Hej!

Här nedan finner ni frågor samt svar som är skickade till min ”Fråga Henke-mejl”, ni kan se om ni hittar svar på era frågor här.

Om ni inte hittar svar på Er specifika fråga går det bra att mejla via
Fråga Henke”-formuläret.


 

Tjena Henke,
Har gett mig på trappan i min bostad. Den är gammal och sliten och jag är rätt säker på att det befintliga skicket är lackad furu. Har slipat ner den relativt mycket tycker jag och ska nu vitlasera den, finns dock fortfarande några ytor med lite lack kvar, och min fråga till dig är hur noggrant man måste slipa innan lasering?
Ser fram emot ditt svar! Ha det så bra och tack på förhand!

Svar:
Tyvärr så måste du slipa bort all kvarvarande lack innan du kan vitlasera, annars kommer det att bli fläckar där det är kvar lack. Lasyrer dricker ju in i underlaget de målas på så om det är färg eller lack ivägen så lägger sig lasyren ovanpå och så bildas fläckar, så mitt tips är att du slipar tills all lack är borta.
Mvh: Henke

 


 

Hej. Tänkte höra jag har slagit upp gips och spacklat. Har lagt glasfiber remsor i skarvarna. Men sen när jag målar för att mätta väggarna så spricker de vid skarvarna. Gör de nått? Kanske måla en gång till där de spruckit. Tack för svar

Svar:
Du behöver måla minst 2 ggr för att få fullgott resultat, men ibland så spricker det i gipsskarvar i alla fall pga sättningar i huset/lägenheten eller ovan fönster och dörrar. Inte mycket att göra åt, bara att måla över igen.
Mvh: Henke

 


 

Hej!
Vi har tagigt bort ett rundat valv mellan hall och vardagsrum. I hallen har vi satt väv och målat men vardagsrummet tänkte vi inte göra så mycket åt.
Vi ska nu har en rak öppning med foder runt om och har bättrat med den gamla tapeten men det blev ju så klart inte så bra. Skarvarna blev fula och så är det ju så klart en nyansskillnad.
Tapeten är ingen vanlig papperstapet utan en med lite struktur i och strukturen känns nästan lite plastig.
Min tanke var att försöka spruta in lite latex i de fula skarvarna och sedan målat om tapeten i hela rummet. Tror du det blir bra?

Svar: 
Det var ju lite besvärligt det där med tapeten. Men jag tror också att latexfog är den bästa lösningen på problemet.
Lycka till !
Mvh: Henke

 


 

Hej,
Behövs schellack även på kvistar på granvike?

Svar:
Kvistar på granpanel brukar ju inte ”blöda” kåda på samma sätt som en panel av t.ex furu, men för säkerhets skull så tycker jag att du skall schellackera kvistarna, det är ju trist ifall det blir fula fläckar senare.
Mvh: Henke

 


 

Hej Henke, Vad kan du berätta om att måla med silikatfärg innomhus? Det gäller vägg där det tidigare varit fukt i väggen och nu är det putsat, hade tänkt att bredspackla och sen måla.
Är det en dyr färg, är den matt men ändå tålig och tvättbar?

Svar:
Silikatfärg är en väldigt bra färg för putsunderlag. Det finns silikatfärg för utomhus och inomhusbruk. Den innehåller ett bindemedel som heter kalivattenglas, som lämpar sig särskilt bra för puts alltså. Den är ochså helt diffusionsöppen ,alltså fuktgenomsläpplig, så det är ingen fara att man stänger inne någon fukt när man målar med silikatfärg. Den är dock helt matt, inte vidare tvättbar, men den är väldigt tålig. Priset är något högre än för vanlig putsfärg, och det är lite krångligare att måla med den eftersom man skall grundmåla med silikatbinder innan målning, så det blir flera målningsmoment innan man är klar. Men det är klart en av de bästa färgtyperna för puts, så den kan jag varmt rekommendera.
Lycka till !
Mvh: Henke

 


 

Jag vill måla om en betsad möbel och när jag målade med grundfärg kommer den gamla betsfärgen igenom. Vad kan jag göra? Kan det komma igenom lackfärgen också?

