Så har den tiden på året kommit då många äntligen har semester. Vissa flyger iväg på utlandsvistelse, andra till sina sommarstugor och några som bor i egen villa har tänkt att måla om sitt hus. Men då kan det uppstå vissa frågor och funderingar om hur man gör, vart man börjar ,vad skall man ha för färgtyp osv. För att hjälpa er lite på vägen så kan man göra enligt följande.
1. Besiktiga huset
Man bör se över sitt hus lite då och då och speciellt viktigt är det att göra detta när man skall måla om. Det finns vissa grejor som är bra att kolla. Börja med att se över fasaden, på träfasader så bör man kolla på ändträ, dvs. den yta som är avsågad på fasadpanelen längst ner vid sockeln på huset. Titta om det finns någon färg där under, om du har sprickor i fasaden längst ner på brädorna så kan det vara tecken på att det kommit in fukt i änden på brädan som sedan letat sig uppåt och sedan spräckt den. Vatten som sugs upp i änden av träet fryser ju på vintern och detta kan bli sprickor som förstör panelen. Om det inte finns färg där så skall det målas där sedan!!. Kolla sedan på vindskivor, fönsterfoder, fönster, knutbrädor osv. för att se om allt är ok. Om fasaden är skadad någonstans så bör man ju byta ut detta mot friskt virke. Man kan kolla sina fönster med en kniv, stick försiktigt med knivspetsen i virket och känn om det känns stumt och hårt, virke som är rötskadat är mjukt och det är ofta missfärgat runt skadan.
Fönster är oftast mest eftersatt i underhållet på ett hus. Det är oftast så att de flesta drar sig för att måla sina fönster av den anledningen att det uppfattas som lite ”pilligt” och tråkigt att måla fönster, men med rätt typ av färg och penslar så är det faktiskt inte så svårt och riktigt kul.Om huset ser ok ut vid din besiktning så går vi vidare till steg 2, men vill man ha hjälp med sin fasadbesiktning så kan man höra av sig till sin lokala färgfackhandel och där boka en fasadexpert som hjälper dig med besiktningen innan målning, detta kostar oftast inte så mycket och det är värt pengarna.
2. Tvätta
Måste man det? Säger säkert en del nu, och svaret är ja. Husfasaden står ju utomhus året runt och färgen som den är målad med skall ju skydda mot regn, snö, hagel, blåst och inte minst sol, naturligtvis blir den smutsig! Du kan jämföra det med att köpa en ny bil (som ju ibland kan kosta lika mycket som ett mindre hus!!) den tvättar man ju lite då och då eller hur? Skulle du låta din nya bil stå ute i flera år och inte tvätta av den? Om du har kört en hel vinter utan att tvätta den och sedan när vårsolen tittar fram bara vaxar över den, hur blir det då? Detsamma gäller faktiskt en husfasad, den blir rejält smutsig under åren och måste tvättas före målning annars blir inte resultatet så bra.
Om det finns påväxtning av alger eller svartmögel på din fasad så får man tvätta bort detta med ett tvättmedel avsett för detta. Det behövs ett medel med algicider och fungicider i som dödar algsvamparna. Det finns många namn på dessa tvättmedel ex. Algtvätt. Alg och mögletvätt , Trall alg och mögeltvätt osv, alla innehåller ungefär samma saker och är lika effektiva. I tvättmedlen finns det även ämnen som mattar ner och bleker ytan som man tvättar, detta gör att den nya färgen får bättre förutsättningar för att ”bita” bra. Har du ingen algpåväxt så använder du målartvätt för utomhusbruk , ex Fasadtvätt, Alcro Grovrent, eller Jotun Kraftvask. Det är viktigt att tvätta bort ev. svamppåväxt innan man ev. skrapar sin fasad annars så sprider man bara svampsporerna vidare in i virket och så kan det bli mycket värre efter din nymålning!! Man kan lägga på tvättmedlet på olika sätt, väldigt enkelt är att använda en sk. tryckspruta. Med denna så sprutar man på tvättmedlet på fasaden och låter det verka enligt de anvisningar som finns på flaskan, skölj sedan med vattenslangen. Om smutsen sitter hårt någonstans så får man skrubba lite med en fasadborste eller liknande. Man kan även blanda tvättmedlet i en hink och borsta på det med en skurborste och sedan skölja med vattenslangen.
Om ni vill använda högtryckstvätt så tänk på att inte hålla vattenstrålen så nära fasaden, högtryck pressar in vatten bakom färgen och rakt in i virket vilket gör att det tar väldigt lång tid innan fasaden är torr nog att måla! Men om ni håller er på lagom avstånd så funkar högtryckstvätt bra.
Använd ögonskydd och handskar och skydda även de ytor som ni inte vill ha målartvätt på, samt följ noga anvisningarna på förpackningen. Ett tips är att tvätta huset en regnig dag, då sköljer det ju lite extra från ovan!
