Alcro presenterar 48 stilsäkra färgförslag för puts- och träfasader

Så här års planerar många att måla om huset. Då gäller det att välja kulörer som man kan leva med länge – rätt utfört i kanske femton år – och som passar hustypen. För att underlätta valet har Alcro låtit en expert ta fram 32 färdiga färgförslag för trähus och 16 för putshus. Och när valet är gjort kan man provmåla sitt hus på alcro.se.

– Mitt råd är att satsa på dämpade, lite ’’smutsiga’’ färger eftersom eftersom kulören alltid uppfattas som mycket starkare och klarare på fasaden än på färgprovet, säger Maria Midby Arén på Alcro Färg.
En neutral vit kulör blir till exempel självlysande och blåaktig medan en ljus gulgrå färg ger en fasad som uppfattas som rent vit. Gröna hus kan också se blåaktiga ut mot naturens grönska, som har en tydlig dragning mot gult. Därför bör man välja en dämpad kulör som ser gulaktig ut på färgprovet.

Efter det väljer man kulör till detaljerna. Arkitekten och docenten Karin Fridell Anter, en av Sveriges främsta experter på färg, har utarbetat 48 olika kulörkombinationer där väggar, fönster, dörrar, snickerier och tak tillsammans ger huset sin karaktär. Röda hus med vita knutar är till exempel vanliga i dag men mer traditionella gula, grå eller gråblå detaljer ger en mjukare kontrast som ofta blir vackrare. På samma sätt vinner en vit fasad på detaljer med milda kontraster medan starkt avvikande kulörer kan ge ett splittrat intryck.
Med färgsättningsapplikationen Alcro Design på alcro.se kan man sedan provmåla sitt hus. Genom att ladda upp en bild på det och byta kulörer på fasaden och detaljerna får man känsla för vilka alternativ som kan fungera.

– Tänk bara på färgerna på datorskärmen inte alltid stämmer helt med intrycket i verkligheten. Gör alltid en riktig provmålning också. Blir du ändå inte nöjd gäller vår Kulörgaranti, säger Maria Midby Arén.

Bilder från alcro.se