Svar:
Bets kan slå igenom vattenburna färger när man målar om. Gör så att du grundmålar din möbel med Alcro Servagrund, eller liknande oljeburen grundfärg, måla ett lager med denna grundfärg och låt det torka,(du behöver inte ta bort den färg du redan har målat) måla sedan med en vattenburen lackfärg minst 2ggr, så får du ett fint resultat.
Skulle det ändå krångla med genomslag efter du har målat med den oljeburna grundfärgen så får du måla med schellack innan du målar vidare.
Lycka till !
Mvh: Henke

 


 

Hej Henke.Vi byggde ett timmerhus i Sälen 1995.Målade timmer fasaden med linolja terpentin och tjära.2003 tvättade vi hela huset med kraftvask och målades med tjäralin sedan vi upptäckt svarta prickar.Nu har det kommit ännumera svartmögel.hur kan vi rädda vårt hus så att inte svartmöglet tar överhand.

Svar:
Tråkigt att höra om din fasad på huset, dessvärre är det ingen unik situation.
När man behandlar en fasad med linolja och terpentin samt tjära så får man en yta som inte är vidare resistent mot alger och svartmögel tyvärr. Det är ju en ytbehandling som är vacker när den är ny, men den håller inte så länge utseendemässigt.
Linolja och tjära innehåller organiska ämnen som blir lite som ”mat” åt just svartmögel (svarta prickar) samt alger, därför angrips sådana ytor väldigt fort. Algsporer finns i luften omkring oss hela tiden, de milda vintrar som vi har nu för tiden är en bidragande faktor till att det blivit extra gynnsamt för dessa svampsporer att fastna på våra fasader och bilda fula svarta prickar.
Färgproducenterna arbetar för fullt hela tiden med att ta fram färg som skall vara motståndskraftig mot detta alg/mögelproblem samt även vara så miljövänlig som möjligt, detta är en svår kombination men det har visat sig att vattenburna produkter (även lasyrer) är mer motståndskraftiga mot alg/mögelpåväxt än de som är oljeburna.
Mitt råd är att du till våren tvättar ditt hus noga med alg/mögeltvättmedel, dock inte i för stark lösning då detta kan bleka fasaden. Eftersom du en gång har behandlat fasaden med linolja och terpentin och tjära , kan du inte måla om med en vattenburen lasyr, den fäster inte på denna yta. Så du får behandla den med liknande Tjäralin igen (om du behöver måla om) och sedan efterbehandla med en produkt som heter BORACOL. Följ instruktionerna som står på förpackningen noga. Boracol är ett medel som används för just alg/mögelbekämpning.
Värt att veta är att Boracolbehandling INTE är någon garanti för att du inte får någon mer påväxtning på fasaden. Man får helt enkel sätta i system att tvätta sitt hus kanske vartannat år för att hålla fasaden fin.
Mvh: Henke

 


 

Hej Henke!
Har valt fel bets!? Herdins Betslack har använts 3 strykningar. Det har nu äntligen nästan torkat.Vill nu ge den en lite blankare och slitstarkt ytskikt. Färgaffären har tipsat oss fel två gånger med både betsval samt att båda golvlackerna har klackererat som vi provmålat med.
Beckers samt Duris. Vet du vad som skulle kunna funka.?

Svar:
Herdins Lackbets är en oljebaserad bets som är färdig brukslösning, om man betsar ett golv med denna bets så kan man inte använda en vatteburen golvlack direkt på denna bets eftersom lackbets innehåller t-sprit, och t-sprit löser upp vattenbaserade produkter, du måste använda en oljeburen golvlack, fråga efter det i din affär,(eller kanske gå till en annan färgaffär) det finns sådan golvlack i olika glansskalor men en golvlack som är ca 40-45 skalenheter brukar bli bra på golv.
Lycka till, och hör av dig ifall du får mera bekymmer !
Mvh: Henke

 


 

Hej,
Vi ska lägga ett schackrutigt golv i vårt kök, ung. som det CHESS du visar på din sida. Vi kan nu inte riktigt komma överens om vilken färg vi ska ha på väggarna. Köksluckorna är vita. Ska vi köra med även vita väggar? Det skulle kanske vara kul med någon kulör dock, men både jag och min sambo är ganska värdelösa på färgseende. Huvudsaken är att det blir ett modernt, varmt och välkomnande kök! Det gäller egentligen endast en vägg eftersom resten av köket är täckt av skåp och dylikt.
Tack på förhand,

