Hej!

Här nedan finner ni frågor samt svar som är skickade till min ”Fråga Henke-mejl”, ni kan se om ni hittar svar på era frågor här.

Om ni inte hittar svar på Er specifika fråga går det bra att mejla via
Fråga Henke”-formuläret.


 

Hej, har ett lackat furutak i köket som vi vill måla vitt,vad ska vi använda för färg?

En hel del kvistar som behöver gömmas och inte komma igen.

Svar:
Att måla lackade furutak är ganska enkelt. Börja med att tvätta av taket med målartvätt, det finns målartvätt som man inte behöver efterskölja använd den , då går det lättare och fortare.

Om det finns kvistar som ”blöder” så måste man behandla dem med shellack ( kvistlack) så dom inte slår igenom den nya färgen när ni har målat. Använd en trasa eller en pensel till schellackeringen.

Grundmåla sedan taket med förslagsvis en vattenburen snickerigrundfärg. De finns olika fabrikat. Alcro´s heter Servalack Aqua grund, eller V-slip, Nordsjö har Häftgrund V osv. Det räcker med att grunda 1 gång. Måla flödigt med färg och måla från ena sidan längs med panelen till andra sidan, sluta inte mitt i taket då får du skarvar som syns sedan.

Efter att grundfärgen har torkat så skall man måla 2 gånger med en färdigstrykningsfärg. Använd även här en vattenburen produkt. Alcro´s heter Servalack Aqua eller V-mill , Nordsjö´s heter Ready V 40 eller allra helst Nordsjö Blankett V 40.

Siffran 40 står för glansvärdet på färgen. Alltså halvblank.

Måla lackfärgen på samma sätt som grundfärgen. Du kan med fördel måla in även taklisten i samma färg.

Använd pensel med borst för vattenburen snickerifärg. Det går att rolla på färgen men det brukar bli lite ”knottrig” struktur efter rollern och det kanske man inte vill ha.

Skydda golv och övriga ytor noga innan målning!!

Lycka till !

Mvh: Henke

 


 

Skall måla en del lister och även trappdetaljer i vitt och problemet är vad jag skall använda för vit färg? Skall jag ha vitt eller en lätt bruten (0502) kulör?
Känns som om den helvita gulnar ändå med åren och alla färdigmålade produkter har väl 0502 kulör?

Svar:
Det här med vita kulörer är ju inte alltid helt lätt. Vissa tonar åt det kalla hållet och vissa åt det varmare hållet. Det där med att alla vita kulörer gulnar med tiden ,stämmer delvis. Om man använder oljeburna lackfärger som alltså innehåller lacknafta , så tenderar de att gulna med tiden p.g.a att de innehåller alkydolja som i sin tur har lite linolja i sig, och linolja kommer ju från linfrö som är lite gulbruna och därför i sin tur får färgen att gulna med åldern. Men använder man vattenburna lackfärger så gulnar de inte med tiden.

Nog om detta, mitt råd till dig vad beträffande kulör så tycker jag att du skall titta på kulören ncs s 0502-y och 0502-y. Dessa låter ju som samma kulör men det skiljer en hel del mellan dem. Den kulören som heter 0502-y utan s framför sig tonar åt det lite grå hållet medans den kulören som heter

s 0502-y är lite gulare och därför kan uppfattas som varmare. Jag personligen föredrar 0502-y utan s.

Vill du sedan tona åt t.ex blått så blir det s 0502-b , men denna kulör är kall i tonen. Den sista bokstaven i dessa kulörkoder talar om lite åt vilket håll den tonar, t.ex s0502-r går åt rött

Y-yelllow ( gult)
R= red ( rött)
G=green (grönt)
B=blue ( blått)

prova dig fram och ta hem kulörprover och se hur de blir i det ljuset som du har hemma, för det skiljer sig från det ljuset de har i färgbutiken.

Om du vill ha samma kulör som fabriksmålat snickeri så är den kulören 0502-y utan S framför.

Glansen på färgen påverkar också kulören så testa lite olika glansskalor på färg med samma kulör.

Hoppas att det går bra !!

Lycka till !

Mvh: Henke

 


 

Jag funderar på att göra garderobsdörrar av eget införskaffade MDF boards.
Går det att måla eller lackera dessa på egen hand på ett snyggt sätt?
Tack på förhand

Svar:
Det går alldeles utmärkt att måla mdf- skivor själv. Använd vatten eller oljeburen lackfärg med matt eller halvblank glansskala. En matt lackfärg är att föredra för den är lite mer ”förlåtande” mot underarbete osv.

Måla först grundfärg med filtrulle eller en mohairrulle. Måla gärna grundfärgen 2 ggr. Låt detta torka och gör eventuella spacklingar efter 1:a strykningen med grundfärg. Använd sedan samma filt eller mohairrulle till färdigstrykningen. Lägg på flödigt med färg så att den får en chans att flyta ut ordentligt innan den hinner torka. Om du känner med handen på ytan efter 1:a färdigstrykningen och den känns lite sträv, så kan du med fördel slipa av ytan med fint sandpapper kornstorlek 240 eller finare. Damma sedan av noga , använd gärna en klibbduk och stryk sedan sista gången. Låt dörrarna torka ordentligt innan du monterar de på plats.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Undrar vilken sorts färg man skall måla med på en utomhus betongtrappa. Tacksam för svar.

Svar:
Ifall din trappa är målad förut med någon färg så bör man kolla vilken typ av färg det är och sedan använda liknande färg vid ommålning. Men har du en omålad trappa så brukar färger för puts och murar utomhus fungera bra. Men jag vill samtidigt påpeka att det finns ingen riktigt bra färg som håller i all framtid.

Det är svårt med vidhäftning dvs att man kan få problem med färgsläpp om trappan utsätts för t.ex mycket snö på vintrarna.

