapet den skarven så där behöver du slipa lite alternativt spackla, det finns ett väldigt käckt verktyg som underlättar ditt arbete och minimerar spacklandet, det heter Tapetskarvhyvel, med en sådan så hyvlar du bort tapetskarven och det blir inte alls lika mycket att spackla, om ens något alls. Den kostar runt 200.- men är absolut värd varenda krona, om du värdesätter tiden den sparar för dig!
När det gäller mönsterpassningen som du frågar om, så är det svårt för mig att hjälpa dig där då jag inte vet om det är mönsterpassning eller inte på just din tapet, men det står på tapeten. Det fina med just easy-up tapeter är att där limmar ju du direkt på väggen och rullar upp tapeten direkt på väggen, då ser du alltså den eventuella mönsterpassningen direkt och det blir enklare att passa in våderna efter varann.

Lycka till med din tapetsering och ha det så gött!!

Mvh, Henke

 


 

Hej!
Jag råkade hitta dina tips kring Osmo hårdvaxolja på nätet och tänkte passa på att ställa dig en fråga.
Vi har nyligen byggt garderober hemma, med dörrar som har en yta i björkfanér. Eftersom vi ville behålla kvalitéer och känsla av björk så har vi behandlat dem med Osmo hårdvaxolja ofärgad (matt). Det blev okej efter en först strykning men lite flammigt, nu har vi inhandlat en specialduk (slipduk) som rekommenderades för dem.
Lång fråga…nu har vi fått lite kalla fötter och funderar på att vitlasera (linoljefärg) dörrarna istället. Kan man göra det efter att ha behandlat med hårdvaxoljan?
Eller vad tycker du vi ska göra?

Svar:

Osmo hårdvaxolja är en suverän ytbehandlingsprodukt, men det kräver vissa grundförutsättningar. För det första så går det bara att olja på obehandlad eller tidigare oljad yta. Men detta förutsätter jag att det var innan ni började olja, efter första strykningen med oljan kan man få en sk träresning, dvs träet känns lite strävt och ytan kan uppfattas som flammig eller ojämn. Då rekommenderar Welin&co som har OSMO att man gör en mellanslipning med deras slip-pad Mirka Abralon 500, detta för att få bort den sträva ytan, efter erfoderlig avdammning av ytan så skall man olja tunnt en gång till, det är då man får den yta som är tänkt, dvs flammigheten går bort och man får en jämn hård vacker yta som tål en hel del.
Så jag förselår att du provar så som jag beskrivit ovan för att se om du får det resultat du förväntat dig 🙂
Det finns även vitolja i OSMO serien som du kan lägga på istället ifall du vill ha en vit laserad yta. Den oljan heter Vit transparent nr 3040.
Om du hellre skulle vilja måla med linoljefärg så kan du göra det ovanpå hårdvaxoljan ifall du vill det, men tvätta ytan med målartvätt innan så får du bra vidhäftning för färgen.

Lycka till med dina garderobsdörrar och ha det så gött!!

Mvh, Henke

 


 

Hej!
Vi har ett 20-tals trähus som vi har börjat renovera. Vi har fått tips från dig på hur vi ska göra med våra golv. Nu har jag en fråga till.
Hur gör vi med väggarna. Under tapeterna är gamla 50-tals skivor som har brun/orange färg och är ganska mjuka. När vi har skrapat gamla tapeter så märkte vi att skivmaterialet följer gärna med.
Nu har vi tagit bart gamla tapeter och spacklat. Vi vill gärna måla väggarna. Hur ska vi tänka?
Vi har fått råd att sätta upp renoveringsgips innan vi målar eftersom de här gamla skivorna inte är så bra. Ska vi sätta upp renoveringsgips?  I så fall, ska man sätta upp någon slättapet (något underlag) innan man målar eller måla direkt på gipset? Vilken färg ska man använda?
Jag är lite oroligt att gipset inte är bra alternativ. Jag tänker på taligheten men även fuktpåverkan då det är väggar utan fuktspärr.
Har du bättre förslag än gips? Ock kanske lite tips om underarbete och vilken färg man ska använda.
Tack och ha en bra dag

