I mitt yrke så får jag så här års många målarfrågor när det gäller utvändig målning. Kunder kommer in i butiken där jag arbetar och vill måla om sitt hus och köpa färg till detta. Det jag då brukar fråga först är vilken typ av färg det är målat med förut?. I många fall är det sällan som kunderna vet vad deras husfasad är målad med.

Man kan kolla detta själv genom att göra följande: Ta en trasa och doppa den i T-röd, tejpa fast trasan på husfasaden. Vänta ca: 5 minuter och ta sedan bort trasan. Om din färg på fasaden har blivit smetig och färgar av sig så är det förmodligen en vattenburen färgtyp dvs en akrylatfärg. Om det inte har hänt någonting med fasadfärgen så är det förmodligen en oljeburen färgtyp dvs en alkydoljefärg. Detta test är inte till 100% säkert men det är en bra början för att komma på vad det är målat med förut och för att lättare veta vad som lämpar sig att måla med vid en eventuell ommålning.Man kan också se på sin fasad om den är väldigt full av färgflagor och sprickor, då brukar det röra sig om en gammal oljefärg.Vattenburna färgtyper brukar normalt inte flagna så mycket som en gammal alkydoljefärg gör.

Det finns mer detaljerade och mer analytiska vägar att gå ifall det är speciella fall med t.ex gammal linoljefärg, kalkfärg på puts osv. Är man osäker är det bäst att ta kontakt med sin färgfackhandel på orten och få hjälp av experter. De flesta färgfackhandlar har någon typ av fasadexperthjälp under sommarhalvåret som kan hjälpa er. Ett råd är att INTE chansa, det kan bli väldigt besvärligt samt väldigt kostsamt.

Fler råd och tips om detta finns att få på t.ex www.jotun.se, eller www.alcro.se.

Trevlig sommarmålning!!!

Mvh: Henke