Jag har testat ett nytt medel från NITOR för att behandla tryckat virke…

Tjena !

På sommaren ( vilket är den årstid vi har nu tydligen, även om solen inte skiner så mycket…) så finns det en massa olika projekt att göra med sitt boende, vissa kanske målar om sitt hus, eller fixar till trädgårdsmöblerna osv. Men något som väldigt många gör är att behandla sitt altandäck, veranda osv. De flesta av oss använder träolja men det blir vanligare och vanligare med t.ex terrrasslasyrer som man kan pigmentera i olika kulörer, eller som jag skall visa här, en behandling med kiselkristaller.

Behandlingen är inte ny, utan har funnits i några år, mest känt är nog SIIO som haft denna produkt länge, men jag skall testa NITOR Woodcleaner och Woodprotection för att se hur det blir, och testytan är mitt egna balkonggolv.

På min balkong ligger ett ca två år gammalt tryckimpregnerat trallgolv, det var smutsigt och på sina ställen fanns även lite alger mm, så jag tänkte att det var dags att fixa till det.

Så steg ett är att tvätta av golvet först, och till detta använder jag NITOR WOODCLEANER.

Wood Cleaner har tre goda egenskaper: den rengör, den förimpregnerar träytan, och den öppnar upp träfibrerna så att nästa steg i behandlingen – Wood Protection – kan tränga djupare ner i träytan. Detta förstärker effekten av den totala behandlingen.

Wood Cleaners kiselteknologi ger produkten unika rengöringsegenskaper. Den löser effektivt upp oljerester, avlägsnar alger, svampar och mögel. Dessutom förhindrar den att ny påväxt av alger, svampar och mögel uppstår på träytan.

Jag började med att blöta ner ytan med vatten, sedan lade jag på medlet med en pensel, men man kan använda en roller oxå.

Efter att medlet verkat ca 10-15 minuter så skurade jag med en rotborste för att skura golvet rent. ( det blev väldigt rent! )

OBS! om ytan torkar ut under tiden medlet verkar, så påför mer medel så att ytan hålls fuktig!

När golvet torkat ordentligt, så är det dags att lägga på efterbehandlingen dvs Nitor WOODPROTECTION.

Wood Protection är ett effektivt träskydd för alla typer av träslag. Minskar behovet av underhåll och ger en ljust silvergrå, vacker och långsiktigt hållbar träyta som är behaglig att gå på.

Wood Protections kiselteknologi gör att produkten tränger in i och stärker träfibrerna från grunden. Därigenom skapas ett kraftfullt och långsiktigt skydd mot påväxt av alger, mögel och svamp, liksom god resistens mot vatten och annan smuts. Den behandlade ytan får även ett visst brandskydd. Träytan får efter ett par månader en ljust silvergrå ton, där solbelysta ytor fortare grånar än ytor i skugga. Processen fortgår sedan i 6-12 månader, beroende på träslag, dess ålder och skick, samt väder och vind.

Även denna behandling applicerade jag med pensel, men det går utmärkt även med roller eller dyna.

Man lägger Woodprotection två gånger, låt det torka noga innan andra strykningen. Viktigt att tänka på är att det inte får komma regn undertiden man behandlar golvet och ytan är våt av medlet!

Sedan skall man behandla golvet en tredje gång inom 12 månader från första strykningen, detta för att försegla ytan och ge ett långsiktigt skydd.

Jag är riktigt nöjd med resultatet, det kommer naturligtvis att bli mer grått med tiden, och det är precis så jag vill ha det, medlet är väldigt lätt att använda och påföra.

Så till dig som är lite trött på att olja din altan varje år eller inte vill använda terrasslasyr så varför inte testa denna produkt,? den är ju lite dyrare än vad träolja är initialt, MEN man måste slå ut kostnaden på flera år som du inte behöver behandla golvet alls, och då kan man ju lägga dom slantarna och den tiden på något annat:-)

NITOR WOODCLEANER och WOODPROTECTION köper du naturligtvis på COLORAMA ! och där får du även ännu mer tips och trix av kunnig och trevlig personal som hjälper dig till bästa reslutat!!

Ha det gött och njut av sommaren!!

Mvh; Henke