Att måla köksluckorna i köket förändrar hela bilden av köket på ett relativt lätt sätt. Det är ju vanligtvis köksluckorna samt hela köksinredningen man tittar först på i ett kök. Köksluckorna utgör en dominerande del av köket, tapeter samt snickerier i köket brukar färgsättas efter att köksluckorna är kulörsatta eller bestämda efter vilket träslag man vill ha eller vilken typ av aluminiumlook som ser häftigast ut! Glasluckor blir ju allt mer poppis det med.

Vill man måla om sina köksluckor oavsett om de är tillverkade av släta mdf -skivor, masonit, homogent trä, eller målade förut (dock ej aluminium eller glas etc.) så är det lite man skall tänka på samt göra innan man börjar måla.

Du kan välja om du vill att köksluckorna skall hänga kvar på plats i köket eller om du vill plocka ner dom och låta de ligga plant på ett par arbetsbockar eller liknande. Fördelen med att ha dem hängande kvar är att du kan måla hela luckan på en gång och därmed tjänar både tid och plats.

Vid målning av köksluckor som hänger i stommen börjar du med att med en vinkelpensel måla kanterna runt luckan först, efter det så målar du insidan av luckan och sedan utsidan tillsist , om du har luckorna liggande så målar du kanten sist efter du har målat ytan, detta för att få bort eventuella rinningar efter färgen. Jag tänkte ta detta stegvis så häng på så kör vi…

1. Tvätta

Alla ytor som man skall måla i ett kök bör tvättas innan man målar om dem. Det finns för det mesta spår av fett osv. på framför allt köksluckor.

Tvätta av köksluckorna med målartvätt, det finns målartvätt där du slipper efterskölja den är lätt att använda. Tvätta noga och låt torka.

2. Grundmåla

Köksluckor får stå ut med mycket torkande och en hel del slag ifrån kastruller, tallrikar mm som kan slå emot den målade ytan, därför gäller det att få den ytfärg som man målar med att få så bra förutsättningar för att sitta fast riktigt ordentligt. Grundmålningen är därför mycket viktigt i detta fall för att ge bra vidhäftning för slutstrykningen.

Om luckorna består av nytt trä, så bör man schellackera ev. kvistar och ändträ för att förhindra genomblödning av kåda. Grundmåla med antingen en oljeburen eller vattenburen snickerigrundfärg. Grundfärgstypen väljer du efter tycke och smak. En del tycker bäst om vattenburen färg en del föredrar den oljeburna.

Om du vill ha en så slät yta som möjligt så kan du med fördel använda en filtrulle eller en roller av skumgummi. Dessa ger en fin slät yta utan alltför mycket gräng (struktur från rollern) efter sig. Snåla inte med färgen, om man lägger på för lite färg så torkar den fort och hinner därmed inte flyta ut ordentligt innan den torkar och då kan ytan bli väldigt knottrig eller full av penseldrag.

Om dina luckor behöver spacklas så gör du det nu efter att du grundmålat, och efter du har gjort dina spacklingar och är nöjd så grundmålar du noga på dessa ställen. Grundmåla gärna 2 ggr, detta ger en finare yta att slutstryka på sedan.

3. Färdigstrykning

Efter att grundfärgen har torkat så är det dags för slutstrykningen. Detta moment görs på samma sätt som grundmålningen. Även här är det mycket viktigt att inte snåla med färgen, för lite färg ger randiga alt. knottriga ytor. Måla med färdigstrykningsfärgen 2 alt.3 ggr för bästa resultat. Följ de rekommenderade torktiderna för färgen som står på burken noga.

Nyttiga tips!

• Om du använder en matt snickerifärg så får du ett mildare och mjukare utseende. Vanligast är halvblank snickerifärg.

• Vill du ha ett starkt uttryck i ditt kök så använd en högblank snickerifärg.

• Är du osäker på ditt kulörval så köp en provburk och måla upp den på en bit kartong el. dyl. för att få en aning om hur det blir med kulören.

• Byt gärna beslag på dina luckor , detta piffar upp och ger en helhet till din ommålning.

• Använder du oljeburen färg så ställ dina penslar osv. i rent vatten när du tar en paus eller när du väntar medans färgen torkar. Alifatnafta eller lacknafta används bara när du gör rent dina verktyg efter målningen är klar. ( se avsnitt penselvård)

• Måla helst inte köksstommen i samma kulör som köksluckorna, det brukar bli bäst om luckorna bryter kulörmässigt från stommarna. De flesta målar stommarna vita.

Vill du ha hjälp och är du ute efter kvalité och hög standard kan jag varmt rekommendera Måleristudion AB.

En målerifirma i Stockholm som är kända för att hålla en hög standard och kvalité. Läs mer på deras hemsida.

Lycka till!!

Mvh; Henke