Ett tak påverkar ett rum mer än vad man kan tro. Det ger en känsla till rummet varpå detta är lika viktigt som både golven och väggarna. Tillsammans ger alla sidorna en helhet i rummet.

Tak inomhus
Tak inomhus i Sverige kan skilja sig väldigt mycket åt. Några tak är målade, andra är i trä med olika färger och lasyrer och andra tak är målade med olika målningar. Det varierar beroende på vad den boende önskar och har för smak.

I vissa allmänna utrymmen så som kyrkor och gallerior så kan det vara vanligt att se målningar i taket. Dessa är utförda med högsta precision och ett noggrant arbete bakom. Målningar i de privata bostäderna kan vara mer ovanligt, men det finns de som tar denna känsla även till hemmet.

Vanligaste materialet i tak är puts eller trä. Puts är lättare att måla och går att variera mycket i färger. Trä i taket var mer vanligt förr, men i villor och stugor finns detta kvar. Trä går att variera mycket även det. Då trä kan målas med lasyr så kan tonerna variera i det oändliga. Trä ger även en vacker känsla då kvistar går att se i planken vilket gör varje bräda unik.

Hur måla ett tak?
För att måla ett tak så kan en målerifirma anlitas. Målerifirmor har anpassade produkter för detta och kan därför måla på ett mycket ergonomiskt sätt. Det är även möjligt att måla själv om man vill ta sig an det. Till detta rekommenderas det en förlängning av rollern och även en stege. Det är även viktigt att täcka golvet ordentligt med papp och så även lister och övre delen av väggarna för att skydda dessa ordentligt.

Viktiga steg för att måla ett tak
Grundarbetet på taket är viktigt för att det skall hålla så länge som möjligt utan att behöva målas om. Förbehandling skall utföras först. Med detta så rengörs taket och ojämnheter jämnas ut.
Tidigare färg kan slipas bort om det är i en mörkare kulör än vad den nya färgen kommer att vara, detta för att färgen ej skall lysa igenom.

Efter att taket har rengjorts så skall grundfärgen målas. Grundfärgen får med fördel vara i den ljusare nyansen än vad taket kommer att målas i. Skall taket vara vitt så kan grundfärgen vara vit, skall taket vara svart så kan grundfärgen vara i tonen grå. Med samma nyans i färgskalan så kommer slutresultatet vara så täckande som möjligt.

När grundfärgen har målats på så är det sedan den vanliga färgen som skall målas. Denna kan målas i så många lager som möjligt tills önskad nyans på taket har uppnåtts.

Om du skall anlita ett seriöst företag som utför en takmålning, takrenovering eller takomläggning kan du alltid vända dig till www.villatakspecialisten.se och begära ett kostnadsfritt hembesök och offert.