Hej!

På vårt sommarställe har vi två friggebodar som är helt oisolerade och byggda i två tums plank. Utvändigt är väggarna målade med en vattenburen alkydoljeförstärkt akrylatfärg och invändigt är de i obehandlad furu. Furun har nu blivit tråkigt gul och vi skulle vilja måla vitt invändigt. Vår fråga är om det överhuvudtaget går att måla invändigt när utsidan är täckmålad? Finns det risk för att träet inte kan andas och att det då uppstår röta? Om det går att måla, vilken färg rekommenderar du då att vi använder, vi vill inte ha gula kvistar efter ett tag?

Tacksam för svar,

 

Svar:

Det går alldeles utmärkt att måla invändigt på din furuvägg även om yttersidan är målad. Den färg du målat med utvändig är inte tät för fuktmolekyler , den är diffusionsöppen som nästan alla moderna alkydoljefärstärkta akrylater idag så det kommer inte att påverka insidans målning.

Invändigt så är det viktigt att du börjar med att rengöra noga först med målartvätt, sedan måste träytan grundmålas. För att förhindra gula kvistgenomslag eller taningulning så bör du använda en grundfärg som står emot detta.
Använd t.ex Alcro Panelgrund eller Jotun Kvist &Spärrgrunning. Dessa båda grundfärger innehåller ämnen som isolerar kvistar osv. Måla sedan med en vattenburen väggfärg eller snickerifärg. Måla minst 2 ggr för bästa resultat.

Lycka till och ha det så gött!!
Mvh; Henke