Tjena allihop!

Nu är det nya Frågor&Svar upplagda på sidan….

Ha det gött!!

Mvh; Henke

http://www.henkesmalartips.se/sv/fragor-och-svar.html

Några exempel nedanGlad


10 apr 2013 kl. 18.44 skrev E-postformulär:

Hej Henke

Vi har rivit ner en gammal sjögrästapet i ett rum och tänkte nu sätta upp EasyCover-tapet innan vi målar.

Problemet är att det sitter ett tunt lager papp kvar på väggen från sjögrästapeten.
Hur gör vi med detta?
Måste vi försöka slipa bort allt? Eller kan man måla på med grundfärg och sedan sätta upp EasyCover?

Såg att du tipsat om att måla grundfärg på gammal tapet innan man sätter upp EasyCover. Vad är syftet med det? Fäster det bättre?

Hoppas du kan svara!

Svar:

Det bästa är att måla med en grundfärg över väggarna innan ni sätter Easy-Cover. Grundfärgen stärker och sträcker upp ytan , när ni målar på grundfärgen så kommer tapeten att bubbla sig, låt väggen torka så går  bubblorna för det mesta bort, men skulle det visa sig att någon bubbla är kvar när färgen torkat så får man skrapa bort den och sedan måla på lite grundfärg där igen.
Jag brukar rekommendera att måla med grundfärg ex Alcro V-slip innan uppsättning av Easy-cover på en gammal tapetserad yta, detta för att så mycket som möjligt förhindra att det blir ”släpp” bakom Easy-cover duken.

Ha det gött!!
Mvh; Henke


17 apr 2013 kl. 22.46 skrev E-postformulär:

Hur gör jag bäst för att få en vinyltapet att fästa på tretexskivor?

Svar:

Det bästa är att grundmåla tretexskivan med en snickerigrundfärg t.ex Alcro V-slip, eller så förlimmar du väggarna med ett tapetsklister.

Mvh; Henke


19 apr 2013 kl. 13.25 skrev E-postformulär:

Hej!
Har en fråga ang paneltak, furu. Har suttit sedan -76. Har köpt Alcro Panelgrund så vad jag förstod på dig behöver jag inte kvistlacka då? Men hur viktig är målartvätt? Kan inte säga att det är skitigt men det kanske är lite fett? Räcker det att dammsuga taket så man får bort lite damm mm?

Svar:

Om taket sitter i ett kök, brukar jag alltid rekommendera att tvätta med målartvätt. Men om det är i en gillestuga eller liknande så brukar det räcka med att damma av taket, antingen med dammsugaren eller med en dammborste. OBS!! om det funnits en eldstad i rummet, dvs en kamin eller öppen spis så bör du absolut tvätta av taket eftersom det då brukar vara lite fett från sot osv.

Ha det gött!!
Mvh; Henke


20 apr 2013 kl. 10.32 skrev E-postformulär:

Vi ska måla om ett furutak, panel. Det är fr -70 talet obehandlat. Bör man lacka över alla kvistar med kvistlack först? Finns det ngn bra färg som täcker bra?
Taket är både i kök o vardagsrum, öppen plan lösning. Vilken glans bör man minst ha i o med att det även är i kök?

Svar:

Eftersom taket är såpass gammalt så tycker jag att du skall använda dig av Jotun Kvist& Spärrgrundning. Det är en kombinerad grund och spärrfärg för just paneltak osv. Den innehåller en kvistlack och lite epoxiharts som isolerar mot kvistgenomslag osv, på det viset så slipper du att behandla med kvistlack innan målning med grundfärg.
Jag tycker att en halvblank färg skulle bli bra i taket, den blir snygg både i köket och i vardagsrummet.

Ha det gött!!
Mvh; Henke