Svar:
Kul att ni skall lägga ett schackrutigt golv, det är lite retro och väldigt snyggt tycker jag, angående väggfärger så brukar varmvita eller svagt beige kulörer vara fina som kontraster till vitt och svart, försök och hitta kulörprover hos er färghandel som heter , Dun, Ljus antik, Sand , från Jotun färg, färgkartan heter LADY Interiör, eller om ni har Alcro, så leta efter även där Dun, eller Cappuchino(lite mörkare,men väldigt snygg) , bland lite ljusare kulörer är Äggskal eller Grädde fina kulörer, ta med er kulörproverna hem och sätt dom på väggen med lite häftmassa, titta på dom i olika ljus, se hur dom ser ut på dagen samt på kvällen för att få en liten uppfattning om hur det blir på riktigt, när ni bestämt vilken eller vilka som passar så köp en provburk av varje och provmåla innan ni bestämmer er för vilken ni vil ha. Måla färgen 2 ggr på samma ställe och låt den torka ordentligt innan ni bestämmer er, färg ser ut på ett sätt när den är blöt och får sitt riktiga utseende när den torkat.
Lycka till !
Mvh: Henke

 


 

Hej, Henke!
När jag har målat tak och väggar, så har jag sparmålat en liten bit i taget, så att det inte ska hinna torka!
Min fråga är, kan jag sparmåla överallt innan jag börjar rolla eller är det en bit i taget som gäller?

Svar:
Du kan sparmåla runt hela taket innan du börjar och rolla.
Mvh: Henke

 


 

Hej!
Jag blev jätteglad när jag hittade din sida. Precis vad jag letade efter.
Vi är ganska ny inflyttade till en hyreslägenhet. Vi vill måla om överallt, både tak och väggar. Nu undrar jag hur jag ska måla för att skrarven mellan tak och vägg ska bli snygg? Det finns ingen skiljelist där emellan. I vissa rum har de tapetserat en 5mm upp på taket. Jag hörde någonstan ifån att man ska ha skilje linjen en bit ner på väggen istället. I vissa rum hade vi tänkt oss fondväggar. Har du något tips att ge innan vi ger oss på dem.
Hur målar jag för att ett avlångt rum ska se mer kvadradiskt ut?
I köket måste vi göra ordentligt rent i taket. Jag har sett att du har gett tips på målartvätt. Går det lika bra att använda amoniakvatten?
Skulle bli glad om du kunde ha möjlighet att svara så snart som möjligt. Jag är nämligen så sugen att börja förändra.
Tack på förhand!

Svar:
Kul att du tycker min sida är bra, tack för det!
Nu till dina frågor, för att få skarven mellan tak och vägg bra så får man börja med att måla taket, måla en bit ner på väggen med takfärgen, ca 10 cm ner, när takfärgen torkat så målar man med väggfärgen, det finns ett smart målarverktyg som heter ”sparboogie” det är en målar rulle som man kan ställa in på hur stor kant eller som du säger skiljelinje mellan vägg och tak det skall vara, i och med att ni skall måla ganska mycket så tycker jag ni skall investera i en sådan, den kostar en slant men det är det värt, (jag skall lägga upp en bild på en sparboogie imorgon på min sida) annars kan du kolla på www.anza.se om du inte använder en sparboogie så får man måla för hand, sk. sparmåla, det är lite trixigt i början men med övning så klarar man det bra, en del tejpar men det rekommenderar jag inte, kanten blir ”taggig” och ojämn. Om du sparmålar för hand så föreslår jag att du använder en vinkelpensel gärna 70 mm bred men en 50 mm går också bra. Måla direkt i tak/väggvinkeln utan att lämna ett mellanrum, följ tapetkanten ,det blir snyggast och är också det enklaste. Du kan sparmåla runt hela taket innan du börjar att måla väggarna med roller. Angående fondväggar är det svårt att ge råd om detta eftersom jag inte vet hur era rum ser ut, men man kan tänka att en fondvägg inte behöver täcka hela väggen, man kan t.ex bara sätta ett par våder tapet i ett hörn ,(eller måla i en avvikande kulör) det blir mer och mer populärt att sätta ett par tapetvåder mitt på en vägg eller måla spännande effekter med metallicfärger, stora schablonner mm, så låt fantasin flöda så blir era rum personliga och vackra. För att få ett avlångt rum mer kvadratiskt så använder sig man av antingen linjer, eller det enklaste fondväggar. Måla den vägg som är längst bort från där man kommer in i rummet i en avvikande mörkare kulör än väggarna runt om, då får man en känsla av att den väggen ”möter” dig och då känns och uppfattas rummet som lite mindre avvlångt och därmed också mer kavdratiskt.
När det gäller tvättning av kökstaket så går det bra att använda ammoniakvatten, tänk bara på att skydda ögonen från stänk!!
Hoppas jag hjälpt er lite i era renoveringstag, har ni fler frågor är det bara och höra av er!
Mvh: Henke

