Tjena!

Jag har ett plåttak hemma som har några år på nacken och skulle väl egentligen bytas ut mot ett nytt, men jag har inte tid för det just nu så jag tänkte se över det och måla det med plåttakfärg för att ge det några års livslängd till.

Mitt tak har en hel del skavanker, bucklor, lite hål här och där samt att det saknas skruv på en del ställen osv.

Jag vet att taket är i rätt dåligt skick men vill ändå se vad lite ”vård & omtanke ” kan göra. Produkterna jag använt är Alcro Roststopp samt Teknos KIRJO Plåttakfärg, och Sikaflex ( svart) för att täta en del hål osv.

Jag började med att tvätta rent taket med Alcro Grovrent och sköljde sedan noga med högtryckstvätten för att få det så rent som möjligt. Sedan kollade jag över skruvar och hål i taket osch kompletterade med nya skruv där det behövdes samt tätade småhål med Sikaflex, Sika är en bra tätningsmassa som är mycket flexibel samt faktiskt torkar och härdar även om den skulle vara under vatten.

På de ställen där det var lite rostigt ( typ runt varje plåtskruv) så slipade jag bort ytrost och behandlade sedan med Alcro Roststopp, kollade över taket och målade på Roststopp på de ställen som behövdes.

När rostskyddsfärg tätningar osv torkat så sköljde jag av taket en gång till med höggtryckstvätten för att få det så rent som möjligt innan målning.

Till slutstrykning av taket har jag valt att använda Teknos KIRJO Plåttakfärg, jag har använt denna produkt förut och är väldigt nöjd med resultatet, den är lätt att måla med, fyller väl och ger en halvblank yta när den torkat, den blir inte helt svart utan är lite mer mörkt antracitgrå till kulören när den torkat. Denna färg är lösningsmedelbaserad och luktar en hel del även fast man är utomhus, så till er som är lite känsliga rekommenderar jag att använda en halvmask med filter för lösningsmedel.

Så nu är taket klart, återstår att se hur det klarar sig framöver, närmast väntar ju höstregn och sedan vinter, men nu har jag iallafall gjort det jag kan för att få taket att hålla några år till:-)

Ha det så gött!!

Mvh; Henke