Att betsa är ett lätt sätt att färga träytor. Det finns lite olika typer av bets, det vanligaste är i dag Lackbetser. Dessa är en blandning av bets och lack i samma burk. De är lösnigsmedelsburna, dvs de innehåller lacknafta eller i vanligaste fall T-sprit. (t-röd). Men de är relativt lätta att måla med och det går hyfsat fort att färdigställa de ytor som man betsar.

Om det är en yta som är betsad förut och man vill betsa över denna, så går det bra i de flesta fall. Det brukar inte funka att betsa en yta till en ljusare kulör utan man får betsa mörkare om man vill förändra.
Vill man ljusa upp en yta får man använda sig av en lasyr istället, mer om detta längre fram. Herdins har en bets som heter Oljebets som man efter betsning kan olja med en vaxolja. Detta både känns och ser mjukt och behagligt ut. Man kan polera den vaxoljade utan och få den hård och väldigt len.

Om ni skall betsa ett golv så får man tänka sig för lite, var noga med att golvytan är helt obehandlad, gärna nyslipat annars kan man få blanka eller matta fläckar på golvet där inte betsen sugit ner i träet ordentligt. Betsa sedan med den kulör du valt, ta några brädor åt gången t.ex 3-4 st i bredd och betsa dessa hela vägen från ena kanten till den andra utan att avbryta. Man kan inte betsa ett halvt golv (alltså tvärs golvbrädorna) och ta paus och sedan fortsätta , utan man måste gå från vägg till vägg längsmed brädorna.
Använd pensel eller en svamp och ha på dig gummi-handskar eller liknande annars blir man väldigt färgad på händerna och detta är svårt att få bort. När du penslar på betsen på golvet så pensla försiktigt, bets är väldigt tunnflytande och skvätter lätt iväg och man får lätt fläckar på väggarna och det kanske inte é så kul.

Det finns även sk. äkta bets i pulverform på små påsar, denna bets skall blandas ut med antingen vatten eller t-sprit. Om man gör en vattenbets så skall man oftast koka upp vatten och sedan blanda i pulvret. Blanda inte betsen i en plåtburk då detta gör att betsen ärgar, dvs. den blir grön. Använd i stället en glasburk eller plastburk, var noga med att följa anvisningarna på påsen om hur du skall blanda ihop betsen. De ytor som man har använt äkta bets på bör skyddas av en lack. Det måste vara en oljebaserad lack. Vattenburna lacker löser upp den betsade ytan ifall du har använt vatten och blandat betsen i. Du kan även använda vaxoljor eller liknande, tillverkaren OSMO har väldigt bra vaxoljor mm.

Lasyrer, dessa finns både som olje och vattenbaserade. Mest vanligt är det vid lasering inomhus att använda sig av de vattenburna lasyrerna.

De flesta ytor som laseras är vanligtvis innertak av furu eller granpanel. Dessa paneler blir med åren gulnade och mörka, detta kan man råda bot på genom att lasera dem med en vittonad lasyr. Det finns flera olika märken på dessa lasyrer men de funkar mer eller mindre på samma sätt. Hör med personalen i din färgaffär så kan de visa prover samt förklara mera.

Lycka till!!
Henke