Hej!

Här nedan finner ni frågor samt svar som är skickade till min ”Fråga Henke-mejl”, ni kan se om ni hittar svar på era frågor här.

Om ni inte hittar svar på Er specifika fråga går det bra att mejla via
Fråga Henke”-formuläret.


Nedan följer Frågor och Svar uppdaterade 2009-10-24

 

Svar:

Det är alltid lite svårt vid ”snitt ” eller som det också kan kallas geringar, på mdf så brukar man få grundmåla 2-3 ggr innan man får en bra yta att stryka lackfärgen på, annars får man problem med att det lyser igenom på dessa ställen, så mitt råd är att måla med grundfärg några extra gånger så får du bättre täckning vid geringarna.

 


 

Hej ! Har en fuktskadad skorsten, som behöver målas. skadan är torkad sedan tre år sotvatten har trängt genom teglet och ut genom putsen. Har tvättat skorstenen två gånger med ett biomedel och två gånger med vanligt disk medel. lukten består trots allt men sotvattnet försvann till 98%. vill få bort lukten har fått ett råd att använda oljebaseradgrundfärj stämmer det? vi använder skorstenen i bland vi har en braskamin ansluten till skortenen. skorstenen är i dag inplåtadutvändigt. Skorstenen är helt öppen runt om och finns i ett sovrum. tacksam för ett svar hur vi ska åtgärda problemet.

För att få bort sotlukt mm, så brukar man spärra sådana ytor med just oljeburna produkter, Alcro har en färg som heter Kraft som fungerar utmärkt på dessa ytor, även Nordsjö Spärrvit fungerar bra, det finns ju även vattenburna produkter på marknaden men dessa funkar lite si och så, Alcro Isolera är den som jag vet fungerar bäst av de vattenburna färgerna, efter du har spärrmålat så kan du använda en vanlig vattenburen väggfärg och måla över med.

 


 

Hej, Henke!

Tack för en mycket informativ hemsida.

Vi tänkte måla om gavlar, fönster och garage och undrar om det är för sent att göra detta i år? Vi tvekar eftersom vi är rädda för att resultatet blir sämre på grund av lägre temperatur och luftfuktighet under hösten

Mitt råd är att ni väntar med att måla tills våren, det börjar bli lite sent på säsongen nu och man kan få problem med torktider, daggmattning mm, så här på hösten, så gör målningsarbetena till våren/försommaren istället så blir resultatet mycket bättre.

 


 

Hej Henke,

Det jag inte hittade på din fina sida var några bra tips när man ska måla en ny vägg med gipsskivor.
Måste man spackla skarvar och spikhål eller kan man använda sån där easycover som du beskriver under rubriken slätt på lätt sätt?
Suger gipsskivorna upp mycke färg? I butiken rekommenderade dom 2 lager vanlig färg utan att grunda först men vi har hört från andra håll att man ska mätta väggen med billig grundfärg först och sen måla 2 gånger. Vad skulle ditt råd vara?.

Att få en ny gipsvägg slät och fin kräver en del arbete men det är inte omöjligt för någon som inte är yrkesmålare. Det räcker tyvärr inte med att sätta upp en sk. Easy-cover duk, du måste spackla skarvar och skruvskallar innan , använd ett sandspackel för väggar och tak invändigt, t.ex Alcro Lätt Hand, eller Nordsjö Spackel medium, sätt först en sk, skarvremsa i alla skivskarvar, dock inte i hörnen, ( den bara drar sig med tiden och blir ful, använd hellre latexfog i hörnen) , spackla minst 2 ggr på skarvar och skruvskallar, lägg inte på för lite spackel, då syns skarven sedan för att spacklet sjunker in lite i skarven, om du vill kan du efter spackling hänga upp en sk, easy-cover väv, men iså fall bara för att få en annan yta att måla på som är mer ”förlåtande” mot underarbetet ifall du inte lyckas så bra med spacklingen, ( fast det lyckas du säkert med …), när du sedan är nöjd med ditt underarbete så skall det ju målas, ett tips är att använda en väggfärg med ett lite lägre glanstal, Jotun har en väggfärg som heter Lady 05, den täcker suveränt bra , droppar minimalt samt har en behaglig matt glans som ändå går att torka av, den håller glans 5 i alla vinklar vilket gör att underlaget syns mindre, du behöver normalt inte grundmåla väggen innan, en gipsvägg räknas som icke sugande material, så mitt råd är att måla 2 ggr flödigt med samma färg, på easy-cover väven kanske du får måla 3 ggr för att få en bra yta som inte är flammig, på en gipsskiva utan easy-cover väv eller något annat är det normlt med 2 strykningar, men det beror på hur ”snål” du är när du målar, lägg på ordentligt med färg så minskar risken för att få en flammig vägg.

