Hallå! Jag har precis flyttat till en ny lägenhet. Förrförra ägaren satt in nya ikea-luckor (behöll den gamla stommen) för 3-4 år sedan så dom är i kanonskick. Men är lite sugen på att byta ut det gamla kaklet och då dök tanken att måla om luckorna. Nu är det mörk träfärg, jag skulle vilja ha något ljusare, typ naturvit.Skrapa någon gammal färg blir ju då inte aktuellt för min del. Men det jag tänker på är slipning och grundfärg osv..? Måste man slipa luckor vid ommålning för att få en matt yta eller kan man måla direkt på den mer eller mindre blanka ytan? Och följdfrågan blir ju då om man behöver grundmåla, när det är så gott som nya och fräscha luckor? Det kanske är bra eftersom jag isåfall ska måla över en mörk färg till en ljusare..?Andra rekommendationer eller saker att tänka på? Det är ett litet kök så jag tänker mig inte att det blir ett så stort arbete, lite beroende på behov av slipning.

 

Svar:

Grattis till ditt nya boende, vad kul!

Du behöver inte slipa dina luckor, risken för att det blir fula slipränder efter sandpappret är stor och det vill man ju inte ha. Bättre är att tvätta med målartvätt och vatten samt när du tvättar så använder du en sk ” grönduk” från scotchbrite.  Denna grönduk i kombination med målartvätten kommer att matta ner dina luckor lagom mycket för att den nya färgen skall få bra vidhäftning.

Svaret på din fråga om grundfärg är JA, du bör absolut grundmåla. Detta för att det är relativt stort slitage på köksluckor och färgen måste ha rejält grepp och då är grundmålning nödvändig. så måla ett lager grundfärg och sedan två lager med lackfärgen/toppfärgen för bästa resultat.

Använd bra färg och verktyg, bra penslar är oerhört viktigt! Vattenburna moderna lackfärger kräver penslar med syntet/softborst för att ge ett bra resultat, om du rollar så använd sk skummgummiroller.  Här kan du hitta rätt verktyg : http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/penslar/index.html