En gammal fuktskada i ett tak är inte så svårt att åtgärda, var dock noga med att kolla så inte det är en “aktiv” fuktskada. Alla vattenskador i hus mm skall noga åtgärdas innan man börjar och måla och fixa, det är också viktigt att veta vad som orsakade skadan från början, så kolla det innan du börjar att fixa till den.

I detta exempel som jag visar här så är skadan av gammal karaktär och den är sedan länge åtgärdad, men den har inte blivit målad förrän nu.

Detta tak är gjort av mjuka takskivor typ tretexplattor.

Det första jag gör är att borsta rent taket från damm mm. Eftersom taket inte är så värst smutsigt så behöver jag inte använda målartvätt just i detta exempel. Men om taket är väldigt smutsigt så tvättar man det först med målartvätt.

Eftersom jag skall måla taket med en vattenburen takfärg så måste jag se till att inte fuktskadan “blöder” igenom efter det att jag har målat. Enklast att använda för detta är att måla på schellacklösning på skadan, då blir den isolerad och kommer inte att “blöda eller slå igenom” senare. Det går även att använda oljeburen snickerigrundfärg, men den torkar långsammare. Schellack är ju torr på bara några minuter.

Efter det att jag isolerat skadan med schellack och låtit det torka är det dags att måla första gången, kom ihåg att alltid måla minst 2 ggr flödigt med färg för att få ett bra resultat. Var noga med att skydda möbler och golv innan ni börjar att måla.

Jag använde Alcro Sober Takfärg och målade 2 ggr, totalt tog detta jobb 3 timmar med torktiden inräknad.

Lycka till !    Som vanligt kan du klicka på bilderna för att se en större bild !

Med vänlig hälsning: Henke

 

Ful fläck i taket.

 

 

 

 

 

Typisk skada efter vatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Använd en billig pensel till schellacken, det är svårt att göra rent den efteråt.

 

 

 

 

Sprickor och småhål, lagade jag med latexfog.

 

 

 

 

 

Sparmåla med en vinkelpensel.

 

 

 

 

 

Måla taket med roller.

 

 

 

 

 

Färdig, nymålat fint tak igen!