 


 

Tjena Henke! Jag undrar om det går att måla mattan som jag har på golvet i mitt badrum och om det går vad ska jag använda för färg i så fall?

Det sätt du tänker behandla din bänkskiva med är ett alldeles utmärkt sätt att behandla på, oljan gör att du får ett bra skydd mot väta och slag och annat som en bänkskiva får stå ut med, det är riktigt att du bör
vattenstryka skivan innan betsning, då slipper du så mycket träfiberresning vid betsningen, vattnet i betsen gör att träfibrerna sväller lite och detta kan göra att ytan ser flammig ut, lägg på betsen med en svamp så får du ett fint resultat, efterbehandla sedan med oljan efter de rekommendationer som står på förpackningen.

 


 

Hejsan!
Planerar att måla om hela huset. Undrar nu hur långt in på hösten kan man måla. Tänker förstås på temperaturen men även luftfuktigheten. Tanken är att skrapa och grundmåla och sedan färdigmåla sektionsvis. Men har börjat fundera på om det är korkat. Luftfuktigheten just nu ute är 50%… är det för mycket för att köra på med måling?

 

Svar:

Det är lite sent på året att börja måla om sitt hus nu, det är bättre att vänta till våren. Temperaturen ute är lite för låg samt luftfuktigheten är för hög så risken för daggmattning dålig vidhäftning och frysskador på färgen är lite för stor för att ni skall få ett bra och hållbart resultat.

Not. Denna fråga är ställd och besvarad under senare delen av september-2009, pga av väderförhållandena denna höst rekommenderade jag inte någon målningsbehandling då slutresultatet kunde bli dåligt.

/Henke

 


 

Hej Henke!

Vore oerhört tacksam om du kan hjälpa mig. Får så många olika svar när man läser på nätet.

Jag har två stora trädäck på mitt lantställe som byggdes för 2 år sedan i tryckimpregnerat trallvirke 28 mm tjockt.

Däcken såg fortfarande fina ut och började bli lite fint ljusa/grå, så som jag vill ha det. Fick höra att man måste olja in det för att det inte ska spricka. Sagt och gjort.
penslade på algrent och tvättade med högtryckstvätt så att de blev helt rena (och ljusa). Oljade sen in det ena av däcken dagen därpå. (inser nu att det är alldeles för tidigt): det andra däcket har jag ännu inte gjort något med efter tvätten.

Vill verkligen inte ha mörka däck (som jag nu hört att de blir av olja med tiden):
Så vad göra? Ska jag låta bli att göra något med det obehandlade? Eller blir det sprickbildning i det under vintern?

Vad ska jag göra med det osm jag nyligen oljat in? Ska jag högtryckstvätta bort oljan igen (för att undvika att det blir mörkt/svart vilket är det värsta jag kan tänka mig)? Eller ska jag låta det vara till våren och tvätta det då?
Kommer det däcket att kunna bli ljust igen då oljan försvinner eller är det förstört för all framtid?

Stort tack för ditt svar!

Svar:

Tyvärr så blir det ju så att oljade trädäck mörknar med tiden, det går däremot att få dom ljusa igen genom att tvätta dom med ett rengörningsmedel för trä utvändigt, att jättebra medel är Alcro´s Delfin Trallrent, det är ett pulver som du blandar ut med vatten, det står utförligt på förpackningen hur du skall göra, men det är ingen idé att göra detta nu, vänta hellre till våren, det gäller båda dina trädäck, när du sedan till våren tvättat dom rena ( medlet bleker även träet) så tycker jag du skall använda Alcro Altan,
det är en vattenburen lasyr för trädäck utvändigt, denna produkt kan man få i olika kulörer, den kommer att gå djupt in i träytan och ”färga” in den, så det blir alltså ingen färgfilm på ytan som kommer att behövas skrapas efter några år, utan bara en nyansering. Detta gör att du kan få ditt trädäck så som du vill ha det, du behöver inte heller hålla på att olja varje år osv. allt trä spricker med tiden vare sig man oljar det eller inte, så det får man leva med, men med den här typen av olja/lasyr så får du en yta som
håller lite längre innan den spricker i alla fall. Har du mer frågor till våren är det bara att höra av dig.

