Allmänna

TIps

 

AllmänNa tips

Tips!

Bra målarverktyg!

För att få riktigt bra och raka avslut uppe vid taklisten eller vinkeln mellan tak och vägg, så finns det ett hjälpmedel som heter sparboogie, detta är en typ av målarroller som man kan ställa in så att man får önskad kant efter taket, mycket lättare än att sparmåla för hand med pensel! Med de inställbara distanserna vid sidan av sparboogien bestämmer du hur bred kant du vill ha. Måla sedan upp lite av väggfärgen på väggen och ”kör” med sparboogien i den våta väggfärgen fär att få färg i rullarna, sätt sedan sparboggien uppe vid taket och måla på.

Klicka på bilderna för att se en större bild!

   

Med en hörnroller så går det fortare att måla väggarna när du renoverar, med denna roller så målar du hörn på nolltid, sedan är det bara att måla vidare med roller för vägg, snabbt och enkelt.

    

 

Tapetskarvhyvel

En tapetskarvhyvel är ett bra hjälpmedel innan man skall spackla tapetskarvar. Den har ett rakblad som man kan justera till lämplig hyvelhöjd och sedan är det bara att hyvla bort tapetskarven, och sedan blir det mycket lättare att spackla. Det går åt mindre spackel också.

 

Penselförvaring

När man målar med vattenburen färg, vilket är det vanligaste nuförtiden, så finns det ett knep för att förvara dina verktyg på bra sätt.
När du tar fikapaus eller så, se då till att dina penslar och rullar har lite färg på sig och stoppa dem sedan i en vanlig plastpåse och förslut noga, där håller dom sig fuktiga ett bra tag. När du sedan har målat färdigt så rengör du dom enklast i vanligt vatten. Penslar som du använder till oljeburna färger förvarar du bäst i vanligt vatten när du tar paus i målararbetet, använd bara lacknafta eller alifatnafta när du rengör penseln, inte till att förvara den i, då blir den förstörd. ( Läs mer om penselvård på hemsidan)

    

 

Bra arbetsljus!

När man målar och tapetserar eller renoverar i största allmänhet så är det alltid viktigt att ha bra arbetsljus. Oftast så har man ju ett lamputtag i taket som taklampan brukar vara kopplad till, men taklampan tar man ju ner under tiden som man målar och fixar. Ett lätt och billigt sätt att få riktigt bra ljus är att använda ett sk. lampupphäng. Den har en kontakt som passar i uttaget i taket, skruva i en 150w glödlampa så får du ett riktigt bra ljus att arbeta i.