Svar,

Va kul att ni fortsätter med er renovering 🙂

De skivor som du har på dina väggar och som ofta följer med när man skrapar gammal tapet kallas för Tretex-skiva, det är en porös träfiberskiva som var väldigt vanlig på 40-50-talet, Tyvärr så är dom ju rätt mjuka och ganska svåra att få såpass snygga så man kan måla på dom. det krävs oftast oerhört mycket spacklande innan man får en fin yta, det vanligaste och även det jag rekommenderar är att skruva upp renoveringsgips ovanpå dessa och sedan måla på dem istället. Renoveringsgips är ett riktigt bra väggmaterial, som blir bra och hållbart på väggen. Om ni skall måla på dem, så räcker det med att spackla skarvar och skruvhål och sedan måla direkt på gipsen. Man brukar måla med en helt vanlig vattenburen väggfärg, t.ex Alcro Sober eller liknade.
Du nämner att du är lite orolig för fuktpåverkan, detta är inget problem då det gäller ett torrt utrymme, man pratar nästan bara om tätskikt och fuktpåverkan när det gäller badrum med dusch osv, då är det helt andra krav som gäller , men så länge det gäller ett vardagsrum eller liknade så är renoveringsgips alldeles utmärkt.
Så mitt tips är att sätta renoveringsgips och sedan spackla och måla denna.

Lycka till och ha det så gött!

Mvh, Henke

 


 

Jag läste din artikel om att måla fondvägg.
Där skriver du att man skall sparmåla.
Vad är sparmåla?
Hur nära hörnet skall man måla fondväggen?

SVAR:

Ber om ursäkt för att jag inte svarat förrän nu, har haft väldigt mycket att göra…

I alla fall här kommer svar på din fråga om sparmålning. Sparmåla är ett ord som nästan bara yrkesmålare använder sig av, det betyder att man målar på frihand emot en avvikande färg eller väggyta där man inte vill ha någon färg, dvs man ”sparar” den ytan, därav namnet ”sparmåla” När det gäller
fondväggen så bör man måla ända in i hörnet och låta de olika kulörerna möta varandra där.

Ha det gött och trevlig helg!

 


 

Hej!
Tack för en bra sida, jag har tagit del av flera av dina tips eftersom vi nu rustar hemmet.
Vi har målat och tapetserat två rum utan problem. När vi nu i vardagsrummet river ner strukturtapeten – som vi även målat på en gång- blir det en massa ”ludd” kvar på väggen. Hur gör vi nu för att få ett bra underlag att tapetsera på? Försöka få bort luddet, eller sätta upp en väv och tapetsera på denna, eller annat??????
Vi ska sätta upp en ECO easy up tapet

SVAR:

Tråkigt med luddet på väggen efter tapeten, men det är inget ovanligt. Det brukar bli ludd efter en strukturtapet. I de flesta fall så går det bra att borsta bort luddet med en borste, men eftersom jag inte vet riktigt hur det här ser ut nu så tar vi ett annat alternativ. Jag brukar göra så att jag tar ett vanligt tapetklister som man skall blanda ut med vatten. Blanda till klistret enligt instruktionerna på förpackningen, rolla sedan klistret på väggarna, man måste inte måla tjockt utan kan rolla ut det ganska tunnt, när man förklistrar på väggen på det här viset så kommer luddet att bli inkapslat i klistret vilket gör att det blir hårt när klistret torkat och då kan man slipa bort det .Tapeten kan bubbla sig ganska ordentligt undertiden som klistret torkar men dessa bubblor går bort när tapeten torkat klart. När klistret torkat så slipar man sedan med en ledbar slipkloss på ett förlägningskaft och sandpapper  med kornstorleken 180 över hela ytan, klistret gör att det inte ryker så mycket samt att inte luddet far omkring utan blir bortslipat och därmed blir väggen såpass slät att man kan tapetsera den. Använd normal handkraft när ni slipar väggen, inte trycka för hårt för då slipar man igenom för mycket av klisterytan och då får man börja om från början igen.

Lycka till med eran tapetsering och ha en trevlig helg !!

Mvh, Henke

 


 

Jag hittar en hel del information om hur man ska måla golv men informationen skiljer sig från varandra..Därför hoppas jag att jag kan få svar från dig innan vi börjar målning av vara golv.
Vi har planer att måla våra trägolv i vit. Trägolvet har tidigare varit undergolv för linoleummatta och är obehandlat. Det är skarvat på några ställen men det bryr vi oss inte om. Det finns lite springor emellan brädor.
Vi vill ha riktigt vit högglansig golv. Vilken färg ska man använda? Hur många strykningar behöver man göra och behöver man först måla med grundfärg?  Sedan är det stort fråga om vad man ska göra med springor. Ska man fylla de med något innan målning? Vad ska man i så fall använda? Blir det bättre utan ”fyllning”? Om man målar utan ”fyllning” hur ska man undvika att färgen täcker delvis springorna?
Har du några tips i övrigt?
Vi är i gång med att köpa färger och hoppas att du kan ge oss svar. Som du ser på frågorna är vi stort behov av svar från en som kan

