Våren 2007 fick jag och min dåvarande flickvän en idé om att bygga ett utekök. Vi tyckte att det är lite tråkigt att laga mat inne om det är en fin sommardag, så tanken om ett utekök började växa fram.

Vi ville inte att det skulle bli någon ”lyxvariant” med en massa takbyggnationer, klinkergolv, varmt och kallt vatten osv, utan så enkelt som möjligt men samtidigt funktionsdugligt. Jag ville bygga med hjälp av tegel och mura upp en slags inredning eller stomme om ni föredrar. Jag har aldrig murat med tegelsten, men jag har en kompis som kan detta så jag har tagit hjälp av honom med murningsmomenten. Detta blir en liten serie om hur köket växer fram, det är inte färdigt idag, ( å med detta regnande kan det dessvärre dra ut på tiden) . Detta är oxå tänkt som en idé som ni kan ha hjälp av ifall ni skulle få för er att bygga ett utekök. Jag är alltså inte expert på detta med att bygga utekök, så eventuella konstruktionsfel får ni ha överseende med, se det som en kul grej. Jag vill samtidigt passa på och tacka Andreas Wejshult för all hjälp!!! Tusen tack!!

1. Grundarbete

Vi började med att se ut en lämplig plats på vår tomt för vårat utekök. När vi gjort detta började jag att gräva ut för att gjuta en sockel som jag sedan skall mura tegelväggen på. Jag byggde en form för att få sockeln så som jag ville, det är viktigt att få denna form vågrätt så att sockeln blir jämn, då blir det lättare att mura tegelväggen ovanpå sedan. Efter att formen var klar så fyllde jag en bit med singelgrus föra att få bättre grund till cementen. Jag använde färdig cement som man bara behöver tillsätta vatten, det underlättar betydligt ifall ni använder en tombola för att blanda cementen i. När jag gjutit färdigt så fick det torka i ca. 1 vecka innan jag började mura.

1.1 Sockel gjuten i cement.

1.2

2. Mallar, mått m.m.

När sockeln hade torkat var det dags att börja fixa till mallar osv. för att få tegelväggen rak och jämn. Vi byggde hörn med lite brädor som sedan ställdes lodrätt i hörnen. Vi fick staga upp dessa hörn med lite fler brädor för att fixera dem i rätt läge. När vi hade satt upp alla hörnmallar så använde vi en laser för att få rätt höjd på tegelstenarna, lasern sätter en linje som är helt vågrätt som vi sedan ritar streck efter, detta är ett mycket effektivt hjälpmedel för att få allt rakt å fint. Vi räknade sedan ut var nästa streck på höjden skulle vara ( tegelstenens tjocklek + fog ) och satte ut alla märken tills vi kom till den höjd som väggen skall vara på. Därefter spikade vi små spik vid strecken som vi sedan fäste mursnöret i.

2.1 Snickra ihop lite mallar.

2.2 Mall i hörnet

2.3 Med ett laserpass blir det lite lättare med rätt höjder.

2.4

2.5

3. Tegelmuren växer fram

Efter alla mått var satta var det då dags att börja med tegelmurningen. Jag använde murbruk som är färdigblandat och som bara behöver vatten tillsatt, jag blandade i en tombola. Vi började med första stenen i hörnet, det är viktigt att stenen läggs efter vinkeln, samt efter mursnörets höjd.

Sedan fortsatte vi med sten efter sten, och väggen började ta form.

Var noga med den första stenen.

3.1 På med bruket och börja mura….

3.2

3.3

3.4

Tack vare att det regnade så mycket hos oss den här sommaren så drog det ut på murarbetena.

Så här långt han vi innan regnet kom….7/7-07

Solen skiner, dax att fortsätta…

Jag kapade passbitar med en kapmaskin med trissa för tegelsten.

Börjar bli färdig,

Efter murningen så började vi med golvet, jag grävde ner tryckimpregnerade reglar i marken och skruvade vanlig trall upp på reglarna. Detta tänker jag olja med vanlig uteolja till våren/sommaren. Typ. Alcro Träolja eller Jotun Träolja V, man bör helst använda en vattenburen träolja tycker jag, de håller längst.

Efter murningen, började jag på golvet.

Jag grävde ur för reglar i marken.

Började att skruva trallvirke.

Jag har en 4″ spik som mellanrum.

Snart färdig med golvet.

När murningen och golvet var klara så var det dax för bänkskivorna, jag har använt en 16 mm 3 stav ekbänkskiva. Den var obehandlad när jag köpte den, den är nu behandlad med Osmo Hårdvaxolja sidenmatt, denna olja är INTE gjord för utomhusbruk! Men jag ville testa den i alla fall, blir det dåligt så får jag väl slipa om skivorna och använda någon annan produkt.

Efter det att golvet var färdigt, gjorde jag konsoller i tryckat virke.

Jag borrade och pluggade, sedan skruvade jag fast konsollerna i tegelväggen.

Testar bänkskivan.

Jag använde Osmo hårdvaxolja* till bänkskivorna.

Jag köpte en rund diskho på Ikea och fällde in den i bänkskivan, tyvärr så hann vi inte få dit någon vattenkran, men det får vi fixa till våren.

Jag valde en rund diskho,från Ikea.

Det var lätt att fälla in diskhon i bänkskivan.

Det som saknas är en vattenkran, men det kommer.

Grillen på plats, bara å sätta igång å grilla.

Vi köpte en gasolgrill, å sedan var det bara och sätta igång å brassa käk!

/Henke