Använd t.ex Alcro Puts eller Alcro Silikatfärg. Eller Nordsjö Sandtex V akryl F . Se till att göra ett noggrant underarbete med ordentlig tvättning. Måla sedan inte för tidigt efter tvättningen. En betongtrappa blir väldigt fort ordentligt blöt vid tvättning och bör därför torka ordentligt innan målning. Ett råd är att inte måla trappan i år utan vänta till våren då det blir varmare ute igen.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Vi bygger ett timmerhus och ska låta timmerväggarna vara i dagen. För att de inte ska mörkna ska jag måla med balsamterpentin 3/4 blekt linolja 1/4 samt grå umbra. Problemet är att jag inte vet hur mkt pulver jag ska ta? Hjälp. Jag förstår att jag måste prova först och tänkte ta 1/4 dl + 3/4 + ett kryddmått men sen då? Om detta nu blir bra så behöver jag ju blanda mer fast inte allt på en gång eftersom balsamterpentinen dunstar och vi ska måla/behandla drygt 60 m2.

Svar:
Tyvärr är det inte så lätt att besvara din fråga, men det är så att du måste prova dig fram till rätt kulör och sedan omvandla detta recept till den yta du skall måla. Balsamterpentin dunstar inte så fort om du förvarar den färdiga färgblandningen i väl försluten burk och sedan svalt och mörkt.I färgaffärer förvarar vi balsamterpentin i flera månader utan att det dunstar något speciellt, det du måste ha i åtanke är att lasyren ändrar sig beroende på hur länge du lagrar den, du kan inte vänta hur länge som helst mellan strykningarna!! Ju längra du förvarar lasyren ju mörkare färg blir det! Den blandningen som du talar om är lite klen om man tänker på pigmentet. Grå umbra är ett svagt pigment som inte färgar så mycket per gram pulver. Som prov kan du göra denna blandning. Tag 1/2 deciliter blekt linolja , 2.5 dl balsamterpentin och en matsked grå umbra, rör eller skaka detta noga och låt det sedan stå över natten, rör eller skaka sedan noga blandningen igen innan du gör att uppstrykningsprov på en provbit, inte direkt på timmerväggen. Obs! detta är bara ett förslag på blandning, jag vet ju inte vilket resultat du vill uppnå. Så om du tycker det låter för mycket med en matsked grå umbra får du minska mängden efter eget önskemål, för att få en mindre täckande lasyr.

Det är viktigt att veta att lasyren du blandar till kommer att se ut på ett sätt när du blandar till den och sedan på ett annat sätt när pigmentet dragit åt sig oljan + terpentinet, så du måste vänta minst ett dygn med att provmåla för att få ett någorlunda rättvisande kulörprov!

Du beskriver inte om du skall måla detta utomhus eller inomhus, men jag förutsätter att det är inomhus. En sådan blandning som du skall göra innehåller ju inget UV-filter eller någon form av fungicid och kommer därför utomhus att mörkna med tiden,samt troligtvis att bli angripen av alger i någon form som då får fasaden ännu mörkare. Men vid invändig målning så är ju inte förutsättningarna liknande och då bevaras virket i en svagt gråaktig kulör en tid framöver, men det kommer att mörkna och åldras som trä gör naturligt.

När det gäller åtgången på linoljelasyrer så är det svårberäknat. Det gäller som regel att måla lasyren väldigt tunt och inte lägga på tjockt med färg som med en modernare lasyrfärg. Den beräknade åtgången brukar vara ca: 10-15 kvm/lit. lasyr. Se till att virket får torka ordentligt mellan strykningarna så det inte bildas skinn.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Tänkte höra lite om mängder och hur mycket färg man beräknas behöva per kvadratmeter osv. Undar över dels grund/täckfärg och sedan 2 ggr stykning med den färg man ska ha med väggarna. Hur mycket kan man räkna med att behöva? Tack på förhand!

Svar:
Du undrade över färgåtgång, det beror lite på vilken typ av yta som man skall måla på. Jag gissar att du skall måla väggar inomhus.Om man målar på t.ex ny gipsskiva så brukar normalåtgången vara ca; 4-5 kvm/ liter färg på både grund och täckfärg.

Om du skall måla på gammal tapet så är åtgången ca 3-4 kvm/lit på grundfärgen och ca 6-7 kvm / liter på täckfärgen. Detta beräknat på 2 ggr strykning.

Om du skall måla utomhus på husfasad är normalåtgången 4-5 kvm/liter grundfärg, och ca 6-8 kvm / liter färg på täckfärgen.

Obs: Detta är endast uppskattade färgmängder och det kan variera väldigt mycket beroende på vad du skall måla på, fråga personalen i den färgaffär där du skall handla din färg, så hjälper de dig till rätt färgmängd till din yta som du skall måla.

Lycka till !

Mvh. Henke

 


 

Hej Henke!
Hur tar jag bort en tapetbård som är klistrad över en målad vävtapet?
Vi ska måla om vävtapeten men tänkte inte ha ngn bård. En del av bården går ju att ta bort men det blir en hel del kvar också och då blir det ju en annan struktur än vävtapeten.

Svar:
En tapet-bård på vävtapet är relativt enkel att ta bort. Man börjar med att riva allt löst dvs. man spaltar ner bården. Då blir det precis som du säjer en del kvar. Detta papper som blir kvar är enklast att tvätta bort med en svamp och vatten. Det blir rätt söligt men det är det effektivaste sättet. Man får blöta rejält för att allt papper skall bli genomfuktat men sedan är det bara att skrubba bort det med svampen. Låt sedan ytan torka och måla sedan med vattenburen väggfärg i passande kulör.

Lycka till !

Mvh: Henke

 


 

Vi renoverade vårt kök för en massa år sedan genom att måla om köksluckorna och, tyvärr, även skåpstommarna i gult. På det lade vi ett lager lack för att det skulle hålla.
Nu ska vi byta ut luckorna och vill ha bort färgen på stommarna.
Vi började med att måla på färgborttagningsmedel och sedan skrapade vi bort färgen. Resultatet blev katastrofalt! All färg lossnade. Även den gamla vita färgen som vi ville ha fram igen. Nu är allt flammigt och fult och träet syns på vissa ställen. Jag antar att vi måste fortsätta ta bort färgen på detta sätt för att kunna måla på nytt. Men med vad, och hur, gör vi för att det ska bli bäst? Vilken färg passar bäst?

