Att måla fondvägg är inte så svårt. Det är ett enkelt men effektivt sätt att förändra uppfattningen av ett rum. En fondvägg behöver inte alltid vara en hel vägg, det kan lika gärna vara en vägg med fönster och kanske en dörr i, eller bara en del av en vägg (som en målad tavla på väggen), eller kanske bara i ett hörn.

I inredningstidningar duggar tipsen tätt, det finns inga rätt eller fel tycker jag i med hur du vill göra med just din fondvägg, det är ju knappast nån som kommer att säja att-så kan man ju inte göra en fondvägg. Om man använder tapet som fondvägg så finns det en massa kul tapeter som är lite bredare än vanliga tapeter som man kan använda. Man behöver ju inte sätta upp en hel vägg med tapeten utan det går ju att sätta upp bara en våd mitt på en vägg som sedan kanske fungerar som en fond till en vacker möbel ett akvarium eller liknande, låt fantasin flöda, det är det som gör just ditt rum/hus osv spännande och unikt.

Blanda gärna också de olika materialen, man kan t.ex tapetsera en vägg och sedan måla resten av rummet eller tvärtom. Här nedan skall jag försöka förklara vad man bör tänka på vid målning av en fondvägg.

1. Underarbete

Som vanligt är ett ordentligt underarbete det viktigaste för att du skall få ett fint slutresultat. Skall du måla på en tapetserad yta så får du se till att den är hel och fin, spackla så lite som möjligt då detta skapar ett annorlunda utseende än den tapetserade ytan. Laga små hål osv. med latexfog istället för med spackel, det syns mindre (se under rubriken Måla på papperstapet).

2. Måla

Om du målar hela rummet så brukar det gå lättast om du målar de väggar som inte skall vara fondvägg först. Måla dessa väggar noga 2 eller 3 ggr med den kulör samt väggfärg du valt så att den täcker ordentligt och inte ser flammig ut p.g.a insugningar här och där. När du kommer till hörnen där din fondvägg skall ta vid så kan du måla ut ca. 5 cm ut på den väggen med färgen, detta gör att det blir lättare att sparmåla med den färg och kulör du valt som fondvägg genom att den ytan då blir mättad med färg och suger mindre.

Är man säker och känner att det här med målning inte är några problem så rekommenderar jag att ni sparmålar på frihand med fondväggskulören mot den övriga väggfärgen. Men om man inte tycker det är så lätt att måla på frihand och vill maskera med tejp så gör du så här:
Använd en tejp som är för ömtåliga ytor, t.ex TESA SENSITIVE, denna maskeringstejp ”bränner” inte fast i underlaget som en vanlig tejp kan göra. När du har maskerat klart så målar du med väggfärgen som är till de övriga väggarna (alltså INTE fondväggskulören) en liten bit över tejpen. Detta gör att det kommer in lite färg bakom tejpen och denna färg täpper då till eventuella glipor som annars kan synas som en ojämn kant när du drar bort tejpen. När det har torkat så kan du börja måla med den färg du valt som fondvägg, när du har gjort din sista strykning så drar du försiktigt bort tejpen medans färgen fortfarande är blöt.

Sedan är det bara att njuta av ditt nymålade rum och inreda det efter ditt tycke och smak.

Lycka till!!
Mvh: Henke