 


 

Hej!

Har precis lackbetsat mitt köksbord i vitt, det blev flammigt och vissa partier sög åt sig mer än andra! Betsen torkade hur fort som helst. För att få det jämt tog jag i ren panik Alifatnafta och drev ut det!
Jag har gjort som föreskrifterna sa, slipat och gjort ett fint grundarbete. Vad har jag gjort för fel? Vad ska jag göra, går det att rädda eller ska jag göra kaffeved av det!?
Herdins Lackbets 700 vit har jag använt, som de rek. i färgaffären.

 

Svar:

När man betsar en yta gäller det att använda rätt mängd bets, alltså inte lägga på för tunt för då suger träytan in all bets på en gång och så hinner man inte att pensla ut den ordentligt och den torkar ju så fort att det då blir näst intill omöjligt att få ett bra resultat, men jag tror att det går att rädda ditt bord, nu är ju ytan mättad med lite bets och då kommer inte betsen som du lägger på igen att suga in i ytan lika fort, jag brukar rekommendera att man häller upp lite bets i en djup papptallrik eller liknande, använd sedan en svamp för att lägga ut betsen med, en sk. scotchbrite ,( en sådan där svamp med lite svinto på ena sidan ) brukar funka bra, använd ett par gummihandskar annars finns det risk att du blir vit om fingrarna ganska länge, doppa den mjuka delen av svampen i betslösningen och måla sedan på den med långa svepande rörelser över bordsytan, då får du på betsen snabbt och du hinner stryka ut den innan den börjar att torka.

 


 

Har lackat en vitmålad mdf- skiva. Men ser nu att det blir fula ränder efter penseln när jag strykit andra varvet. Kan man lägga ut lacket med nåt annat typ duk,svamp. För att inte få dessa ränder. ???

Svar:

Tråkigt med ränderna, tyvärr så är det inte så lätt att få slätt resultat alla gånger, det låter som om du använt lite för lite lack vid strykningen, då torkar lacken fort och då kan dessa strykningsränder uppstå. Gör så att du slipar lite lätt på den yta du lackat, torka sedan noga med en sk, klibbduk för att få bort allt damm, stryk sedan lacken med en pensel med syntetborst eller softborst, dessa penslar används för det mesta till vattenburen lackfärg men de går alldeles utmärkt att stryka lack med dom också, lägg på flödigt med lack, och pensla med mjuka rörelser, penseln skall flyta lätt i lacken hela tiden, den får inte ”fastna” eller tjacka i lacken, då har du för lite lack på ytan. när du lagt på lacken så gör du en sista lätt efterslätning innan du låter det torka. Du skulle även kunna använda en skummroller, men den kan lämna en lätt ”knottrig” yta sk, rullgräng och det kanske inte blir så snyggt.

 


 

Vi ska måla ett nytt obehandlat bokbord vitt eller cremevitt.
Hur får vi slutfinnishen att se sliten och gammal ut?

Svar:

Om du gör så att du efter det att du tvättat av bordet med målartvätt, grundmålar det med en snickerigrundfärg, den är oftast helt vit, låt detta torka, måla sedan 2ggr med den cremevita färgen och låt denna torka ordentligt den med, slipa sedan försikigt med en slipsvamp eller med sandpapper, då kommer grundfärgen fram och detta ger ett litet slitet utseende, nu för tiden kallas det ochså ”Shabbychick”.

 


 

Hej Henke!
Har fått bra svar av dig tidigare, hoppas du har tid med en fråga till… Vi ska ha en träpanel inomhus på vägg o tak som är finsågad (inneråspont) utan profil. Vi vill att den ska målas i vitt på väggarna och i taket ska den få behålla träfärgen men få en lite ljusare yta, typ som ett vitoljat golv. Har du några tips på färgtyper? Vi gillar inte ”plast”-färg eller färg som känns väldigt tjock om du förstår vad jag menar, vi föredrar en matt färg som sugs in i trät utan att bilda en ”hinna” utanpå. Skulle det funka med linoljefärg fast det inte är hyvlat? Eller suger sågat trä för mkt? Kan man använda någon slags lasyr i taket?
Hoppas på svar!