SVAR:

Va kul att ni skall måla golven, !! När det gäller sprickorna i era golv så tycker jag personligen att ni skall låta dem vara som dom är och bara måla över dom. Om man skulle spackla dom så brukar det spacklet släppa efter ett tag pga att trägolv sväller och krymper lite beroende på årstid, så mitt tips är att inte spackla eller fyllai dom med något utan endast måla golvet och sprickorna som det är. När vi kommer till underbehandling så är det vikitgaste att du tvättar golvet med målartvätt, du behöver inte ”vräka” på med vatten och målartvätt utan skura med en golvmopp och efterskölj med vatten lite försiktigt så inte golvet blir jätteblött. Ni vill ha högblanka vita golv, då tycker jag att ni skall måla med Alcro ENTRÉ golvfärg. Det är en jättebra vattenburen golvfärg som är blank, så då får ni vita blanka fina golv. Det behövs ingen grundfärg utan du målar med samma färg hela tiden, du behöver säkerligen måla golvet 3-4 gånger innan det blir riktigt blankt och jämnt. Trägolv har en tendens att suga i sig mycket färg vid dom första strykningarna. Du kan rolla på färgen med en roller, t.ex ANZA Platinum TITEX som ger en fin struktur så att du får ett så slätt golv som möjligt.

Lycka till med dina golv och ha en trevlig helg!!

Mvh, Henke

 


 

Hej Henka,
ska måla köket, undrar om det är blank eller matt färg som ska användas i taket?

SVAR:

I de flesta fall använder man en blank färg i kökstak, men det blir alltmer vanligt att en matt färg används, så det är en smaksak tycker jag vilket man vill använda. Men jag personligen tycker att blankt är snyggast. 🙂

Ha det gött och ha en trevlig helg!

Mvh; Henke

 


 

Jag är nybörjare och har aldrig tapetserat förrut men har bestämt mig för att tapetera om mitt arbtetsrum som ett första test. Jag har bestämt för att använda s.k EasyUp tapeter eftersom det verkar enklast.
Tidigare inneboende i min lägenhet har målat väggarna med blå färg direkt på tapeten. Tapeten är inte av papperstapet utan av ngt tjockare slag Jag undrar om jag kan tapetsera EasyUp tapeter direkt ovanpå den målade blåa väggen utan att den mörka färgen kommer att synas genom? Har du ngt bra
tips på hur man kan ta bort den befintliga målade tapeten?

SVAR:

Va kul att du skall tapetsera! , det är inte så svårt bara man tar det lugnt när man är nybörjare:-) De flesta Easy-up tapeter har 100% optisk täckförmåga, dvs de skall inte lysa igenom från underlaget när det gäller olika färgskiftningar, men inte alla tapeter har den ”funktionen”. Så mitt råd till dig är att om du skall sätta upp en ljus tapet så är det säkrast att måla väggen bakom i en kulör som är lik den som tapeten har. Om du har en tapet som är mörk så kan du eventuellt sätta den direkt på din målade vägg. När det gäller uppsättning av tapet på målad väggyta så går det i de flesta fall alldeles utmärkt att göra utan något avancerat grundarbetet mer än att man kanske tvättar av ytan innan man tapetserar.
Så jag tycker inte att du skall riva ner den målade tapeten ifall den sitter bra och är slät, då kan du tapetsera på den. Kolla min film om uppsättning av Easy-up tapet så får du mer tips och råd där.

Ha det gött och trevlig helg!

 


 

Tjenare!
Vi har ett spänntak i uselt skick och tänkt att riva ner det och ersätta med gips, saken är den att jag vill fortfarande ha ett slätt tak. Stämmer det att man kan spackla med limspackel för att förhindra sprickor när huset rör sig?

SVAR:

Limspackel är i min värld ett verktyg som man använder när man applicerar lim på ex golvet innan man lägger matta, så din definition har jag inte hört talas om dessvärre, men jag vet ju inte allt så det kanske finns en spackelmassa som heter så. Men jag har aldrig hört att det finns ett sådant speciellt lim/spackel för att förhindra sprickbildning i tak och väggar. Det man brukar göra när man vill förhindra sprickor så mycket som möjligt är att först använda en perforerad pappremsa i alla skaravar när man spacklar gipsskarvarna, denna papp remsa skall helst sättas i ett speciellt spackel, heter hos Alcro ” skivspackel” och är ett lite blötare spackel för att remsan skall fästa bättre.
När allt spackelarbete är gjort så brukar man limma upp en armeringsväv i taket, det finns olika, en del heter microliteväv, en del cellulosaväv.Microliteväven innheåller mycket glasfiber och kan var lite sticksig att sätta, cellulosaväven är att föredra tycker jag. Denna väv brukar hjälpa mot sprickbildning på gips tak.