 


 

Hej!
Jag ska sätta upp glasviberväv på målade spånskivor. De gamla tapeterna gick lätt att få ner, så underlaget är toppenbra.
Problemet är hur jag gör i hörnen. Det är en ganska stor glipa mellan spånskivorna, upp till 10 mm. Ska jag sätta någon form av remsa där eller funkar det utan? Tidigare satt det nätremsor i hörnen, och det hade släppt överallt och blivit veckat och bubbligt.
Och hur gör jag med väven i hörnet, ska den överlappa för att få ett stadigt hörn eller hur gör man?
Tack på förhand och tack för en jättebra sida!

Svar:
Det bästa och enklaste för att täta glipor i hörn är att använda latexfog eller som det också kallas akryltätmassa, detta köper du i stort sett i vilken färg/byggvaruhandel som helst.Man skall helst inte använda sk. glasfiberremsor i hörn utan bara på skivskarvar och nästan bara när man skall sätta upp tapet efteråt, glasfiberväv är ju som glasfiberremsor så man behöver inte använda det i samband med vävsättning. Lägg på latexfogen i gliporna och släta till den med fingret, låt torka i ca 1 timme sedan kan du sätta väv. Väven sätter du kant i kant men i hörnen så går du omlott ca 2 cm, den skall alltså överlappa som du mycket riktigt skrev, då får du ett stumt hörn som inte veckar sig .
Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Tjenare!
Har en liten fråga,ska måla ett spänntak (tror att det heter så)vad gäller då?Använder man samma takfärg som man använder till betongtak/trätak?Vad är viktigt att tänka på när man målar sånna här tak,vore tacksam för lite tips.Måste bara berömma sidan du har mycket bra läsning.

Svar:
Spänntak kan man inte måla med en vanlig vattenburen takfärg! Då kan hela taket rasa ner, du skall använda en oljeburen färg till detta. Tyvärr så luktar denna färg lite lösningsmedel, men det är det enda som verkligen fungerar bra. Färgen heter t.ex Alcro Kraft eller om du handlar Nordsjö färg så heter den Nordsjö Spärrvit. (oljeburen)
Lägg på flödigt med färg när du rollar taket, tryck försiktigt med rollern så inte taket spricker, måla taklisten och en bit ut på taket med en pensel ex. Vinkelpensel 70 innan du börjar och måla med rollern. Låt rollern vara fylld med färg hela tiden, måla alltså inte ut så mycket med rollern så att den blir ”torr ”innan du tar mer färg. Taket skall se flammigt ut medan du målar det, då har du rätt mängd färg. Du kan beräkna ungefär 10 liter färg till ett tak på ca 25-30 kvm. Normalt behöver du bara måla ett spännt papptak 1 gång om du rollar flödigt och taket har samma kulör som du målar om det i. Var noga med att vädra medan du målar och skydda golv mm. noggrant innan du börjar måla.
Lycka till !!
Mvh: Henke

 


 

Hej Henke!
Superbra sida du har m tips och råd!
Fråga: Vattenbaserad färg torkar ju fortare och om man målar en spegeldörr så ska man dela upp den i olika sektioner, etc…
Jag undrar hur man bäst ska planera målningen då man målar bokhyllor (m ett par fasta hyllor) ?och med vitrinskåp m ca 7 cm ram runt och 1 fast hylla i men i övrigt större fält baksida i skåpet?
Ska man t ex på bokhyllan ta kanterna först, sedan innersidor, sedan innerbaksida och därefter yttersidor? Och på vitrinskåpet: kanterna först, därefter ramen utsidan (långsidan och sedan kortsidorna nere och uppe) och sedan vitrinramens insida?

Svar:
När du målar väggfasta bokhyllor skall du måla inifrån och ut, dvs. börja med bakstycket, sedan sidorna och sist kanterna som syns längst fram. Om du målar kanterna först så hinner de börja torka innan du är färdig och då blir det fula ”kanter”. Måla hyllsektionerna en i taget, börja uppifrån och arbeta dig nedåt. Avsluta med att måla yttersidorna, och då målar du även med framkanten på hyllan.
Har du glasdörrar på vitrinskåpet så får du måla kanten runt glaset först sedan övriga delen av dörren, måla sedan själva skåpet enligt samma princip som med bokhyllan dvs, inifrån och ut. Om du har vanliga trädörrar på skåpet fast med spegel av trä, så målar du spegeln först sedan, övriga dörren.
Mvh: Henke