Hej Henke,

Efter lite letande har vi hittat din sida, precis vad vi söker.

Vi har flyttat in i en lägenhet byggd 1930. Efter att vi kommit halvvägs i arbetet med att måla skåpluckorna i köket så upptäcker vi att en skåplucka har slagit sig och vi känner oss väldigt rådvilla hur detta har uppstått och vad vi ska göra åt det. Nu är frågan om den var så tidigare, utan att vi sett det, eller blev så när vi målade. Några luckor var så spruckna att jag på ena sidan tog bort all färg men inte på den andra sidan. Min tanke är att den sugit åt sig fukt på den helt rena sidan men inte på den andra sidan och kanske därför slagit sig, är detta en rimlig tanke? Om det är så så har jag två frågor: 1) Hur gör jag för att rikta den skeva luckan? 2) Vad gör jag med de två återstående luckorna som jag har slipat helt rena på ena sidan men inte den andra, slipar helt rent på båda sidorna?

Vi är mycket glad åt att du har denna sida och av antalet frågor att döma så tycks även andra ha den åsikten.

Tack på förhand.

 

 

Svar:

Tack för att ni gillar min sida 🙂

Va kul med ny lägenhet:-) .

Er fråga är svår att svara på eftersom jag inte kan se dina luckor. Men träluckor tenderar att slå sig när färgskikten blir bortskrapade på ena sidan. Nu för tiden så är ju färgerna vi målar med oftast vattenburna och det gör att man tillför initialt en del fukt till den rena träytan. Vattnet i färgen dunstar ju bort när färgen torkar, men när man målar så är ju vattnet med på ytan. Jag har varit med om att fanérade luckor och dörrar kan slå sig när man målar dem, och jag är rätt övertygad om att det är orsaken till att dina luckor slagit sig.
För att rikta luckor som slagit sig måste man sätta dem i press, MEN det är dessvärre mycket svårt att räta dem igen. Mitt förslag är att du kontaktar en duktig möbelsnickare som kanske kan hjälpa dig med den biten, för det är svårt att göra själv.
Svar på Er andra fråga är att precis som ni själva tänkt, är att renskrapa hela luckan innan du målar den.
Om ni vill så får ni gärna mejla några bilder på era luckor så kanske jag kan komma med mer förslag till er.

Återigen tack för de fina komplimangerna till min sida 🙂

Ha det gött!
Mvh; Henke