Svar:
Det var tråkigt att höra om ditt kök. Tyvärr så gjorde ni felet med att måla på färgborttagningsmedel på skåpsstommarna. När man skall måla om en yta som är täckmålad med ex. lackfärg och man bara skall byta kulör så behöver man sällan ta bort den gamla färgen först ifall den inte är alldeles sprucken och trasig. Man behöver bara ta bort den ifall man skall ex. lasera ytan eller betsa den. I erat fall hade det räckt gott och väl att tvätta med målartvätt och sedan slipat lite, dammat av grundmålat och sedan färdigstrykit 2 ggr. med den nya färgen.

Men nu är skadan redan skedd så då får vi försöka lösa detta.

Du behöver inte ta bort resten av färgen, så ta bort färgbortagningsmedlet! använd inte det mera!!

Gör följande: Tvätta med målartvätt och efterskölj med vatten. (detta för att få bort ev. rester av färgborttagningsmedlet)

Grundmåla hela ytan med oljeburen snickerigrundfärg. T.ex Alcro Servagrund ,eller Nordsjö Häftgrund. (Detta för att spärra mot genomslag.) Tyvärr luktar den lite lacknafta, men det är nödvändigt i detta fall med oljegrundfärg. Vädra noga!!

Där träet har kommit fram eller där det är skrapmärken osv. så måste du spackla. Använd ett snickerispackel, inte väggspackel eller något annat. Det är viktigt att du använder rätt sorts spackel. Spackla tills du är nöjd med resultatet och slipa noga.Det brukar räcka med 2 ggr. Man spacklar för att skapa samma ytstruktur som den övriga ytan där färgen inte är borta. Det blir ju fula kanter efter man har skrapat bort färgen och dessa vill man ju ha bort. Efter du har spacklat klart så måste du grunda på spacklet för att inte det skall bli fläckar där när du målar den andra nya färgen. Till denna grundning kan du använda en vattenburen snickerigrundfärg om du inte vill att det skall lukta så mycket lacknafta. Det går givetvis bra att använda samma grundfärg som du gjorde i början.

Om ytan fortfarande är flammig efter detta så får man helt enkelt grunda allt en gång till för att få bort detta. Men om ytan ser jämn ut så är det nu dags att måla på den nya färgen. Använd en snickerilackfärg, du kan välja en oljeburen eller vattenburen, du kan även välja vilken glans du vill ha, en matt ger ett mjukt intryck medans en blank ger ett hårdare intryck. Det vanligaste är en halvblank färg, men personligen gillar jag den matta bäst. Fråga i din färgaffär om de kan visa dig olika glansprover. Välj även en bra pensel med rätt borst för rätt färg. Man kan säja att oljeburen snickerifärg brukar vara lätt att måla med samt att den flyter ut fint och ger ett slätt resultat.Medans en vattenburen är lite svårare att måla med, man får lägga på lite mer färg samt måla lite fortare för att få ett bra resultat. Den stora fördelen är att arbetsmiljön blir mycket bättre och det är lättare att tvätta rent penslar mm. Får jag råda dig så välj en vattenburen snickerifärg. Bra sådana färger är t.ex Alcro Servalack Aqua ,eller Jotun Lady P/D/L , eller Nordsjö Blankett V. Fast den bästa av dem alla är Alcro V-mill !!. Vill du måla med oljeburen snickerilackfärg så är Alcro Servalack, Nordsjö Ready eller Jotun Lady interiör bra sådana färger.

Måla nu ytan 2 ggr med den nya färgen. Låt torka ordentligt mellan målningarna! Om du vill kan du måla en tredje gång oxå.

Små tips under arbetets gång:

Se till att skydda ordentligt på de ytor som du inte vill ha färg på.

Håll dina penslar rena och fina.

Ha tålamod,( det blir bra när du är färdig !!)

Var noga, spackla en gång extra ifall du tycker det behövs.

Använd inte slipmaskin när du slipar spackel använd sandpapper med 180 korn grovlek och slipa för hand det blir mycket bättre resultat. Använd dammfliter !!

Om du har en flaga kvar av den gamla vita färgen som du ville ha fram från början, så kan du ta med den till en färgfackhandel så kan dom där ”fota” av den kulören med en fotospectrometer för att ta fram rätt kulör till erat kök.

Nu önskar jag stort lycka till !!  Mvh : Henke

 


 

Vore tacksam för tips hur man går tillväga för att måla om ett tak i pärlspont från 1920-talet. Troligen inte ommålat sedan dess men i ganska bra skick. Tvätta? Slipa? Vilken sorts färg? Det gäller en mindre yta i hall, ca 10 kvm

Svar:
Ett tak av pärlspont från 20-talet kan vara målat med en rad olika färgtyper. Det du måste kolla först är om färgen ”kritar” dvs. färgar av sig. Detta kollar du genom att dra handen över taket och se om du får färg på handen. Får du färgdamm på handen så är det kanske en lim/kritfärg som det är målat med förut. Du bör isåfall tvätta taket med målartvätt och sedan efterskölja med vatten på en svamp för att tvätta bort så mycket av den gamla färgen som möjligt. Om färgen inte kritar så behöver du bara tvätta taket med vanlig målartvätt och sedan efterskölja med vatten.

Efter tvättning så bör du kolla ifall det är någon lös färg någonstans, om det finns det så skrapa bort denna och slipa till kanterna så de blir mjuka övergångar till den färg som sitter fast. Efter eventuell skrapning så måste man grunda taket, jag tycker i det här fallet att du skall använda en oljeburen grundfärg för snickerier. Detta för att undvika genomslag av eventuell linoljefärg eller hartser som kan finnas i den gamla färgen. Tyvärr så luktar ju oljefärg lite lacknafta undertiden man målar, var noga med ventilationen!!!

Använd en pensel med naturborst och pensla på färgen. Om du köper en ny pensel kan du tvätta den lite innan du målar för att få bort penselborst som annars så retsamt hamnar i din målade yta.

Efter grundfärgen har torkat så är det dags att måla med färdigstrykningsfärgen ( lackfärgen) Men om du behöver spackla någonstans så gör du det nu, och sedan grundar du på spackelfläckarna innan du färdigstryker taket. Använd även här en oljeburen lackfärg, det finns olika glanstal på lackfärgen så du kan välja allt från matt till högblank färg efter eget tycke och smak. Det är vanligast att man målar 2 strykningar med lackfärgen för att få en fin yta som håller och ser vacker ut länge.

