Oljade träytor blir allt mer populära i våra hem. Oljade massiva trägolv i ek är väldigt modernt och ger en mycket behaglig känsla och ett mycket vackert utseende. Även köksluckor och möbler är väldigt vackra i oljat utförande.

Hur man olja möbler skall jag försöka beskriva här, det är inte så svårt bara man tar det i rätt ordning och tänker på att en oljad yta kräver lite mer underhåll än t.ex en lackad.

Men det extra underhållsarbetet är faktiskt både kul och inspirerande samt att det blir så väldans bra och snyggt och din möbel håller längre.

Detta gäller vid oljning med vaxolja på massivt ekbord. (Ni kan klicka på bilderna för att se större bilder).

1. Slipa

Innan du börjar med oljan skall man slipa bordet lite. Man kan använda slippapper eller stålull. Använd slippapper med kornstorlek 120- 240. eller fin stålull 0000. Slipa i träets fiberriktning, inte med cirkulerande rörelser då detta kan ge slipränder som inte blir så snyggt. Efter slipningen så torkar du bort slipdammet med t.ex en lätt fuktad disktrasa eller en klibbduk.

      

2. Vaxolja

Nu är det dags att börja olja bordet. Jag har här valt Herdin´s Vaxolja men det finns en hel del oljeprodukter att välja mellan så köp någon som du känner passar dina behov och krav på olja. En vaxolja ger ett lite bättre motstånd mot t.ex vatten och andra vätskor som ibland kan spillas ut på bordet. En klassisk olja är ju annars kokt linolja och balsamterpentin blandat 1:3 delar.

Herdin´s vaxolja skall läggas på flödigt med antingen en svamp eller en moddlare (bred pensel) Jag häller på oljan på bordet och penslar försiktigt ut den över bordsytan, pensla inte för fort för oljan skvätter iväg då.

Lägg på extra mycket på kanterna på bordet där ändträet finns, detta suger mer olja än bordsytan. Vaxoljan skall sedan ligga våt på bordsytan i ca. 30 min.

    

   

3. Torka

Efter att oljan fått suga in i bordet så är det dags att torka bort den överflödiga oljan. Använd en vanlig trasa t.ex ett gammalt örngott eller lakan. Torka noga så all överflödig olja blir borta. Sedan skall bordet ”vila” i ca 12 timmar innan det skall efterpoleras.

OBS! Tänk på att olja kan självantända, dränk in trasorna med vatten efter torkningen eller elda upp dem, släng inte i soporna !!!

4. Efterpolering

Den vaxolja jag har valt skall efterpoleras efter 12 timmar. Jag använder samma stålull jag hade i början dvs trollull 0000. Jag polerar i träets fiberriktning tills jag får en mjuk yta. Sedan eftertorkar jag med en lätt fuktad disktrasa för att få bort slipdammet.

5. Färdigoljat ekbord

Efter poleringen så är mitt bord färdigt att använda. På nya möbler som är oljade så får man räkna med att man får olja dem ett par tre gånger på en ganska kort tag. Följ tillverkarens råd så får du en möbel som håller i många långa år.

Lycka till !!

Mvh: Henke