Hej !
Tack för en bra film!
Vi har i vårt hus flera tak med spänt papp som jag tidigare målat. I två av rummen har pappen spruckit rejält nu i vinter.
1. Orsak?
2. Hur lagar jag sprickorna?
Det ena taket lagade jag med hjälp av en gammal yrkesmålare för flera år sedan. Kommer tyvärr inte ihåg exakt hur vi gjorde.
3. Kan jag göra något så att det inte spricker mer?

 

Svar;

Kul att du gillar min film:-) Tack för det 🙂

Svårt och säja vad som orsakat att det spruckit i dina papptak under vintern. Ibland har jag varit med om att det efter en massa år och målningar spricker och flagnar pga att det helt enkelt inte orkar hålla färgen längre, det kan vara så att pappen spricker lättare på vintern eftersom luften då är torrare och det är mindre luftfuktighet då än på sommaren vilket gör pappen sprödare.

Laga små sprickor kan man göra med hjälp av vanlig latexfog som man lägger i små sprickor och sedan försiktigt slätar ut med fingret för att slutligen måla över det med oljeburen takfärg ex Alcro Kraft.

Större sprickor får man laga med ny papp, sk makulaturpapp. Då gör man så att man försiktigt skrapar loss lös färg, sedan grundmålar man sprickan och området närmast sprickan med oljeburen grundfärg( går även utmärkt med Alcro Kraft) .

När detta torkat så lägger man på vävlim på sprickan och området närmast, sätt sedan en lite för stpr pappremsa över sprickan och borsta fast den i det våta vävlimmet, eftersom pappremsan skall vara lite större än själva sprickan i taket så kommer pappen att hänga ner på sidorna där den inte fastnat i limmet. När sedan pappremsan( lagningen) har torkat så river man försiktigt bort den överflödiga pappen, detta kallas för att ”Flossa” så att kanten blir ojämn. Måla sedan på med den oljeburna grundfärgen ett par gånger. Pappremsan kommer då att bubbla sig och det är helt i sin ordning, pappen sträcker sig när den torkar. När du sedan grundat ett par gånger så stryker du hela taket flödigt med färg. Eftersom du flossat kanten på papplagningen så blir skarven nästan osynlig.

Hoppas du förstår hur jag menar, det är inte så lätt att förklara med bara text hur man lagar ett papptak, men den yrkesmålare som du anlitade för några år sedan gjorde förmodligen på detta sätt även han:-)

Tyvärr får man leva med att papptak kommer att spricka med åldern, inte så mycket att göra åt det dessvärre.

Ha det gött!!
Mvh, Henke