MÅLA

INOMHUs

 

Måla Inomhus

Det finns en mångfald av måleritekniker att använda sig av när man skall måla inomhus, vanligast är kanske att rolla väggar med en väggfärg för att ganska snabbt förändra en yta i sitt hem eller var man nu tänkt sig att måla. Men beroende på vilken yta man skall måla så ställs det olika krav på färgtypen. 

När jag pratar om FÄRG så menar jag det som finns i burken, alltså den produkt som jag målar med. Många säger färg och menar egentligen utseendet, alltså KULÖREN som färgen är nyanserad till. Det är vilken yta jag ska måla och vilken glans på färgen jag väljer som påverkar hur kulören blir. En och samma kulör kan se helt olika ut beroende på färgens glans. Det här gör det så spännande och roligt med färg eftersom man kan få en uppsjö olika resultat tack vare valen man gör.

Även faktorer som ytstruktur, ljusinsläpp, naturligt eller artificiellt ljus och omgivning påverkar slutresultatet, så var noga när du väljer din kulör. Köp några provburkar och testa dig fram innan du slutligen köper den färg du behöver till ditt måleriprojekt.

Det finns många olika typer av färg: takfärg, väggfärg, snickerifärg, lasyrer, golvfärg och fler därtill, och det är viktigt att man använder rätt färgtyp för att få ett hållbart resultat. Man ska till exempel inte måla sina möbler med en takfärg eftersom den inte är sammansatt på det viset att den klarar av det slitage som blir på en möbel och inte heller har egenskapen att flyta ut och bilda en fin och slät yta.

Jag får ofta frågor som ”Kan jag inte använda takfärgen som grundfärg?”  och mitt svar är oftast nej eftersom takfärgen inte är någon grundfärg. En grundfärgs uppgift är att se till att den färg man ska ha som slutstrykning får bra vidhäftning och sitter bra på underlaget utan att lossna eller flagna efter ett tag. Den ska ibland även isolera mot kvistgenomslag eller spärra mot nikotin eller rökskador med mera. Så glöm inte att grundmåla med rätt typ av grundfärg innan du målar på din valda kulör. Känner du dig osäker? Fråga i din lokala färgfackhandel så hjälper de dig till rätt produkter.

Det är överlag relativt lätt att måla. Färgerna idag är oftast vattenburna och en del är svanenmärkta eller godkända av Astma & Allergiförbundet. Fler och fler färgtillverkare kommer även med ekologiska färger, allt för att det skall bli en mer hälsosam miljö när man målar. Men var noga med att välja rätt färgtyp, ska du exempelvis måla karmar, lister och foder eller dörrblad, välj en snickerifärg. Ska du måla taket, välj rätt takfärg för just ditt tak – det finns en massa olika takytor och man kan inte använda samma takfärg till alla tak. När det kommer till golvmålning så finns det ju även där en mängd olika golvtyper som kräver olika typer av golvfärg, och detsamma gäller väggar. Grundregeln är alltså att välja rätt produkt till rätt yta så ökar chansen markant att du får ett bra och hållbart resultat som du kan vara nöjd med under lång tid framöver.

Lycka till med din målning!