Spegeldörrar är väldigt vackra anser jag, en handmålad spegeldörr är mycket vackrare än en nyinköpt fabriksmålad dörr tycker jag personligen.

Det är inte så svårt att måla en spegeldörr ifall man gör på rätt sätt och börjar i rätt ordning.Man skall inte måla hela dörren på en gång, utan man delar in det i olika moment. Här visar jag hur man skall måla sin spegeldörr. Som vanligt är det noga med underarbetet, tvätta och grundmåla noga innan du färdigstryker, använd schellack på kvistar för att förhindra genomslag.

 

Schellackera på kvistarna för att förhindra genomslag.
Det finns vattenburen schellack numera som funkar utmärkt. Schellack och kvistlack är ungefär detsamma.

 

 

Börja med att måla den övre spegeln, snedställ penseln lite när du kommer till hörnen så följer penseldragen i geringen på spegeln.

 

 

 

Lägg på flödigt med färg när du målar med vattenburen snickerilackfärg, då flyter färgen ut bättre och du får en slätare yta.

 

 

 

Fortsätt sedan med att måla mittenspegeln på samma sätt som den övre spegeln.

 

 

 

Det är viktigt att följa träriktningen när man efterstryker.

 

 

 

 

Så här snyggt blir det när det är färdigmålat!

 

 

 

 

Att tänka på

Lägg på flödigt med färg, vattenburen färg torkar fortare än oljeburen, det gäller att måla hela tiden och inte ta någon paus innan man är färdig med ena sidan av dörren, ha en bra pensel! , allt för många använder för dåliga penslar och då får man inte något bra resultat heller.
Låt dörren hänga på plats så är det lättare att måla.
Grundmåla ordentligt, måla gärna en extra gång med grundfärgen, då får man en jättefin yta att färdigstryka på.

Och till sist, skall man måla en spegeldörr så måste man ha bra färg, det fungerar dessvärre inte med någon ”billig” färg, det blir helt enkelt inte lika bra då(tycker jag personligen) det är en väldig skillnad på en billigare färg och en lite dyrare. Köp den dyrare, det är det värt, den håller din dörr finare under en längre tid så det är en väl gjord investering, det är mycket arbetet med att måla en spegeldörr och det vore ju inte så kul ifall dörren såg trist ut efter ett tag eller hur?

Vill du ha hjälp med ditt måleriprojekt, eller skall du kanske renovera badrum eller kök så kan jag tipsa om Alexander Byggare AB,l ett relativt nystartat företag i Stockholm som har utvecklats mycket på kort tid. Företaget är specialiserade på badrumrum och köksrenoveringar i Stockholm. På deras hemsida kan du enkelt begära en offertförfrågan och läsa mer om företaget. Kolla mer här  www.alexanderbyggare.se

Lycka till och ha det gött!

Mvh; Henke

 

Jag har till den här dörren använt Alcro V-slip som grundfärg och Alcro V-Mill halvblank till färdigstrykningsfärg.
Bilderna här nedanför är från Alcro.se