(Gäller oljade eller laserade)

Äntligen så närmar vi oss den tiden på året när utemöbler, grillar m.m. skall tas fram. Det kan ju vara så att möblerna som man ställde in förra året inte ser ut riktigt som de borde göra och då får man fixa till dem lite inför sommaren.

Om man har trämöbler av ädelträ är det relativt lätt att få dem fina igen. Oftast så har träet fått en liten gråaktig yta efter vintern och det är ju inte så snyggt eller hur? Så här får du fina möbler igen.

1. Tvätta

Börja med att tvätta rent möblerna med t.ex. Jotun Kraftvask eller någon annan målartvätt. Nu kanske en del av er tänker, varför inte slipa först och sedan tvätta bort slipdammet? Man bör tvätta först för att den smuts och eventuella svamppåväxtningar inte skall slipas in i träet. Då sprider man svampsporerna in i träet och så kan man få stora problem längre fram så tvätta först och slipa sedan är mitt råd. Skölj noga så att inga rester av målartvätten finns kvar. Till teakmöbler finns det ett speciellt rengörningsmedel som gör teaken riktigt fin, det är International som tillverkar den och den heter Teakrestorer.

2. Slipa

Slipa sedan med fint sandpapper, kornstorlek 180 är bra. Det är viktigt att det inte är för grovt sandpapper för då kan man få slipränder i träet som är svåra att få bort. Damma av ordentligt med t.ex en klibbduk.

3. Olja in, alternativt lasera

Om ni har en möbel av ädelträ t.ex. teak eller hardwood eller liknande så skall man olja in dessa. På teakträ är det bäst med en riktigt fin teakolja med kinesisk träolja. Kinesisk träolja är en väldigt fin träolja från frukterna på Tungträdet som växer i Asien. Kinesisk träolja har väldigt fina egenskaper mot fuktupptagning i trä och användes förr ofta på stora skepp som seglade till Kina och andra ställen just för att det hindrade träet på skrovet på skeppen att ta upp fukt. Teak-olja kan man påföra med en liten svamp eller med en pensel, oljan skall ligga blöt på ytan en 5-10 minuter innan man sedan torkar bort överflödig olja.

Man kan få upprepa oljebehandlingen flera gånger beroende på hur uttorkat träet är. Hardwood-möbler är ju väldigt poppis och de oljar man bäst med t.ex Jotun Terassmöbelolja. Denna olja har ett bra uv-filter samt är lite bärnstensfärgad vilket gör att möbeln får tillbaka sin ursprungliga lyster. Den är mycket lätt att arbeta med och ger ett mycket vackert resultat.

Om ni har laserade möbler så laserar man om dem med ny lasyr. Hör efter i din lokala färgfackhandel vad som blir bäst för just din möbel.

Sedan är det bara att njuta av den förhoppningsvis varma och fina sommaren i sina nymålade/oljade möbler. Ljumma sommarkvällar med grillen på, testa att grilla ananasskivor med råsocker på, ta sedan lite cremefraiche till, supergött!!!

Lycka till !!

Henke