Hej allihop!

Hoppas att ni njuter av semester, sol och bad eller annat som ni gillar såhär års:-)

Jag får en hel del frågor just nu om utvändig målning. Ofta är frågan om man kan måla med en vattenburen färg ovanpå en oljeburen, eller tvärtom.

Svaret är att det går bra att måla en vattenburen färg ovanpå en oljeburen(lack eller alifatnaftalöslig)om den är i bra skick och ordentligt rengjord, men man bör inte göra tvärtom.Med oljeburen färg menar jag INTE linoljemålad yta, då är det säkrast att fortsätta med linoljefärger och inget annat.

Vidare är det många som frågar om man kan måla en ”vanlig” färg ovanpå en rödfärgad , dvs ex Falu Rödfärg. Detta går oftast inte i de flesta fall eftersom en slamfärg(rödfärg) är väldigt stofftig, dvs pigmentet i färgen sitter löst på ytan och ger då en väldigt dålig vidhäftning för andra typer av färg.

Jag vet att vissa tillverkare av färg har produkter för att kunna måla på Falu Rödfärgade fasader mm, men då bör man rådgöra med den tillverkaren och följa deras rekommendationer.

Det var allt för nu:-)

Ha det så gött i sommarvärmen och måla påCool

Mvh; Henke