Tapetsering

 

 

Tapetsering

Tapeter är nog ett av de vanligaste ytskikten vi har i våra hem. Tapeter har funnits i flera hundra år och trenderna har avlöst varandra genom åren. Idag finns de i mängder av mönster och färger och tapettillverkarna kan numera framställa i stort sett oändligt med varianter att välja mellan.

Easy-up-tapeter eller non-wowen-tapeter är absolut vanligast på marknaden nuförtiden. Dessa tapeter är tryckta på ett papper som heter just non-wowen, ett väldigt slitstarkt papper som också är relativt lätt att torka av om man råkar få en fläck här och där.

När man tapetserar med non-wowen-tapeter så brukar man applicera limmet direkt på väggen, alltså inte på tapeten som man gjorde förr i tiden. Man brukar beräkna ungefär 1 liter tapetlim till en rulle tapet med normal åtgång. Det här limmet skiljer sig från det tapetklister som man förr rörde ut i vatten och sedan penslade eller rullade på tapeten. Ett modernt non-wowen lim är väldigt användarvänligt. Det är färdigt att använda direkt ur burken och det är lätt att applicera på väggen med en roller eller en pensel.

Ofta behöver man inte ens något tapetbord (eller klisterskiva som det också kallas), utan man lägger tapetrullen i ett tråg ( får man vanligast med vid tapetköpet) och sedan när man limmat på väggen så drar man upp våden från tråget och hänger den direkt på väggen, slätar ut tapetvåden med ett tapetverktyg i plast och jobbar sig uppifrån och ner tills tapeten hänger på väggen. Se mer i avsnittet ”Tapetsera med Easy-Up tapet” där går jag igenom mer utförligt om just denna typ av tapetsering.

Mönsterpassning är ofta en sak som många tycker är krångligt. Förr passade man in mönstret när man rev till tapeten på tapetbordet, men numera kan man mönsterpassa direkt på väggen.

Detta gör att mönsterpassningen blir lite lättare även om man är nybörjare och inte gjort det här tidigare. En Easy-up tapet ska oftast sättas kant i kant, det vill säga att det inte ska överlappas som man gjorde förr med en del tapeter. Tapeterna är också lite mer formstabila vilket även det gör att det är enklare att tapetsera även om man är nybörjare.

Med dagens digitala tryck kan man göra riktigt fina fototapeter, vilket kan bli ett rätt häftigt sätt att förändra ett rum. Det finns även där en massa olika bilder att välja mellan och ett flertal olika tillverkare och leverantörer, varav vissa till och med erbjuder att man kan göra fototapeter av sina egna bilder. Fototapeter är oftast i easy-up-kvalité och det gör att de är förhållandevis enkla att sätta upp. Våderna är dessutom vanligtvis numrerade så du lätt ska veta vilken våd du ska börja med och vilken som följer därefter.

Går du därhemma och funderar på att tapetsera så tycker jag absolut att du ska prova, för det är faktiskt lättare än vad du tror! En tapet skapar enligt mig också mycket mer känsla om man jämför med en målad yta eftersom tapeten brukar ha ett djup och en mer levande yta, och det bidrar till att rummet kan kännas mer ombonat.

Lycka till med din tapetsering!