När man på våren efter den långa vintern vill vårfixa ute så är det många som börjar med att underhållsolja sin altan eller veranda.

Om man bygger en ny altan eller veranda är det bra att låta den ”vila” ett år innan man oljar den. Detta för att när virket är nyimpregnerat så är det väldigt blött och behöver då torka ur lite innan man påför olja. För er som skall underhållsolja så får man börja med att rengöra lite försiktigt.

Tänk på att om du tvättar din altan eller veranda med högtryckstvätt, så kommer virket att bli fruktansvärt blött, och då kan du inte olja det på flera veckor!! Ta det istället lite försiktigt med skurborste och ett bra tvättmedel med lite blekmedel (natriumhypoklorit) i.
Hör efter i din lokala färgfackhandel för att få råd om bästa tvättmedel för just din yta.

Efter att du har rengjort ordentligt så är det då dax att olja. Välj en kvalitetsolja som är något dyrare än de som säljs lite här å där. Det är viktigt att det är en bra olja med uv-filter och fungicider som skyddar mot solljus samt påväxt av t.ex. alger.

Det finns oljor som är sk. vattenburna alkydoljor, dessa är att föredra framför de traditionella med lacknaftaburen alkydolja. Det finns mer skydd i de vattenburna oljorna som därmed också gör att ditt virke på altanen och verandan håller bättre och att underhållsintervallerna kan bli längre.