Just nu är det många som oljar..

Hej allihop!

Just nu är det många som passar på att olja sin altan, och det är ju alldeles utmärkt!

Jag tänkte tipsa lite om just detta, finns lite att tänka på tycker jag så här kommer det.

1. Tvätta noga, det finns jättebra altantvättmedel på marknaden, använd dom så det blir ordentligt rent. T.ex Alcro Trallrent som är alldeles utmärkt , tvättar riktigt rent och bleker ner träet så det blir bra yta att olja nytt på.

2. Köp en bra olja, tyvärr duger och håller inte olja som kostar runt 69:- för 3 liter så värst bra, det är stor skillnad på kvalitetsolja och olja av sämre kvalité. Tänk på att jobbet är ju detsamma oavsett vilken olja du väljer, och om du väljer en bra olja så slipper du behandla golvet så ofta. Oljor för runt 200:- för 3 liter är ofta av bättre kvalité´, och vattenburna oljor tenderar att hålla längre än lösningsmedelburna.

3. Olja alltid minst 2 ggr, och använd bra penslar! Att behöva springa runt och samla borst från en pensel som fäller borst under oljningen är inte särskilt kul ju, så köp en bra pensel eller roller när ni oljar, använd med fördel ett förlägningskaft så slipper ni ligga på knä och olja, finns att köpa på www.henkesmålarshop.se eller på denna länk http://www.henkesmalarshop.se/sv/artiklar/penslar/vinklad-traoljepensel.html.

Olja inte i direkt solljus eller när det finns risk för regn, de vattenburna oljorna är väldigt känsliga för regn innan de torkat, det kan uppstå vita prickar i oljan om det kommer regn på ytan innan oljan torkat och dessa är svåra eller näst intill omöjliga att få bort dessvärre. Så kolla vädret innan ni skall olja!

Lite mer tips, Nuförtiden finns det möjlighet att få sin uteolja pigmenterad. Detta är både snyggt och smart eftersom en pigmenterad olja håller sig bättre i solljus, dvs den slits eller bleks inte lika fort mot en naturell olja, så kolla på uppstrykningsprover i butiken där du handlar olja till din trall.

Ha det gött så länge!!

Mvh; Henke