Ett tips är att du förvarar dina penslar i vatten mellan målningarna. Använd bara lacknafta när du skall göra rent penslarna efter du är färdig. Tvätta INTE av dina händer om du fått färg på dem med lacknafta utan köp hellre en färgbortagningskräm som är betydligt skonsammare för dina händer. Mer om penselvård kan du se på min hemsida.

Till ditt tak på ca. 10 kvm. går det åt ca 1-2 liter grundfärg och ca 3 liter färdigstrykningsfärg.

Namn på färg är ex Alcro Servalack Grund , eller Nordsjö Häftgrund, eller Jotun Heftgrunning, de är allihop oljeburna grundfärger av bra kvalitet.

Till färdigstrykningsfärg finns t.ex Alcro Servalac , Nordsjö Ready eller Jotun Lady serien , dock då endast oljeburen färg.

 


 

Obehandlad fura på utemöbler? Vill använda olja men vill få kulör som t.ex teak.. hur gör man?

Svar:
Du vill ha utemöbler som ser ut som teak, enklast är att använda en lasyr för utvändigt bruk som man bryter i en teakkulör å sedan så laserar du din möbel 2 ggr sedan är det klart.

Om man vill få en djupare teaklyster i möbeln så betsar man först med teakbets å sedan så oljar man med t.ex Jotun terassmöbelolja. Detta sätt tar längre tid men jag tycker att det blir ett finare resultat.

Ha det så gött !!

Mvh: Henke

 


 

Hej jag håller på att förbereda för målning i vardagsrum och undrar hur jag ska göra när jag har sprickor i tapeten på ca en meter, tror de beror på sättningar i huset allstå någon spricka bakom tapeten.

Svar:
Du skriver att du har sprickor i tapeten på ca. 1 mtr. ,( hoppas du inte menar bredden )

Hus sätter sig alltid och rör sig lite då och då och detta kan göra att man får sprickor i hörn ,ovan dörrar osv.

Vid målning på tapet så skall man försöka göra såsmå lagningar som möjligt. Om man behöver spackla så blir ofta lagningen ganska synlig då ytskiktet blir annorlunda där du har spacklat jämfört där tapeten är orörd. Dina sprickor lagar du bäst med latexfog tror jag, lägg i latexfog i sprickan och släta försiktigt till det med fingret, låt torka en stund om det är djupare sprickor innan du målar över, är sprickorna ytliga så kan du måla över direkt efter att du lagat med latexfog.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Hej Henke!

Riktigt bra sida må jag säga, men jag har en fråga som jag ska ta reda på till ett skolämne, och det är hur målar man så miljövänligt som möjligt ?

Vilka färger är miljövänliga än andra t.ex.?

Kostar det mera då, om det gör det hur mycket isåfall?

Svar:
Till din fråga, idag finns det miljövänliga alternativ inom måleribranschen som är godkända av astma&allergi förbundet. Dessa färgtyper används i de flesta fall och är inte dyrare än annan färg. Inom yrkesmåleriet så har det varit vanligt med vattenburna produkter i många år. Det står klart och tydligt på färgburkarna om vilka miljökrav de uppfyller och många har märkning med bla, Eu-blomma ,Svanenmärkt samt astma&allergi förbundets symboler. Det finns även mycket broschyr material om hur man målar så giftfritt samt miljövänligt som möjligt, Alcro har även en broschyr som riktar sig till gravida kvinnor som vill veta hur färgen påverkar deras graviditet.

Kolla in hemsidor som t.ex www.alcro.se, eller astma&allergiförbundets hemsida , samt besök gärna någon färgfackhandel såsom Färgtema eller Spektrum butikerna ( dessa butiker byter nu till namnet Colorama ) Där kan du hämta material till ditt skolarbete samt få mer hjälp om detta.

Lycka till!!

Ha det så gött!

Mvh: Henke

 


 

Hej !

Har börjat riva ner tapet från 1965. Den sitter bitvis stenhårt fast och att rensa alla vägar (38-40 m2) med en skrapa kommer att ta evigheter. Tjockleken på den gamla tapeten är c:a 0.7 mm (2 tapeter) så jag undrar om man kan lägga ngn form av väv över för att släta ut så de områden som inte går bort och skarvar mellan själva väggen och den gamla tapeten så att det inte syns igenom den tapet jag skall sätta upp ( Borås EasyUp) ?? Hur gör man för att slippa pilla och slipa varenda mm av gammal tapet ??

Svar:
Börja med att riva den tapet som är lös i rummet, när du gjort detta så grundmålar du väggen med en vattenburen snickerigrundfärg, ex. Alcro Servalack aqua, eller liknande. Du behöver inte måla mer än den yta du kan täcka med hjälp av en roller, du behöver alltså inte sparmåla med pensel runt alla lister osv. När grundfärgen torkat så kollar du över väggen igen och letar efter blåsor. Skrapa upp de blåsor som blivit så väggmaterialet under är fast.

Sedan så kan man antingen bredspackla hela väggarna eller sätta upp en sk. Easy-cover, det är en slags väv som slätar ut väggen och gör den jämn och fin. Den tar inte bort hur stora ojämnheter som helst men 2 tapetlager skall den fixa. Sätt Easy-cover på hela väggarna för bästa resultat. Den skall sättas kant i kant och du kan även gå runt i hörn utan att skarva den, snåla dock inte med limmet !!!

När Easy-cover har torkat minst ett dygn så kan du sätta vilken tapet som helst på den eller måla väggarna om du så önskar.

Du skriver att du skall sätta en easy-up tapet från boråstapeter, det går alldeles utmärkt, snåla inte på limmet här heller.

Boråstapeter har en nyhet som heter Wallwax, hör med personalen i färgbutiken så kan dom förklara mer om denna unika produkt som definitivt underlättar underarbetet nästa gång du skall tapetsera om.

