Hej
Tänkte kolla med ngn som kan målning. Det är så att min sambo, och då innan jag flyttade hit, tyckte tapeterna va fula så han drog ner dom, och kvar sitter de beige papper, jämnt och fint, men ändå INTE fint, tänkte ge mig i kast med detta och fräscha till köket med lite färg, har behövt spackla till ojämnheter och spikhål och dyl. min fråga är nu om de kommer bli konstigt att måla på detta ? kommer färgen bli annorlunda pga att jag spacklat eller beror de på färgvalet ?
hoppas du hinner svara och förstår hur jag menar.

 

Svar;

Det beige pappret du talar om är ”baksidan” på de tapeter som satt på väggen förut. Tapeter är ofta sk spaltbara , dvs man kan riva bort det översta lagret och sedan sätta upp ny tapet på det som är kvar, förutsatt att det är bra gjort och inte släpper.
Man måste ju ibland spackla igen ojämnheter osv precis som du gjort. Eftersom spackel inte har samma ytstruktur som pappret på väggen kan det ibland skilja lite i utseende när man målat. Men om man använder en matt färg så syns det lite mindre. Var beredd på att du får måla 2-3 ggr innan ytan blir bra. Använd ALLTID en grundfärg när du målar på gamla tapeter osv . Detta för att inte få så mycket blåsor osv på väggen.

När du börjar måla väggen så kommer det att bli blåsor men dessa brukar gå bort efter ett eller två dygn. Låt väggen torka ordentligt efter det att du grundmålat ,innan du fortsätter att måla med väggfärgen du valt.

Lycka till och ha det så gött!
Mvh; Henke