Svar:

Det går bra att använda en linoljefärg till väggarna , späd ut den lite mer än vanligt så den kan sugas upp av träet, stryk den tunnt, nackdelen är ju torktiden, men om ni känner att det inte är något problem så är det bara att måla på, när det gäller taket så rekommenderar jag Herdins Tak och panelvit, mycket bra lasyr till just innertak, droppar minimalt och ger ett fint lagom vitt utseende, obs! att den finns i två vita varianter, en som bara kallas vit och en som heter extravit, jag tror att den som bara är vit skulle passa
er.

 


 

Har på min vinterbonade altan med golvvärme ett obehandlat betonggolv som hustrun (och jag)vill betsbehandla med svart nyans.Finns det någon produkt för ändamålet?

Svar;

Det går tyvärr inte att betsa ett betonggolv, bets fungerar bara på trägolv mm, det ni kan göra är att antingen måla golvet med en färg för betongolv, eller olja det med sk, oxanolja, denna olja dammbinder golvytan och är helt transparent, den går att nyansera i svart om ni vill. (ps, det är Jotun färg som tillverkar oxanolja, )

 


 

Hej, jag har målat om mitt kök och ska byta luckor, vill även förändra kaklet men kan inte ta bort det. Grannar har gjort det och det har lett till andra konsekvenser. Kan man måla på kakel? Eller går det att göra på något annat sätt? Det är ljusblått nu och jag vill ha det vitt…

Svar:

Not, denna fråga är ställd och besvarad under sen höst -2009, rekommenderade inte att måla då.

/Henke

 


 

Svar:

De krav som nu för tiden gäller för våtutrymmen tillåter inte att man målar på plastmatta i badrum, det brukar inte hålla så länge utan brukar flagna ganska fort, så det är inget jag rekommederar.

 


 

Mycket bra info på din hemsida!
Har en lägenhet från 40-talet som jag ska tapetsera om i. Satt många gamla lager tapet och har börjat riva ner allt till betongen. Betongväggen är målad vit och är lite skrovlig så jag vågar inte tapetsera direkt på den ytan (De gamla tapeterna satt förstås på den skrovliga ytan men känns inte riktigt rätt…). Nu till min fråga, fäster s k Easy Cover tapet på målad betong? Nåt särskilt lim? Eller borde jag bredspackla väggarna? Eller kanske det går att skrapspackla så de små ojämnheterna försvinner?

Svar :

När man målar på tapet så brukar man få måla 2-3 ggr för att få ett bra resultat, en tapet suger i sig rätt mycket färg, du har inte gjort något fel, bara använt lite för lite färg, du kommer att få en fin yta ifall du målar en gång till, rolla på flödigt med färg ,i ca 95% av fallen med flammiga väggar eller tak så är det just färgmängden som är för liten, så mitt tips är att du greppar rollern och penseln och målar dina väggar en gång till flödigt med färg så kommer det att se bra ut.

 


 

Svar:

Det går alldeles utmärkt att måla på kakel, det finns en färg som heter Plasti-Kote Hi-Gloss Flisemaling, säljs i de flesta färgaffärer, den vita heter 3030 Vit, du behöver bara tvätta av kaklet med målartvätt innan målning och sedan måla 2 ggr med en skumroller så får du ett fint slät resultat, färgen finns i halvlitersburkar och räcker till ca 7 kvm/ strykning, har för mig att den även finns som sprayfärg, men att rolla på färgen är nog att föredra.

Du kan avända en sk easy-cover duk/väv, den bör sättas i ett våtrumslim för bästa resultat. Låt den sedan torka ca 1 dygn innan du målar alternativ tapetserar på ytan.

 


 

Hej Henke, vi har nyligen flyttat in till ett helt nytt hus och min mamma lyckades med att öppna två skåpdörrar i köket (en för samtidigt (skåpen har sådana långa liggande handtag) och slog bort en bit av vita färgen på ena dörren och också lite av materialet på dörren följde med, så nu har vi ett fult märke på en nästan ny skåpsdörr. Finns det något vi kan göra?