 


 

Hejsan! trevlig och lätt navigerad sida du har, mycket informativ.
En liten fråga: Tror du det går att betsa röd/mörkbrunt på en vitlaserad dörr? eller kommer den bli rosa.
Ytan på dörren känns matt så det verkar inte vara nån direkt ”hinna” på den.

Svar:
Det går att betsa ovanpå din vitlaserade dörr. Det räcker inte med att betsa 1 gång för då slår kulören underifrån igenom din nya bets. Använd Herdins Lackbets eller liknande och betsa tills du får den yta du är nöjd med. Om du tycker det blir för blankt så kan du lägga på en matt betslack efter sista betsningen har torkat.

Lycka till !

Mvh: Henke:

 


 

Hej! Jag tänkte måla om i mitt sovrum vart jag har papperstapeter.Har hört att man inte ska spackla på tapeter för att det blir ytskiftningar som syns genom färgen..kan en ide vara då att spackla och sen måla med grundfärg,sen färdigfärgen?En fråga till:för att slippa att tapeten bubblar sig,kan man måla först med oljefärg,typ Nordsjös Spärrvitt,eller Alcros Sober grund?

Svar:
Om du har en papperstapet på väggen som är tapetserad med sk. trådkant dvs. omlott litegrann så brukar man hoppa över spacklingen.

När man spacklar en tapetskarv så får man en slätare yta än vad tapeten har. Dessa spacklingar syns även om du grundmålar väggen innan du färdigstryker den.

Om tapeten ser ok ut och inte är trasig någonstans så är det bättre att strunta i spacklingen. Då får du samma utseende på väggen som du har idag bara i en annan kulör. Om nu din tapet är trasig och måste spacklas så rekommenderar jag dig att spackla hela den väggen där det är trasigt dvs. du gör en bredspackling. Grunda iså fall hela väggen först med en vattenburen snickerigrundfärg ex Alcro Servalack Aqua grund.

Gör sedan en grundning på den spacklade ytan innan du tapetserar.

Tapeter som man målar bubblar sig alltid när de blir fuktiga av färgen, dessa bubblor är helt normalt. Om din vägg inte har några bubblor nu så brukar det inte bli några bubblor efter du har målat och färgen torkat. Det är dock inte alltid som dom säger på tv, att bubblorna går bort över natten. Det kan ta upp till 2 veckor inan de är borta och det beror på olika saker, t.ex luftfuktighet, temperatur i rummet , om det är på en yttervägg osv. så få inte panik ifall blåsorna inte går bort över natten.

Spärrfärger som ex Nordsjö Spärrvit används oftast på väldigt dåligt bundna ytor som man måste bredspackla osv, den luktar väldigt starkt av lösningsmedel och bör undvikas om möjligt. I ditt fall behöver du inte använda denna färg.

Lycka till, å ha en trevlig helg!!

Mvh: Henke

 


 

Hej

Hur skall taklist (svanhals) målas om väggar består av gråmålad panel dörrfoder och golvlist är också grå men taket är vitt. Skall taklisten vara vit eller grå? Vad tycker du? Vad är vanligast?

Svar:
Det där med att måla taklist i avvikande kulör kan vara väldigt snyggt om taklisten skall framhävas p.g.a att den t.ex är väldigt utsmyckad eller vackert snidad osv, jag personligen tycker att det är snyggast när taklisten är målad i samma kulör som taket. Jag tror att det skulle bli snyggast i ditt fall ochså, alltså vitmålad.

Mvh: Henke

 


 

Hej Jag ska funderar på att köpa en möbel i bokfolie. Jag undrar om det blir snyggt om man målar om den. Funderar på svart. Vad ska jag använda för färg i så fall

Svar:
Det går bra att måla möbler med sk. folierade ytor. Du bör börja med att tvätta av möbeln med målartvätt. Sedan mattslipa med fin stålull eller sandpapper i kornstorlek 280 eller finare. (var försiktig det är lätt att slipa igenom den folierade ytan.)

Grundmåla sedan med en vattenburen snickerigrundfärg och låt torka. Sedan kan du måla med en vattenburen snickerilackfärg t.ex Alcro Servalack Aqua i valfri kulör. När du målar kan du med fördel använda en sk. skumgummiroller eller soft som dom ochså kallas, då får du ett slätt fint resultat.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Hej Henke. Ja som amatör målar på redan målad väv, och av någon anledning så har vi dragit strek med en tuchpenna och denna blöder igenom färgen . Vad kan man göra åt detta?

Svar:
Tuch tar man bort eller rättare sagt isolerar man med schellack, ett annat namn på samma sak är kvistlack. Ta en trasa och ”dutta ” på tuchstrecken och låt torka. Schellack torkar väldigt fort och du kan måla över efter ca 15 min.

 


 

Har en gulnande bröstpanel (suttit på plats i 12 år) som jag vill måla vit, panelen är tidigare lackerad med panellack. Måste jag schellackera alla kvistar ändå?

Svar:
Du behöver inte schellackera kvistarna innan du målar din bröstpanel, tvätta noga med målartvätt ,grundmåla och måla sedan 2ggr med snickerilackfärg .

Lycka till

Mvh: Henke

 


 

Hej, för att få gamla plugghål att ej synas i en vägg som är en gång tapetserat med väv. Vad är då bästa tipset när man skall spackla igen dessa?

Svar:
Hål som finns i en vägg med glasfiberväv på spacklar man lättast och snyggast igen med latexfog eller som det också heter akryltätmassa. Spruta i lite latexfog i hålet och jämna till det med fingret, detta sätt ger en lagning som inte syns så mycket när du sedan målar om väggen. Om man spacklar med vanligt sandspackel så blir lagningen lite större samt att man spacklar igen strukturen på väven och då syns alla lagningar som släta fläckar. Så använd latexfog så blir det snyggt, en annan fördel med latex är att man kan måla över den direkt.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Hej!
Jag undrar om fönstrets bågunderstycke, den nedersta delen som vetter mot karmbottenstycket. Ska den målas?
I alla beskrivningar jag läser ska man göra det. På gamla hus är det sällan målat och på antikvariatiska målarkurser målar man inte den delen. Mitt hus är från 1936. Hur ska man göra egentligen?

