Att behandla teakträ kan göras på en hel del olika sätt. Men att olja eller lacka är nog det vanligaste och det som håller bäst.

Att måla en teakdörr med täckande färg brukar jag inte rekommendera pga att man kan få ordentliga problem med vidhäftning, med påföljande flagning av färg. Och att sedan ställa sig och skrapa dörren trären igen är mycket besvärligt och tidsödande, så att olja eller lacka är att föredra.

Jag har en teakdörr som entrédörr där jag bor, den såg lite tråkig ut, dvs som alla taekdörrar gör när de blir gamla och oljan torkat ut osv. Teak brukar ju bli grå och tråkig när den blir gammal.

Så det blev till att fixa till detta. Jag använde Alcro ÄDEL Blank trälack. Det är en vattenburen lack för just ädelträ utvändigt.

Som alltid så börjar man ju med att tvätta det man skall måla ordentligt först, jag använde Alcro Delfin Alg&Mögeltvätt.

 

och sedan så eftersköljer man med vatten… och låter det sedan torka ordentligt innan man börjar behandla träet!

När man tvättat så bör man slipa av träet innan man oljar, detta gör att ni dels slipar bort fult trä, och att ytan blir slät och fin.

Slipdammet dammar man av med en dammborste http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/verktyg/dammborste-natur.html

Sedan är det dax att börja olja/lacka dörren, jag använde Alcro Ädel  Blank, den är mycket bra att lacka med och ger en snygg yta. En sak att nämna är dock detta. Det kan uppstå vita fält lite här och där när man lackar, dessa ser knepiga ut, MEN de går bort när de lacken torkar så det är inget att vara orolig för, men bra att veta om ifall det händer Er.

Ytan blir blank och vacker, jag lackade 3 gånger för att få lite djup i dörrspegeln, min dörr var väldigt torr så det behövdes lackas mer än normalt, som ju är 2 ggr.

 

Så det var dörren…nu är det bara resten av huset kvar..men det kommer i ett reportage längre fram

Ha det gött!!

Mvh; Henke