Det var ju trist med luckan, det är lite lurigt att laga sådana ytor men använd ett snickerispackel och spackla ytan där det är trasigt, låt det torka och slipa och eventuellt spackla en gång till samt grundmåla för att få ett fint bra resultat, när det sedan kommer till målningen så gör så att ni tar med er en låda eller en lucka från köket till färgaffären, när ni kommer till affären så fråga om dom kan fota av er kulör på luckan, med en sk. Spectrofotometer, denna ”färgkamera” mäter er kulör och låter sedan datorn göra ett specifikt recept för just det utseende som ni har på luckan, personalen i butiken kan även se och avgöra vilken glans luckan har för det spelar stor roll även det, tyvärr kan ju inte jag se hur er lucka ser ut men de kan de i butiken göra, vitt är en svår kulör att bättringsmåla så ett besök på en Colorama butik eller någon annan färgfackhandel bör lösa erat problem.

 


 

Vi har en fondvägg med en easy up tapet från Boråstapeter i vårt vardagsrum. Nu Vill vi måla över den men problemet är att det är lite struktur på tapeten och det blir ju inte så snyggt när man ska måla över. Är det svårt att riva ner en easy up tapet?

Har du nåt bra tips?

Det är inte så svårt att riva ner en easy-up tapet, det kan ju självklart krångla lite men det brukar gå bra, du får ju däremot vara beredd på att du kanske får spackla lite efter det att du dragit bort tapeten, jag tycker ändå du skall överväga att måla tapeten som den är, det brukar bli rätt snyggt när man målar en strukturerad tapet, använd t.ex Jotun Lady 05 till väggfärg så får du en matt väggfärg som ger en matt yta som ger ett fint utseende.

 


 

Hej jag har en fråga om paneltak, tidigare laserat.

Jag undrar om man måste shellackera om det är förut laserat?

Det ska nu täckmålas är det tänkt, med enbart grundfärg så att man får en matt yta. Tankar om detta?

Du behöver troligtvis inte behandla med schellack innan du täckmålar taket, det är inte så vanligt att det blöder igenom från kvistarna när det är laserat, om det ändå skulle inträffa kan du schellackera just det stället då och sedan måla lite där. Det går bra att använda en grundfärg för att få ett matt utseende.


 

Tack för en fantastisk sida! Jag har en fråga som jag undrar om du vill svara på. Jag vill fräscha upp ett furubord jag har som är antikbetsad. Jag har slipat bordet grundligt och bordet är nu färdigt för finish. Jag var i en färghandel för att köpa färg alternativt bets men blev avrådd att göra detta då det enligt kvinnan i färghandeln skulle kräva mycket arbete. Hon tyckte att jag skulle använda vaxolja men jag gillar inte furu och vill helst få bort furukänslan. Jag skulle vilja ha ett vitt bord, ska jag måla eller betsa det och vad är viktigt att tänka på för ett bra resultat?
Mycket tacksam för svar!

Du kan lugnt måla ditt bord med en täckande snickerilackfärg, gör så att du grundmålar med en snickerigrundfärg, t.ex Alcro Servalack Aqua grund, stryk denna 1 gång och låt det sedan torka, efter det har torkat så målar du med en vattenburen snickerilackfärg 2 ggr eller tills du fått ett bra täckande resultat, värt att tänka på är att när man jobbar med vattenburna färger så är genomhärdningstiden längre än med en oljeburen färg, en vattenburen färg torkar fort på ytan men blir inte så hård som en oljefärg blir förrän efter ca 3-4 veckor, så ställ inget tungt på ditt bord på en gång utan lårt det torka ordentligt innan du belastar det med tunga saker, du kan ju naturligtvis använda rent oljeburna lösningsmedelsburna färger också, men dessa luktar lösningsmedel när de torkar och de kommer att gulan efter ett tag, det gör inte de vattenburna produkterna. När man målar med vattenburna färger så får man måla lite fortare samt använda lite mer färg än vid målning med oljeburna färger, använd en pensel med sk, softborst , dessa penslar är gjorda för vattenburen färg och lämnar minimalt med penselränder, låt färgen torka ordentligt mellan strykningarna så får du ett bra resultat.

 


 

Att man ska shellackera furukvistar är ju mer eller mindre ett måste för att slippa bruna fläckar i framtiden. Men hur är det med grankvistar???

Det är dessvärre samma sak med kvistar i gran, så jag rekommenderar schellack även på dessa .

