Hej,
Jag har precis köpt ett stort skåp/byrå. Jag skulle vilja måla denna svart men vet inte hur jag gör detta på bästa vis. Den är lite sträv på vissa ställen då den även blivit blöt. Bör jag börja med att slipa? Målas den lättast med roller? Tacksam för hjälp,

Svar:

Va kul med en nyinköpt möbel! 🙂  Först skall du börja med att tvätta den med målartvätt, skölj sedan med vatten och en svamp för att få bort målartvätten ordentligt, efter tvätten måste möbeln torka ordentligt innan du kan börja måla den. Om det finns lös/flagnad färg någonstans så skrapar eller slipar du bort den och dammar av innan du börjar grundmåla. Grundmåla hela din möbel med en snickerigrundfärg, det spelar egentligen inte så stor roll om du använder vattenburen eller oljeburen, jag tycker att vattenburen färg funkar bäst ,men det är olika hur man tycker. Efter det att du grundmålat så spacklar du i eventuella ojämnheter med ett snickerispackel, ibland kan man få spackla två eller tre gånger innan man uppnår ett bra resultat, små sprickor kan man laga med latexfog, slipa sedan på spacklingarna och måla på grundfärg på de ställena igen, annars riskerar du att få insugningsfläckar i spacklet. Sen är det dax för slutfinishen, använd en pensel eller roller, om du målar med oljeburen färg är det oftast en filtrulle eller en mohair rulle som ger slätast och finast yta, och om du använder vattenburen färg så brukar skumrullar vara bäst. Måla 2 ggr med en snickerilackfärg av bra kvalité, tänk på att färgen skall skydda din möbel och få den att se vacker ut, en kvalitétsfärg är oftast lättare att måla med och då blir ju slutresultatet så mycket bättre.

Liten inköpslista:   Målartvätt, svamp, slippapper ( ca 180 korn) , liten färgskrapa, klibbduk ( för att få bort så mycket damm som möjligt), snickerispackel samt japanspackelblad,latexfog, snickerigrundfärg, snickerilackfärg, penslar och roller, eventuellt ett målartråg.

Lycka till med din möbel och ha en skön höst!!