Svar:
Svaret på din fråga är inte så enkelt, på fönster som är gjorda på 1910-1940 så användes nästan uteslutande kärnvirke från t.ex furu eller gran när man gjorde fönster, detta virke blev sedan nästan alltid behandlat med kokt linolja blandat med terpentin, detta i kombination av ett törerikt virke gjorde att man fick ett väldigt motsånd mot fuktupptagning, anledningen till att det på vissa fönster inte är målat på bågunderstycket kan variera, i en del fall kan det vara så att man förr inte trodde att det behövdes målas där för att man trodde att den delen av fönstret inte tog upp vatten,eller var utsatt för väta, man försökte ochså att använda den mest törerika delen av virket till just bågunderstycke därför att den ansågs bäst lämpad för detta.

Nu för tiden så behandlar man hela fönstret, jag personligen tycker att detta är det bästa sättet, men det finns lika många synsätt på detta som det finns målare, frågar du en yrkesmålare av den äldre generationen så säger de nästan alltid att fönster skall ”dränkas” in med linolja och terpentin innan målning, samt att ändträ inte behöver målas för att virket behöver ”luftas” där, frågar du en yrkesmålare av yngre generation så får du förmodligen till svar att det skall systemmålas, dvs. en modern grundolja, sedan grundfärg samt färdigstrykningsfärg, och att ändträet är den viktigaste ytan att måla.

Man bör måla hela fönstret tycker jag, virket i fönster idag är inte av samma ”kaliber” som fönster förr. Jag tycker du skall måla även bågunderstycket på dina fönster, och att du använder ett modernt målningsystem med färg speciellt lämpad för fönstermålning, hör efter i den butik där du köper din färg om dom kan komma och titta på dina fönster för att hjälpa dig mer specifikt med just dina ytor.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Läste den mycket bra infon om att måla innertak.
Kam man sprutmåla innertak? och hyra utrustning?

Svar:
Det går bra att sprutmåla ett innertak, det krävs en hel del skyddningsarbete då en färgspruta sprider en färgdimma vid själva målningen. Man kan hyra färgsprutor ,vanligtsvis på sådana ställen där man kan hyra andra maskiner såsom golvslipar mm. Var noga med att tala om att du skall måla med en takfärg, vanligtvis vattenburen. Det behövs en ordentlig spruta som orkar suga upp samt trycka färgen. Den vanligaste typen av takfärger är akrylatfärger och dessa är lite tjockare än t.ex lackfärg, det krävs då alltså en stark spruta typ Graco Mark V5 eller liknande med korrekt munstycke för den typ av färg du skall måla med. Hör med pesonalen där du tänker hyra utrustningen.

 


 

Vill antik måla ett bord med vit färger men det ska inte bli helt vit.Ska jag slippa efter den första gång jag målar?

Svar:
När man patinerar eller ”antikbehandlar” möbler så brukar man använda 2 kulörer som aviker från varandra. När man som du vill ha ett väldigt ljust utseende på möbeln så bör man använda en helt vit grundfärg som du målar med första gången. Använd sedan en snickerilackfärg med matt glans i kulörnr. Ncs. s0500-N, då får du en svagt gråtonad kulör som ser vit ut. Måla denna efter det att grundfärgen torkat och slipa lite på kanter och ”utsatta” delar av bordet för att ge ett slitet lite gammalt utseende efter det att lackfärgen torkat.

Lycka till!!

Mvh: Henke

 


 

Schellack förutomhus är det samma som inne?

Svar:
Svaret på din fråga om schellack är ja, det är samma schellack för utomhusbruk som för inomhusbruk.

Mvh: Henke

 


 

Hej, Jag har tänkt att måla om vardagsrummet. Tänkte ha en fondvägg. Hur skall man bära sg åt? Har hört att man skall maskera för att att ena färgen skall gå över en bit. Jag förstår inte detta. Är det fondfärgen som skallgå över en bit i de andra väggarna eller är det tvärtom?

Svar:

Måla fondväggar.
Att måla fondvägg är inte så svårt. Det är ett enkelt men effektivt sätt att förändra uppfattningen av ett rum. En fondvägg behöver inte alltid vara en hel vägg, det kan lika gärna vara en vägg med fönster och kanske en dörr i, eller bara en del av en vägg ( som en målad tavla på väggen) , eller kanske bara i ett hörn. I inredningstidningar duggar tipsen tätt, det finns inga rätt eller fel tycker jag i med hur du vill göra med just din fondvägg,det är ju knappast nån som kommer att säja att-så kan man ju inte göra en fondvägg. Om man använder tapet som fondvägg så finns det en massa kul tapeter som är lite bredare än vanliga tapeter som man kan använda. Man behöver ju inte sätta upp en hel vägg med tapeten utan det går ju att sätta upp bara en våd mitt på en vägg som sedan kanske fungerar som en fond till en vacker möbel ett akvarium eller liknande, låt fantasin flöda, det är det som gör just ditt rum/hus osv spännande och unikt. Blanda gärna ochså de olika materialen, man kan t.ex tapetsera en vägg och sedan måla resten av rummet eller tvärtom. Här nedan skall jag försöka förklara vad man bör tänka på vid målning av en fondvägg.

1. Underarbete.
Som vanligt är ett ordentligt underarbete det viktigaste för att du skall få ett fint slutresultat. Skall du måla på en tapetserad yta så får du se till att den är hel och fin, spackla så lite som möjligt då detta skapar ett anorlunda utseende än den tapetserade ytan. Laga små hål osv. med latexfog isället för med spackel,det syns mindre.( se under rubriken måla väggar inomhus).

2. Måla
Om du målar hela rummet så brukar det gå lättast om du målar de väggar som inte skall vara fondvägg först. Måla dessa väggar noga 2 eller 3 ggr med den kulör samt väggfärg du valt så att den täcker ordentligt och inte ser flammig ut p.g.a insugningar här och där. När du kommer till hörnen där din fondvägg skall ta vid så kan du måla ut ca:5 cm ut på den väggen med färgen, detta gör att det blir lättare att sparmåla med den färg och kulör du valt som fondvägg genom att den ytan då blir mättad med färg och suger mindre.