3. Skrapa och grundmåla
Om man har ett hus som är täckmålat med t.ex oljetäckfärg (inte linoljefärg!) eller oljetäcklasur osv. så måste man kanske skrapa på en del ställen där färgen har blivit för gammal och sliten, ibland är fasaden ommålad så många gånger att det helt enkelt är för mycket färg på fasaden och den släpper på hela ytan och måste då renskrapas innan man kan måla om den på nytt. Använd en ordentlig skrapa när ni arbetar, skrapor med hårdmetallskär är väldigt effektiva. De skraporna är lite dyrare än de med vanliga skrapstål ,men de underlättar betydligt i arbetet. När ni skrapar erat hus vare sig det är hela fasaden eller delar av den så passa på och grundmåla samtidigt. Om ni fläckskrapar dvs skrapar delar av husfasaden så grundmåla direkt så sparar ni tid och arbete. Skrapar ni hela fasaden så grunda väggen direkt efter skrapningen så inte virket blir utsatt för solljus så länge. Solljus eller Uv-strålningen som finns i solljuset, bryter ner träfibrerna och då bildas gråträ som inte är bra att måla på.Försök att grundmåla så fort det går även om ni kanske inte hinner samma dag som ni skrapar, det kan kännas lite lättare ifall ni varierar erat arbete när ni renskrapar eran fasad ifall ni skrapar ena dagen och grundmålar andra dagen, då blir det inte så enformigt.Passa även på att laga småsprickor med ex. latexfog (för utomhusbruk) . Grundmålning görs endast på fasader där det senare skall målas en ny täckande färg eller t.ex en täcklasur. Hör med personalen i din färghandel om vilken grundfärg du skall ha till ditt hus med tanke på vad du skall måla med ovanpå.
4. Färdigstrykning
Efter ett noggrant utfört grundarbete är det då äntligen dags för det som är det roligaste, färdigstrykning. Du skall äntligen få måla med din nya färg i din kulör som du valt med omsorg. Färdigstrykning görs alltid 2 ggr. Om man bara stryker 1 gång blir det för lite färg på ytan och då slits den fortare än normalt. Även om man tycker att det täcker jättebra och ser bra ut så är det för klent med färg på ytan för att det skall bli riktigt bra, så ha tålamod och måla eran husfasad 2 ggr. Det är viktigt att man inte slutar hur som helst i målningen, om man har en fasad som är delad med en sk. kransbräda på mitten så målar man alltid hela vägen dit innan man slutar. Är fasaden hel så målar man hela vägen ner till slutet på fasaden innan man slutar. Målar man från en stege så målar man den mängd panel man finner lämplig ex 6-7 brädor, och så målar man hela vägen ner, man flyttar inte vidare i sidled och tar det nedersta sedan utan man målar hela vägen ner och sedan flyttar man stegen vidare i sidled till nästa 6-7 brädor och gör likadant igen. Detta gör man för att undvika tvärskarvar i målningen, samt att det ser inte så bra ut rent estetiskt. Målar man från en rullställning gäller samma princip, bara att man kan måla fler brädor åt gången i sidled innan man flyttar sig neråt på väggen, och samma princip gäller ju då självklart vid en fast monterad byggställning. En lite kul grej om detta med hur man slutar måla på en fasad kommer jag ihåg från det jag var målarlärling i Göteborg. Jag och min arbetskompis som också var lärling var och målade en skola på Hisingen. Vi stod på en rullställning och målade och när dagen närmade sig sitt slut så avslutade vi där vi var på väggen, vilket var ungefär på hälften. Vi packade in våra grejor och tog helgledigt, strax efter jag hade kommit hem så ringde min dåvarande chef, han var mycket irriterad och sur på oss och på det vis vi hade slutat och måla, han sa på bred göteborgska ”att så målade bara lärlingar och kärringarna på landet !! ” och det fick bli en läxa att lära sig, så från den dagen var vi alltid noga med att avsluta rätt. Se till att det blir snygga raka avslut på fönsterfoder, knutbrädor mm, det ser lite slarvigt ut ifall det är kladdat fasadfärg på knutbrädor osv. det tar inte så lång tid att göra detta noga och resultatet blir så väldans mycket snyggare, och ett snyggt målat hus vill ni väl ha eller hur?
Det är mycket arbete med husmålning, det är på planeringsstadiet du kan tjäna tid genom att förbereda dig noga, kolla upp saker om din målning om du inte vet riktigt hur du skall göra, det är väldigt onödigt att överarbeta, om du börjar i fel ände så kan det kosta dig mer än nödvändigt.Se till att ha ordentliga ställningar stegar osv, det kan gå väldigt illa ifall man trillar ner från en stege. Färgvalet är ochså väldigt viktigt, försäkra dig om att det du målar med är bra grejer. Det ÄR stor skillnad på färg och färg!!
Naturligtvis är det ju en ekonomisk fråga också, men köper du färg av dålig kvalitet så kan du ju förstöra hela husfasaden och det blir ju inte billigare då eller hur?
Till sist, försök att ha kul när du målar, lyssna t.ex på någon favoritmusik, eller någon cd-bok som får dig på bra humör. Då går målningsarbetet mycket fortare och enklare tycker ialla fall jag. Ta pauser och ät och framför allt drick mycket om det är varmt!! Och kaffe och fikabröd är ju aldrig fel!
Känner du att det här med att måla huset är ett alldeles för stort projekt så kan jag varmt rekommendera en målare i Göteborg som heter Västsvenskt Måleri Ab, Ett företag med lång erfarenhet som fokuserar på kvalité & service in i minsta detalj. På deras hemsida kan du enkelt begära en kostnadsfri offert.
Lycka till !!
Mvh: Henke
PS. Mejla gärna frågor till mig om det är något du undrar över, gå till ”Fråga Henke” och ställ frågor.