Hej på er!

Hej på Er och god fortsättning på det nya året. Här i Säffle har vi idag fått en ny tilldelning med snö, så det lär bli en del skottande…

Hur som  helst, är det vinter så är det. Jag har fått lite nya frågor från Er och tänkt dela med mig av några här, det märks att det pysslas och grejas i stugorna i vårt land, och det är ju kul att kanske ha några extra lediga dagar och då passa på att fixa till något rum eller möbler osv, bara att köra på

 

Hej Henke!
Jag vill måla om en möbel så att den ser äldre ut. Det är ett gammalt furuskåp (ej lackat). Har två frågor:
1. Behöver jag måla över med kvistlack? På målaraffären sa de att det inte behövdes på äldre möbler.
2. Har hört talas om att man istället för att måla två olika lager färg och sedan slipa bort en del av överfärgen på vissa utsatta ställen istället kan använda någon sorts metallicfärg i småburkar som man kan stryka på tunt, tunt på de ställen man vill ska ha en äldre finish. Vad är det för färg och var kan jag skaffa den?
Tack på förhand!

Svar:

Det stämmer ibland att det inte behövs schellack på äldre möbler, MEN det är inte alltid det fungerar, så jag tycker att du skall använda schellack på de kvistar som finns på möbeln och sedan grundmåla noga innan du börjar med patineringen ( dvs få möbeln att se gammal ut)

Det finns sk dekorfärger eller lacker som man använder för att få möbler att se slitna ut, dessa brukar man kunna köpa i hobbyaffärer och de färgaffärer som säljer konstnärsmaterial. Men det går att använda torrpigment och lasyrolja också. Det finns några bra böcker om just möbelmålning och
patinering. T.ex Nordisk möbelmålning av Jocasta Innes , Dekorativ Möbelmålning av Annie Sloan. Dessa böcker kan var till din hjälp när du målar, det finns bra bilder och recept på olika färger och en massa käcka tips vid just patinering av möbler.

Lycka till och ha det så gött!!

Mvh, Henke

 

Hej Henke!
Och god fortsättning!
Jag ska måla taket i pojkens rum, det är trätak som är antingen oljad eller mörkats med tiden…?
det är ju nu en uppsjö med kvistar. Man ska ju egentligen stå och dutta kvistlack på alla kvistar men
jag har hört av en kompis att man kan måla med oljefärg först och sen takfärg…
vad tycker du om den ideen??

Svar.

God fortsättning till dig med!

Det går alldeles utmärkt att använda en oljefärg innan du målar med takfärgen. Nackdelen är ju att det luktar en del. Alcro har en färg som heter PANELGRUND, den är vattenburen och luktar inte så mycket, den innehåller ämnen som hindrar taningenomslag och därmed reducerar kvistgenomslag och gulning.
Jag har använt den själv många gånger och tycker den fungerar bra på gamla gulnade paneltak som en grundfärg. Måla sedan med t.ex Alcro Milltex 2 RF så får du ett kanonfint tak.!

Ha det så gött och lycka till med ditt tak!

Mvh; Henke