Är man säker och känner att det här med målning inte är några problem så rekommenderar jag att ni sparmålar på frihand med fondväggskulören mot den övriga väggfärgen. Men om man inte tycker det är så lätt att måla på frihand och vill maskera med tejp så gör du så här. Använd en tejp som är för ömtåliga ytor, t.ex TESA SENSITIVE, denna maskeringstejp ”bränner” inte fast i underlaget som en vanlig tejp kan göra. När du har maskerat klart så målar du med väggfärgen som är till de övriga väggarna(alltså INTE fondväggskulören) en liten bit över tejpen. Detta gör att det kommer in lite färg bakom tejpen och denna färg täpper då till eventuella glipor som annars kan synas som en ojämn kant när du drar bort tejpen. När det har torkat så kan du börja måla med den färg du valt som fondvägg, när du har gjort din sista strykning så drar du försiktigt bort tejpen medans färgen fortfarande är blöt. Sedan är det bara att njuta av ditt nymålade rum och inreda det efter ditt tycke och smak.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Hej!
Hur gör man med fettfläckar på tapeten (vid spisen) när man planerar att måla ?
Ska man måla med nån särskild färg först för att inte fläckarna, som är ganska många) ska komma igenom nymålningen. Eller ska jag dra bort tapeten och spackla istället?
Tack för en jättebra infosida när man är nybörjare.

Svar:
Det enklaste och bästa med att ta bort och isolera fettfläckar är så här.

Tvätta på tapeten över fläckarna med ett tvättmedel som heter Fettlösare, detta tar bort så mycket som möjligt av fettet som finns på tapeten, när detta är gjort samt har torkat så kan du använda en oljebaserad snickerigrundfärg. Måla över antingen fläckarna eller hela tapeten.

När denna färg har torkat kan du måla med den väggfärg som du valt eller tapetsera med ny tapet.

Lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Jag ska tapetsera om. Hur gör jag i ett innerhörn där ena väggen, som är en yttervägg, rör sig ? Den gamla tapeten är vågig, bubblig i hörnan från tak till golv.
Tacksam för tips.

Svar:
Tapetserade innerhörn som bubblar sig brukar bero på att det är tapetserat runt i hörnet, dvs man har inte skurit tapeten rätt. När man närmar sig hörnet vid tapetseringen så brukar det ibland( ganska ofta) inte gå jämnt ut med bredden på tapetvåden. Man måste då skära en passbit, många fortsätter med hela tapetvåden runt i hörnet och detta är FEL, det är en orsak till att det bubblar sig!,

Mät måttet som är kvar från den våden som är närmast hörnet och lägg till ca: 2 cm, skär sedan till denna bit på tapetbordet, du behöver en tapetlinjal till detta samt en skärkloss med rakblad. Sätt sedan denna passbit och låt den gå runt hörnet 2 cm. ta sedan den biten av tapetvåden du fick över efter passbiten och sätt denna stumt mot hörnet. (även om det är mönsterpassning!)

Nu är hörnet tapetserat omlott 2 cm och är stumt precis i innerhörnet och då brukar det inte bildas bubblor.

Nu kan det ju göra det ändå pga. stora rörelser i huset/lgh. men på detta vis så har man gjort vad man kan. Sätt inte några glasfiberremsor i hörnet heller, detta är en väldigt vanlig orsak till tapetsläpp.

Hoppas du förstår vad jag menar, det är svårt att beskriva med bara text om hur man skall göra, hoppas det löser sig.

 


 

Har MDF luckor i köket som skulle behövas målas om . Räcker det att jag tvättar dem noga och endast slipar och spacklar där det ”behövs” ? Ska jag använda penel eller roller för att få ”proffsigt” resultat? tack på förhand

Svar:
Måla MDF ytor är relativt lätt, du behöver mycket riktigt bara tvätta av luckorna samt spackla i de skador som finns. Det är viktigt att grundmåla luckorna innan du målar dom med färdigstrykningsfärgen. Använd en vinkelpensel till kanterna och använd sedan en skummgummi roller till de släta ytorna. Tricket med att få fin slät yta på köksluckor är att använda mycket färg, om du ”snålar” med färgen så torkar den för fort och då blir ytan ”knottrig” av rullens struktur sk. gräng. Alltså, grundamåla hela luckan, låt torka och måla sedan med färdigstrykningsfärgen.

 


 

Hej, Henke!
Var hemma hos en granne och såg att dom hade målat några cm under taklisten o i alla hörn med samma vita färg som taket. Väggen i sig var sandfärgad men med denna inramning i hörn och ”bredare” lister, blev det super snyggt. Hur gör man detta på ett smidigt sätt. Vet att man ska måla med väggfärgen på maskeringstejpen först för att få en skarp linje, men så ska det torka, och målas med vitt och torka osv…hur gör man detta på ett smidigt sätt så att inte tejpen tar med sig halva tapeten när man är klar!

Svar:
Det finns en väldigt bra tejp som heter TESA Sensitive. Denna tejp ”bränner” inte fast som vanlig maskeringstejp. Använd denna tejp vid målning av linjer på t.ex tapetserad yta.( du får göra som vanligt ändå dvs.måla väggfärgen först osv.)

Ha det så bra å lycka till !!

Mvh: Henke

 


 

Hej Henke, vi ska renovera en gammal lght.
På väggarna är det kanske 4 lager tapet och något lager spackel. När vi nu drar bort det gamla så går det ofta ner till betongen. Hur tycker du att vi ska göra, försöka ta oss ner till betongen överallt eller sista lagret tapet sitta kvar där den är svår att få bort? Och vad är bäst att göra med betongväggen sen för att få ett bra underlag för målning/tapetsering?
Tacksam för svar! Ha en bra dag!

Svar:
Hej!
Det är absolut bäst att ta bort all tapet från väggarna och sedan börja om från början. Det är tyvärr den jobbigaste vägen men det blir snyggast resultat när ni är färdiga. Så mitt råd är att skrapa bort alla lager av tapeter, sedan antingen bredspackla betongväggen eller sätta upp en sk. Easy-cover duk. (du kan läsa om easy-cover duk på min hemsida under ”släta vägar på lätt sätt” )
Efter någon av dessa underbehandlingar kan ni börja tapetsera eller måla era väggar. Om ni är nybörjare på att spackla så är det bättre och lättare att sätta en easy-cover duk, det blir dyrare än att spackla men det blir betydligt lättare för er arbetsmässigt.
Lycka till med eran nya lägenhet !!

