Cirka en timma nordväst om Uppsala träffar vi Jeanette Almgren och hennes nio Östervåla-bikupor, som genom Alcro Färgfonden fått en lila kulör lika vacker som ängarnas midsommarblomster.
Tjena !
Här kommer ett fint reportage om en biodlare i Uppsala som fått vackra bikupor tack vare Alcro Färgfond:-)
Alll text och bilder är från Alcro.se – Trendbloggen
Mvh; Henke
Cirka en timma nordväst om Uppsala träffar vi Jeanette Almgren och hennes nio Östervåla-bikupor, som genom Alcro Färgfonden fått en lila kulör lika vacker som ängarnas midsommarblomster.
Bina surrar kring kuporna och bryr sig inte märkbart om vårt besök hos Jeanette. Det gör däremot hennes båda hundar och de två katterna som ligger på gräset och lapar i sig allt vad denna soliga dag har att erbjuda.
Jeanette berättar att det är femte sommaren som hon och hennes man har bikupor. Tillsamman har de 19 stycken. Men det är bara Jeanettes som fått den lila kulören 4040-R60B.
– Min älsklingsblomma är midsommarblomstern och jag ville ha en kulör till bikuporna som påminner om den. De blir som smycken i trädgården.
Vi kliver i overallerna, får på oss handskar och ett skydd för ansiktet. Även om bina är snälla så känner varken de eller vi för att få dem innanför kläderna.
Att bin är fantastiska vet säkert många, men att de är så fantastiska var en aning häpnadsväckande. Till exempel kan vi tacka bin för nästan allt vi serverar på frukostbordet. Ungefär en tredjedel av vår mat kommer från växter som bin pollinerar. Bin ger honung, men framförallt är de livsviktiga. Utan bin skulle allt som pollineras försvinna.
Jeanette öppnar med van hand en av kuporna och duschar försiktigt med en blomspruta.
– Då tror bina att det är dåligt väder och kryper neråt i kupan, berättar Jeanette och tar upp en ram som dignar av bin, honung och celler där nya bin utvecklas.
Drottningen är markerad med en liten vit prick. Vi ser tydligt hur hon kryper runt och letar efter nystädade celler att lägga ner ägg i. Ja det är sant, celler är nystädade av det föregående arbetsbiet som kläckts där.
– Genom att drottningen är markerad med en vit prick vet vi vilket år hon kom till. Varje år har olika färg och det blir därför lätt att hålla reda på hur gammal hon är, berättar Jeanette.
En bidrottning är effektiv i ungefär 3-5 år, sedan blir hon trött och kommer tillslut att bli utmanad av en ny drottningkandidat. Den första drottningkandidaten som kläcks i en kupa kryper ut och river sedan upp de andra drottningcellerna, för att sedan runda av med att döda den nuvarande drottningen. Ett hårt liv kan tyckas men bina vet själva vad som är bäst för ett väl fungerande bisamhälle.
Jeanette berättar hur arbetsbiets livcykel fungerar. Att de först städar sin cell, sedan blir de amningsbin och hjälper till att mata andra larver. Därefter blir de byggbin, som bygger och lagar i kupan, sedan mottagarbin som tar emot nektar och vatten som kommer utifrån. När deras giftkörtlar är utvecklade blir de vaktbin, då vaktar de kupan från hot och snyltgäster. Till sist blir de flygbin, som det hörs på namnet flyger de ut och hämtar nektar, pollen och vatten. Under hela vår- och sommarhalvåret samlar de för att stärka sitt vinterförråd av honung och mat
Hon förklarar också konsekvenserna av starka bekämningsmedel, som neonikotinoider och vad som händer om bina bara får en sorts blomma.
– Neonikotinoider gör att bina blir dementa och att de tillslut inte hittar hem till kupan. Det leder till ökad bidöd. Bina vill också pollen från olika blommor, som ett smörgårdsbord. De blir uttråkade av att till exempel bara äta raps. Det som att vi skulle äta köttbullar varje dag. Om man bara sår in en blomremsa i kanten av åkern så ökar pollineringen.
Vi pratar vidare över en bit hembakad rabarberpaj. Bina får jobba vidare i fred och vi har fått nya perspektiv på dessa små steklar och deras storhet i vår natur.
Detta kan du göra själv för att öka pollineringen:
- Plantera dragväxter i din trädgård eller på balkongen, så som lavendel, honungsros, humle eller vitklöver
- Placera vattenbad i trädgården. Bin är vegetarianer och får protein via pollen. Men törstiga blir de.
- Om du har åker, plantera olika blommor i dikeskanten, det finns färdiga fröpåsar med en mix.
- Läs mer om bin på https://www.naturskyddsforeningen.se/radda-bin