Mvh, Henke

 


 

Jag är nybörjare och har aldrig tapetserat förut men har bestämt mig för att tapetera om mitt arbtetsrum som ett första test. Jag har bestämt för att använda s.k EasyUp tapeter eftersom det verkar enklast.
Tidigare inneboende i min lägenhet har målat väggarna med blå färg direkt på tapeten. Tapeten är inte av papperstapet utan av ngt tjockare slag Jag undrar om jag kan tapetsera EasyUp tapeter direkt ovanpå den målade blåa väggen utan att den mörka färgen kommer att synas genom? Har du ngt bra
tips på hur man kan ta bort den befintliga målade tapeten?

 Hej Henke!

Jag vill måla om en möbel så att den ser äldre ut. Det är ett gammalt furuskåp (ej lackat). Har två frågor: 1. Behöver jag måla över med kvistlack? På målaraffären sa de att det inte behövdes på äldre möbler.
2. Har hört talas om att man istället för att måla två olika lager färg och sedan slipa bort en del av överfärgen på vissa utsatta ställen istället kan använda någon sorts metallicfärg i småburkar som man kan stryka på tunt, tunt på de ställen man vill ska ha en äldre finish. Vad är det för färg och var kan jag skaffa den?
Tack på förhand!

SVAR:

Det stämmer ibland att det inte behövs schellack på äldre möbler, MEN det är inte alltid det fungerar, så jag tycker att du skall använda schellack på de kvistar som finns på möbeln och sedan grundmåla noga innan du börjar med patineringen ( dvs få möbeln att se gammal ut)

Det finns sk dekorfärger eller lacker som man använder för att få möbler att se slitna ut, dessa brukar man kunna köpa i hobbyaffärer och de färgaffärer som säljer konstnärsmaterial. Men det går att använda torrpigment och lasyrolja också. Det finns några bra böcker om just möbelmålning och patinering. T.ex Nordisk möbelmålning av Jocasta Innes , Dekorativ Möbelmålning av Annie Sloan. Dessa böcker kan var till din hjälp när du målar, det finns bra bilder och recept på olika färger och en massa käcka tips vid just patinering av möbler.

Lycka till och ha det så gött!!

Mvh, Henke

 


 

Hej Henke!

Och god fortsättning!
Jag ska måla taket i pojkens rum, det är trätak som är antingen oljad eller mörkats med tiden…?
det är ju nu en uppsjö med kvistar. man ska ju egentligen stå och dutta kvistlack på alla kvistar men Jag har hört av en kompis att man kan måla med oljefärg först och sen takfärg… vad tycker du om den ideen??

SVAR:

God fortsättning till dig med !

Det går alldeles utmärkt att använda en oljefärg innan du målar med takfärgen. Nackdelen är ju att det luktar en del. Alcro har en färg som heter PANELGRUND, den är vattenburen och luktar inte så mycket, den innehåller ämnen som hindrar taningenomslag och därmed reducerar kvistgenomslag och gulning.
Jag har använt den själv många gånger och tycker den fungerar bra på gamla gulnade paneltak som en grundfärg. Måla sedan med t.ex Alcro Milltex 2 RF så får du ett kanonfint tak.!

Ha det så gött och lycka till med ditt tak!

Mvh; Henke

 


 

Hej har tänkt sätta upp en easy cover i vardagsrummet. Jag har skrapat rent all tapet som går att få loss, det är betong väggar! Nu till min fråga ska jag slipa de kvarvarande tapetresterna?
Kan jag limma easy cover direkt på betongen eller ska jag grundmåla den?

SVAR:

Easy-cover duken är ju relativt tjock, och borde täcka de ojämnheter som finns kvar på väggen. Men om det är ett flertal tapetlager ex. 4-5 lager är det bästa att slipa ner kanterna innan du sätter upp väven. Du kan limma easy-cover duken direkt på betongen om du rollar på flödigt med lim. OBS!
Det är noga att du använder våtrumslim när du hänger easy-cover duk!