 


 

Hej Henke,
vi har målat om ett rum med tapet, vi spacklade och slipade först skarvarna, målade sen med en ”spärr” och grundade sedan en gång. Nu ser vi dock att slipning/ spackling inte blev bra, det är förhöjningar pga för tjockt spackel – dålig slipning vilket gör att väggen ser randig ut, blir skuggor.
Har försökt att slipa, men det sitter som berget! Vad ska jag göra? Slipmaskin? Bredspackel? Surt är det när man har fuskat i förarbetet….

Svar:

Tråkigt att höra att det inte blev så bra med spacklingen och målningen, jag tror att en sk, Easy-Cover eller Recover duk skulle kunna hjälpa er att få bukt med väggarna, läs mer om detta på min hemsida under ”släta väggar på ett lätt sätt” .

 


 

Hejsan!
Tack för en mycket informativ sida. Det är inte så lätt det här med att måla….
Mitt senaste ’problem’ är ett innertak av gipsskivor, som är skarvtapade och spacklade i alla skarvar, och sedan målade i vitt. Alltså resultatet ska bli en slät vit yta. Nu har dessa skarvar börjat ge upp, och skarvtapen bucklar sig lite, och varje gipsskivas konturer framträder.
Hur ska jag göra för att få taket slätt o vitt. Det räcker ju inte att måla. Och jag kan väl inte riva ner tapen? eller? hur gör jag det i så fall?
Lutar åt att sätta in ett nytt innertak, men ska det verkligen behövas.

Svar:

Att spackla ett gipstak är inte det lättaste här i världen, i de flesta fall när det uppstår problem som liknar de du har så uppkommer detta pga att man använt för lite spackel samt spacklat för smalt, en gipsskiva är ju lite fasad i kanterna, för att få detta snyggt så bör spackelskarven vara spacklad ungerfär 25-30 cm bred för att det skall bli en bra utfasning av skarven, annars blir resultatet att man ser skarvarna som ”insjunkna ” ytor, det är dessvärre mycket svårt att beskriva bara med ord hur du skall få bukt med problemet, om du kan och har möjlighet att ta ett kort och mejla det till mig så kanske jag kan ge dig ett mer konkret förslag på hur du skall gå tillväga, tyvärr så är det så ibland att ett innertak blir både billigare och enklare. En variant är att spackla skarvarna igen ordentligt och sedan sätta en armeringsväv eller en sk. Easy-cover duk i taket , men det är ganska svårt och inte det jag rekommenderar i främsta åtgärd.

 


 

Jag läste din artikel om att måla fondvägg.
Där skriver du att man skall sparmåla.
Vad är sparmåla?
Hur nära hörnet skall man måla fondväggen?

 


 

Hej Henke!
Vi håller på och renoverar vårt kök och vill ha en mörk bänkskiva. Vi har köpt en skiva i ask och bets i pulverform, ”Herdins äkta bets” nr 56 mörk ek. Efter det tänkte vi ha ”Durawoods interior oil”. Det är bara det att jag börjar tveka. Blir det bra? Jag vill inte lacka för jag vill att träet ska vara levande men kommer betsen att bli flammig av väta och annat i ett kök om jag inte lackar?

Sedan undrar jag hur vi ska gå till väga. Ska man fukta bänkskivan och sedan sandpappra innan betsningen?

Tack i förhand!

 


 

Har gjort egna köksluckor i mdf som blev riktigt bra men på den provlucka jag målat har jag svårt att få färgen att täcka ordentligt i de ”snitt” jag gjort. Använder en vit högblank vattenburen färg. På de andra stora ytorna är det inget problem utan enbart i ”snitten”. Något tips?

 


 

Hej Henke!
Vi ska göra om vårt ”orange” furu-landställe. Taket som förmodligen är oljat på 70-talet, (när huset byggdes,) skulle vi vilja vitlasera. Går det? Om ja, hur ska det förbehandlas?, tvättas?, kvistlack?. Hoppas att det går att Lasera, vi vill helst behålla det levande taket. Tack för en supersida

 


 

Hej Henke!
Jag har ett stort ekbord och  sex ekstolar som jag har tröttnat på. Min fråga är om man kan slipa och vitolja dem. Måste jag även lutbehandla möblerna? Har du förslag på olja som står emot väta?
Tack på förhand!