Att måla på papperstapet har blivit väldigt populärt. Detta tror jag beror på att i en del inredningsprogram på tv så målas det ofta om istället för att exempelvis tapetsera om och detta verkar ju lätt tycker de flesta. Och det är förhållandevis enkelt att måla om på tapet, det är några saker man bör tänka på och det skall vi reda ut nu.

1. Kolla underlaget

Efter att du har plockat bort alla möbler och hängt undan alla tavlor och tv-apparater (som numera i allt större utsträckning hänger på väggarna) och sedan skyddat golvet med täckpapper så är det dags att kontrollera tapeten på väggarna. Se efter i hörn, och upptill efter taklisten samt nertill efter golvlisten om tapeten verkligen sitter fast. Tapeter som har några år på nacken, brukar tendera att släppa på just dessa ställen så kolla noga att det ser ut och känns bra.Kolla naturligtvis även över hela väggarna och känn efter med händerna om det sitter löst någonstans.

Om allt sitter fast och bra så kan man i stort sett börja måla direkt. Om det är löst följer man nu vidare till steg 2.

2. Riva upp och spackla

All lös tapet måste man försöka få fast igen så den inte släpper ännu mer när man sedan målar. Om det är små ställen där tapeten släppt kan man försiktigt försöka att peta in lite tapetlim bakom blåsan och sedan återigen försiktigt trycka tillbaka blåsan.
Om det är större ställen som är lösa så får man riva bort dessa lösa tapeter tills man kommer till fast underlag.

OBS! om du har en strukturtapet så kommer själva strukturen på tapeten att försvinna när du river bort de lösa ställena. Det bästa i dessa fall med lös gammal strukturtapet är kanske att riva bort hela strukturen och börja om från början med att spackla och fixa till väggarna innan målning, detta avgör du själv.

När du har rivit bort all lös tapet så får man spackla dessa områden till man får ett tillfredställande slät och fin yta att måla på. Använd ett sandspackel avsett för väggar t.ex Alcro Lätt hand eller Alcro lätt fin spackel. Om du bara har små hål i väggarna efter tavelkrok o.dyl. kan det räcka att täta dessa med latexfog istället för spackel.

Efter du har spacklat så slipa av ytorna med sandpapper med ca 120 kornstorlek för att du inte skall få slipränder som sedan syns i målningen. Använd INTE elektriska slipmaskiner, dessa slipar bort för mycket av spacklet så då får du börja om igen, använd istället med fördel en ledad slipkloss med förlägningsskaft så får du bättre resultat.
Glöm inte bort att även använda dammfilter för att skydda dig mot slipdammet från spacklet. Hör efter i den lokala färgfackhandeln så hjälper de dig med rätt val av dammfilter.

3. Börja måla

Nuförtiden så brukar man använda vattenburna väggfärger när man målar väggar. Dessa färger är enkla att måla med, luktar inte så mycket och det är lätt att rengöra sina målarverktyg i vatten efter man är färdig. Många färger är även godkända av Astma- & Allergiförbundet.

Val av kulör gör du ju i din lokala färgfackhandel där personalen är proffs och välutbildade i färgsättning. Börja med att måla med en grundfärg på väggen, man bör använda en grundfärg för att få fint slutresultat och slippa matta fläckar på väggarna där du har spacklat, det räckar oftast med att grunda 1 gång.

Använd en vinkelpensel och börja med att penselmåla i alla hörn, upp efter taktlisten runt dörrfoder samt golvlister och övriga ställen där inte rollern kommer åt. Denna typ av penselmålning kallas för ”sparmålning”, försök att måla på frihand, det är inte så svårt, om du ändå skulle tycka detta är för svårt så tejpa runt alla lister och ta sedan bort tejpen medans färgen är blöt, rulla sedan på den övriga färgen på väggen, låt torka och gör sedan på precis samma sätt med din färdigstrykningsfärg i den kulör du valt, kom ihåg att måla minst 2 gånger med den färgen för bästa resultat.
Om du känner att du inte har tid själv att måla dina väggar där hemma och du vill ha en erfaren målare i Stockholm, så kan jag tipsa om VAFO Måleri AB, dom utför alla typer av måleriuppdrag och de finns i  Stockholm.


Lycka till!