Detta gäller generellt vid målning av nya snickerier såsom dörrfoder, golvlister, fönsterfoder m.m. Jag tycker det brukar vara bäst att börja med att schellackera alla kvistar först. Schellack är en slags ”lack” som isolerar, i det här fallet kåda från att sippra ut från kvistarna och sedan missfärga målningen med gula fläckar. Schellack säljs även bl.a. under namnet kvistlack.

Förr i världen så fanns det bara en sorts schellack som var vanligast i flingform som man sedan löste upp i T-sprit. Numera finns den som färdig brukslösning samt även i en vattenburen variant som fungerar alldeles ypperligt. Nog om detta… nu kör vi!!

Steg 1

Schellackera alla kvistar, lägg på schellacken med en trasa eller med en lite billigare pensel. Låt torka (schellack torkar ganska fort).

Steg 2

Grundmåla allt med vattenburen eller oljeburen snickerigrundfärg. Fördelarna med en vattenburen färg är ju att den dels inte luktar så mycket, dels torkar fort, och det är lätt att tvätta ur penseln efter målningen. Oljeburen färg luktar mer därför att lösningsmedlet i färgen ofta är lacknafta eller alifatnafta. Alifatnafta är en mer miljövänlig nafta som är betydligt mer luktsvag än vanlig lacknafta så välj gärna en sådan färg ifall du vill använda en oljeburen grundfärg, penseln tvättar du sedan ur i lösningsmedel avsett för oljeburna produkter.

Folk som inte är målare till yrket tycker ibland att det är svårt att få målningen jämn och fin med vattenburna produkter, detta beror många gånger på att de använder lite för lite färg vid målningen, om man lägger på mer färg så torkar färgen långsammare och då hinner den flyta ut och bli jämnare under torkningsprocessen. Det gäller att pröva sig fram, övning är det enda som hjälper!!  Efter du har grundmålat så låt det torka.

Steg 3

Spackla igen spikhål och ojämnheter med ett snickerispackel, det är viktigt att du använder rätt spackel! , det går inte att spackla med ett spackel avsätt för väggar, tapetskarvar mm utan använd ett snickerispackel.Låt torka och slipa sedan lätt med ett fint sandpapper med kornstorlek runt 120-180 detta för att du inte skall få fula slipränder i din spackling som sedan syns i din målning.

Steg 4

Grundmåla igen! Denna grundmålning kallas bland målare för ”slipstrykning”. Det är viktigt att man grundar en gång till där man har spacklat för annars uppstår det fläckar i målningen. Spacklet suger in mer färg än övriga ytan, därför grundar man igen. Du kan grunda enbart där du har spacklat, men det blir betydligt bättre resultat om du grundar hela ytan igen, och du vill väl ha ett bra resultat eller hur? Låt sedan grundfärgen torka ordentligt.

Steg 5

Slipa lite lätt med fint sandpapper för att få bort ”topparna” från grundfärgen, damma sedan av noga! Använd med fördel en s.k. klibbduk.

Steg 6

Nu är det äntligen dags att få börja måla det som skall bli ytfinishen!!  Du har nu jobbat dig igenom det viktiga grundarbetet, kom ihåg att inom allt måleriarbete så är det grundarbetet som är det viktigaste! Den färg du lägger på sist döljer ingenting, snarare förhöjer de skavanker som kanske har uppstått under grundarbetet. Vi förutsätter att du har lagt ner din ”själ ” i grundarbetet och nu är redo för ”slutstrykning” som det kallas på målarspråk.

I detta moment är valet av pensel ganska viktigt, välj en pensel som är lämpad för den typ av färg du målar med, d.v.s om du använder oljeburen snickerilackfärg så skall du ha en pensel för denna, om du väljer en vattenburen snickerilackfärg så skall du ha en pensel för denna. Måla nu din yta med jämna fina penseldrag och när du är nöjd så låter du färgen torka ordentligt.

Steg 7

Måla din yta en gång till. Inom måleri och färgfackhandel så rekommenderar vi alltid 2 strykningar minst med färdigstrykningsfärgen, detta för att din målade yta skall bli så slitagemotståndig som möjligt och även för att den kulör du har valt skall bli så lika ditt kulörprov som möjligt. Och så blir det så mycket vackrare!! Låt sedan färgen torka …. å sedan bör det vara klart.

Jag önskar dig stort lycka till.. å kom ihåg att det skall vara ”sköj å måla” !!