Innan man hänger upp sin nyinköpta tapet så är det ju lite förarbete som behövs. Just vid tapetsering så är det ofta så att man måste spackla över de gamla tapetskarvarna innan man kan börja med tapetseringen. Så här kommer en liten guide över hur man gör.

Steg 1 – förarbetet

Kolla över tapeten noga, riv bort all lös tapet, se över noga vid hörn, efter dörrfoder, fotlist m.m. När detta är gjort så är det dax att börja spackla.

Steg 2 – börja spackla

Använd ett spackel som är gjort för väggspackling, ett sk. sandspackel. Jag har använt mig av Alcro Lätt Hand spackel, som är lättjobbat, fyller bra samt är lättslipat.

Använd två spackelspadar eller som det också kallas ”spackelblad”, av olika storlek. Den lite större använder jag till att ha spackel på, och den lite mindre använder jag till att påföra spacklet med. Lägg på spackel lite vid sidan om själva tapetskarven, ”skrapa” sedan av den yttre kanten genom att föra spackelspaden med en jämn rörelse uppifrån och ner, tryck lite lätt med hjälp av ena fingret på spackelspadens ena kant så att den skrapar bort lite mer spackel än vad som blir utjämnat i mitten.

Lägg sedan på en sträng med spackel på den andra sidan av tapetskarven och gör på samma sätt igen. Man brukar spackla den övre halvan av tapetskarven först och sedan arbeta sig neråt mot golvet, det är ingen idé att försöka spackla hela vägen uppifrån och ner på en gång, det blir inte så bra om man är nybörjare. Det är viktigt att lägga på ordentligt med spackel när man arbetar, lägger man på för tunt så blir det ingen funktion i själva spacklandet, det gäller ju att bygga bort tapetskarven.

När man sedan kommer till att slipa av spacklet så använd en ledbar slipkloss på ett förlägningsskaft, INTE en slipmaskin (om det inte är en sk. slipgiraff), det är väldigt lätt gjort att slipa bort för mycket av spacklet och då är ju arbetet ogjort.

Är du kanske i renoveringstagen ordentligt och känner att du skulle behöva hjälp med ditt bygg/renoveringsprojekt så kan jag rekommendera VNP Bygg AB. Ett företag i Stockholm som utför badrumsrenovering,köksrenovering och även måleriarbeten. kolla på vidare på den här länken www.vnpbygg.se

Lycka till!!
Mvh: Henke

 

Använd två spackelblad. En till att ha spacklet på, och en att spackla med

 

 

 

Lägg på ordentligt med spackel.

 

 

Lägg på spacklet lite vid sidan om själva skarven, tryck lätt med fingret för att skrapa bort överflödet längst ut.

 

 

Jobba uppifrån och ner, lugnt och metodiskt.

 

 

 

Jämna ut i mitten, lätt tryck med båda fingrarna för att få likvärdig belastning på spackelspaden.

 

 

Gör likadant på andra sidan tapetskarven.

 

 

 

Jämna till på mitten.

 

 

 

Avsluta med att slipa av spacklingen, med en ledbar slipkloss på ett skaft går det snabbt!

 

 

En ledbar slipkloss är en mycket bra hjälp till all slipning på väggar och tak.

 

 

 

Investera i ett par bra spackelblad, det lönar sig i längden! Vårda dom ordentligt så håller dom nästan hur länge som helst.

 

 

 

Så här kan en skarvspackling se ut när det är en bård mitt på väggen.