I våras bestämde jag mig för att måla om vårt uterum. Det har varit i behov av ommålning ett tag nu, men tiden har inte riktigt funnits förrän nu.

Uterummet består mest av målad träpanel och fönsterpartier, taket är av plåt som ligger på reglar. Vid ena fönsterpartiet så var virket så dåligt så jag bytte ut det mot nytt virke innan jag började måla och fixa. Jag tänkte inte måla om golvet så det täckte jag in med sk mjölkpapp, det är en typ av skyddspapp som är plastad och tål fukt och vatten betydligt bättre än vanlig täckpapp, bra när man är utomhus och grejar.

Mjölkpapp är mycket hållbarare än vanlig papp.

Var noga med att skydda hela golvet när ni skyddar, tejpa så att det ligger kvar.

Virket vid ena fönsterpartiet var så dåligt så jag fick byta ut det.

Färgens skick var inte det bästa så det blev till att skrapa en hel del, när jag skrapat klart så grundmålade jag allt bart trä, dvs de ytor som inte färgen satt kvar på, jag grundmålade med Jotun Visir Oljegrunning Pigmenterad.

Färg i dåligt skick måste skrapas bort.

Var noga med att skrapa bort all löst sittande färg!

Jag får en hel del frågor om just grundmålning och varför man måste grundmåla, grundmålningen hör till en av de viktigaste momenten när man målar, tvättning är bland det viktigaste men det vet ni väl redan:-) , alla ytor som man skrapar när det gäller utvändig målning bör grundmålas, detta för att i grundfärgen finns det oljor som skall ge ytan ett bra rötskydd, många tror fortfarande att man bara kan späda ut fasadfärgen så kan man grundmåla med den… njae, om man man jobbar med moderna fasadfärger sk akrylatfärger som är det vanligaste idag, så innehåller inte fasadfärgen någon direkt olja, det är mest akrylat som skall skydda fasaden mot sol, regn, vind, snö osv, det finns fasadfärg på marknaden som innehåller olja, men det är skillnad på vilken typ av oljemolekyl det är i färgen och vilken funktion den skall ha.

Oljemolekylen som finns i grundfärgen är väldigt liten så att den skall tränga djupt ner i virket, en annan viktigt funktion med grundfärg är att den skall ge bra vidhäftning för den nya fasadfärgen som man skall måla med. De flesta färgtillverkare idag jobbar med systemmålning, dvs deras produkter är gjorda för att passa med varandra för bästa skydd, kolla noga med det system ni väljer att måla med, bryt INTE systemet, dvs håll er till samma märke på grundfärg som fasadfärg osv, följ tillverkarens anvisningar då får ni bäst förutsättningar för ett lyckat resultat som håller länge.

På bilden ovan ser ni att det kommit ut grundfärg även på den yta som är målad, detta är helt ok, det gör inget om det kommer ut lite grundfärg även på de ytor som inte är trärena, ibland när den målade ytan är gammal och solblekt och väldigt torr kan man behöva helgrunda även om det finns en del färg kvar på ytan efter tvätt och skrapning.

När jag grundmålat alla ytor och tätat sprickor osv med akryltätmassa var det äntligen dags att börja måla med slutstrykningsfärgen. I våras släppte Jotun en ny färg i sin Demidekk familj, Jotun har ju varit kända under väldigt många år med att göra bra fasadfärg till våra hus, deras DEMIDEKK serie är ju väldigt populär bland husmålare och yrkesmålare. Ny för i år är deras DEMIDEKK INFINITY, klicka på länken så kan ni läsa mer om den där.

Jag tänkte att det var ett bra tillfälle att testa hur den var att måla med, även om det då inte är fasad utvändigt, men vårt uterum är inte vinterisolerat och det bildas en hel del kondens på ytorna på tidig vår och sen höst så då är det bra att ha en färg som är för utomhusmiljö.

Väldigt bra färg att måla med!

Demidekk Infinity är jättefin att måla med, krämig i konsistensen så den fyller väl samt hänger kvar bra i penseln utan att för den delen kännas för tjock. Jag målade ju med vit ”kulör” och den täcker väldigt bra, efter två strykningar blir det en jättefin yta som inte är lika blank som andra fasadfärger, mycket snyggt!

Redan efter bara 1 strykning täcker den riktigt bra. Kom ihåg att alltid måla 2 ggr med täckfärgen!

Vägg målad 1 gång med Demidekk Infinity.

Det tar ett tag att måla ett uterum, men i vårt fall var det absolut nödvändigt för att det inte skulle börja flagna ännu värre och att virket tillslut skulle bli såpass rötskadat att renoveringen skulle bli större. Se över era ytor på huset under sommarhalvåret och försök fixa till det som behövs, det är en bra investering i huset att hålla fasaden i gott skick samt övriga ytor såsom uterum, attefallstugor, snickarboden mm ,mm och sedan är det ju himla kul att måla och sedan få njuta av det man grejat till:-)

Har ni frågor kan ni alltid mejla mig via frågeformuläret FRÅGA HENKE
Ha det så gött!! Mvh; Henke

Så här blev det när det blev klart, måttbeställda rullgardiner från LUXAFLEX (klicka för att läsa mer) är riktigt bra när solen gassar på som mest.

Alla bilder samt text tillhör Henrik Edin www.henkesmålartips.se