Mvh: Henke

 


 

Hej Henke! Jag har ett räcke i furu som jag vill ekbetsa,har testat med Herdins ekbets på påse men det blir lejongult. Har jag tagit fel bets eller och i så fall går det att betsa över?Tacksam för tips! Tack på förhand

Svar:
När man betsar på furu med ekbets så brukar det bli gult, eftersom furu gulnar normalt med tiden, mitt tips är att du betsar över med Herdins Antik Ek(även den på påse) ca. 2 ggr beroende på vilket utseende du vill ha. Det blir lite mörkare men det brukar bli väldigt fint,särskilt ifall du efterbehandlar med Herdins Betslack i halvblank glans.
Ha det gött !!
Mvh: Henke

 


 

Hej Henke.! har en gulnande ytterdörr som är målad för länge sen, vill att den ska vara vit eftersom vi målat trapp och spalje med högblank vit,går det eller måste jag köpa en ny ytterdörr. ?
plast matta är det något man kan lägga själv, å i så fall hur gör man, vill ju inte ha luftbubblor…

Svar:
Hej
Det går alldeles utmärkt att måla din ytterdörr, gör så här: ( om det gäller invändig målning)
1. Tvätta av dörren med målartvätt.
2. Grundmåla med t.ex Alcro Servalack Aqua grundfärg trä. Du kan rolla på färgen eller penselstryka.
3. Färdigstryk med t.ex Alcro Servalack Aqua, den finns i 3 olika glanser, välj efter tycke och smak.
Dessa färgtyper är vattenburna lackfärger som inte gulnar med ålder som en oljeburen färg gör. De kan vara lite knepigare och måla stora släta ytor med vattenburen färg, ett tips är att du har flödigt med färg samt att du målar lite snabbare än vid målning med oljeburen färg.Med lite övning är det inga större problem.
Angående din fråga om plastmatta.
Om du aldrig har lagt matta förut, så föreslår jag att du hör dig noga för på det stället där du köper din matta om hur du skall göra. Det är bra att ha någon på nära håll som kan hjälpa dig om du stöter på problem.
Det är svårt att förklara med bara ord hur du skall göra. Har du tänkt att limma den eller skall du lägga mattan lös och bara fixera den med dubbelhäftande mattejp, är rummet fyrkantigt eller skall det skäras ut för ex burspråk eller liknande , räcker det med en våd eller skall du ha två eller flera våder som skall mönsterpassas osv? Det är som sagt svårt för mig att ge ett generellt tips om hur du skall göra för jag behöver mer info, ifrån dig för att kunna hjälpa dig, så det är lättare att du pratar med någon på din hemort som du kan bolla frågor med på nära håll.
Hoppas det går bra med både dörr och matta!
Mvh: Henke

 


 

Om man vill måla en fondväg men ha kvar tapeten på de övriga tre väggarna hur gör man då i hörnen för att det skall bli snyggt (där färg möter tapet)?

Svar:
Om man inte tycker att måla på frihand är så lätt ,så rekommenderar jag att du tejpar, använd en tejp som heter Sensitive, det är en speciell tejp för ömtåliga ytor såsom tapet osv. Sätt dit tejpen och måla, ta sedan bort tejpen medan färgen är blöt, när du sedan skall måla för andra gången så tejpar du igen efter den kant som blev efter första målningen. Ta bort tejpen direkt efter du har målat, alltså medan färgen är blöt. Det står på tejpen att den kan sitta kvar på ytan i upp till 2 veckor eller mer, men gör så som jag beskrev för att vara på den säkra sidan, det är ju inte så skoj ifall tapeten går sönder när du tar bort tejpen.
Lycka till !
Mvh: Henke

 


 

Var är oxidgul, kromgult och ultramarinblått placerat i färgcirklen?

Svar:
Att ncs placera kulörer som är från torrpigment är inte alltid så lätt, men det borde bli ungefär så här:
Oxidgul= s2050-Y20R eller runt den här ncs kulören ungefär.
Kromgult= S1060- Y20r
Ultramarint= s3560-R80B Ultramarint är svårt att ncs bestämma för det pigmentet är så speciellt, beroende på hur man blandar det och på vad man målar det på.
Hoppas det hjälper dig.
Mvh: Henke

 


 

Hejsan..
Jag å tjejen har köpt en kåk som är byggd -81
hur som helst så är det furutak, furulister… ja det är furuöverallt nästan.
Nu vill vi måla det vitt. bla….
väggar som är i linnevävs tapet ska vi ta bort å måla nytt på väggarna.
Nu undrar jag om det funkar bra å SPRUT måla tak som väggar med samma grundfärg ?
å sen sprutmåla taket i den täckfärg som det ska bli ?
å rolla färgen man valt på väggar?

Svar:
Det går alldeles utmärkt att sprutmåla både väggar och tak med samma grundfärg, välj t.ex Alcro V-slip eller liknande så är det inga större problem.
Sedan kan du fortsätta som du planerat.
Lycka till med det nya huset!!
Mvh: Henke

 


 

Hej,
Jag har en furusäng lackad med förmodligen 2-komp.lack från 60-talet.Hur förarbetar jag innan ny vattenbaserad lackfärg påmålas?

Svar:
Gör så här om du skall måla med en täckande vattenburen lackfärg,
Tvätta med målartvätt, slipa lätt med fint sandpapper ca 240 korn storlek, grundmåla sedan med en vattenburen snickerigrundfärg typ, Alcro V-slip eller liknande, låt torka och måla sedan minst 2ggr med en vattenburen lackfärg typ Alcro Servalack Aqua eller liknande.
Om du skall lacka om din möbel med ny vattenburen lack, så måste du först skrapa och slipa bort all den gamla lacken inan du kan lacka med den nya.
Lycka till !
Mvh: Henke