Att inte måla på fuktigt trä är ju viktigt, med en fuktmätare är du på den säkra sidan.

När man skall måla om sitt hus utvändigt så är det ju viktigt att man tvättar, skrapar osv, innan man börjar och måla. Men när man har tvättat sitt hus så är det många som undrar hur länge man måste vänta innan fasaden är torr och man kan börja med målningen. Detta kan det vara svårt att svara på, det finns inget generellt svar på frågan utan det beror på hur själva tvättarbetet har gjorts, har man tvättat med borste och vattenslang eller med en högtryckstvätt eller liknande?, men för att vara på den säkra sidan så finns det hjälp, använd en fuktmätare !

Detta verktyg har vi inom yrkesmåleriet använt i många år, men numera kan vem som helst köpa en till en överkomlig peng. Fuktmätaren mäter alltså fuktkvoten i träet på fasaden. Den har en procentskala för att man skall kunna se hur många procents fukt det är i virket. Stick in de två sensorerna en bit in i fasadvirket, instrumentet ger ett utslag direkt så du kan se hur fuktigt det är, gör mätningar vid ändträ, ev. panelskarvar, vindskivor mm.

Jag brukar ge som råd att om fuktkvoten är över 14% så bör det torka lite till innan målning. (Detta gäller vid mätningar på trä!) Ca pris i färgfackhandeln från ca 99:- till runt 200:- .

Mvh:Henke