Detta avsnitt avser inte tapetsering med sk. Easy-up tapet, utan istället skall jag försöka förklara hur man gör när man tapetserar med vanliga papperstapeter.

1. Underarbete

Som vanligt så är det underarbetet som är viktigast. Om du slarvar här så blir inte resultatet det du väntade dig. Papperstapeter, oavsett om det är släta tapeter eller strukturtapeter så döljer de inte något av väggen under dom. Var noga med att riva ner gammal tapet som sitter dåligt. Om det är tapetserat med flera lager(4 eller mer) så är det lika bra att riva ner all tapet. Om det inte är tapetserat så många gånger och tapeten sitter bra så behöver man i de flesta fall bara riva ner den tapet som sitter lös.Kolla extra noga uppe vid taklisten, nere vid golvlisten samt i hörn och runt dörrar och fönster. Riv loss det som är löst och se noga till att det som sitter kvar på väggen verkligen sitter fast. Om det är tapetserat med en strukturtapet så måste du riva ner alltihop.

De flesta strukturtapeter är sk. spaltbara, detta betyder att man river bort den strukturerade ytan och kvar blir en tunn pappersyta som man kan tapetsera på. Men ibland så kan strukturtapeter krångla riktigt ordentligt, när man sätter igång och river i dom så får man bara loss småbitar av tapeten.

Då kan det vara bättre att grunda tapeten med t.ex en vattenburen snickerigrundfärg och sedan när färgen har torkat så bredspacklar man ytan eller limmar och hänger upp en sk. Easy-cover. Det sistnämnda är en slät glasfiberväv som man kan sätta upp istället för att bredspackla, det går fort och är relativt enkelt jämfört med att bredspackla, priset per kvm blir dyrare än om man spacklar men det kan vara värt det ändå. Se till att du slipar av ordentligt efter att du har spacklat och damma av väggarna innan tapetseringen. Vid spackling på ny gipsskiva så är det viktigt att du sätter glasfiberremsa över skivskarvarna, sätt dock inte någon remsa i hörnen.

2. Eventuell målning (efter spackling av väggarna)

Om det är så att du tänkt måla tak eller befintligt snickeri så gör du det enklast före du tapetserar. Börja med att se till att taket är rent, samt att karmar och lister är avtvättade med målartvätt. (använd målartvätt som inte kräver eftersköljning så går det fortare).

Börja sedan med att måla taket, måla med taklisten med samma färg som i taket. Efter första strykningen av taket så kan du kolla efter taklisten ifall du ser några sprickor som lyser svart, täta dessa med latexfog och släta till med fingret. När du sedan stryker taket en andra gång så målar du över sprickorna och får därmed ett helt utseende utan en massa fula svarta glipor.
Detsamma gäller när du målar snickerier, börja med att grundmåla med grundfärg för snickerier , spackla och täta sedan sprickor och andra skavanker innan du stryker med färdigstrykningsfärg, måla ut en liten bit på väggen så blir det lättare att tapetsera sedan.

3. Riva till tapetvåder

Du måste ha ett tapetbord till hjälp när du tapetserar med papperstapeter som skall limmas på baksidan. På bordet river du även till rätt längd på våderna. Se till att du har mätt måttet från golvet till taket och lägg sedan till ca 10 cm. Gör ett litet streck på tapetbordet så du vet vart du skall mäta ifrån när du river till våderna. På en omönstrad tapet behöver man ju bara riva till rätt längd efter sitt mått och sedan göra likadant med resten av tapetvåderna, men om det är mönsterpassning så får man lägga till för mönstret hela tiden, kolla noga vad det är för mönsterhöjd på tapeten innan du river till den.

Kolla även väldigt noga på lappen med upphägningsinstruktioner som medföljer tapetrullen, där får du viktig information om t.ex mönsterpassning, tid som tapeten skall ligga och dra till sig limmet, samt vilket färgbad eller trycknummer tapeten har, släng inte dessa lappar förren du har tapetserat klart och är nöjd med ditt jobb.

Skulle du behöva en rulle tapet till så måste du veta vilket artikel- samt trycknummer tapeten har för att du skall få likadan tapet igen. Färgbaden kan skilja mellan de olika körningarna hos tapetfabrikanten.

4. Limma tapetvåderna

Efter att du rivit till dina tapetvåder så skall de limmas. Använd rätt sort tapetlim, kolla i färgaffären så att du köper rätt lim annars kan det bli onödiga problem. Lägg tapetvåderna på bordet i en hög med baksidan uppvänd emot dig. Se till så de inte rullar ihop sig. Skjut sedan hela högen av tapetvåder till den bortre längsgående kanten på tapetbordet.

Ta sedan den översta våden och dra den rakt emot dig till den andra längsgående kanten. Nu bör tapetvåderna täcka hela bredden på bordet. När du nu börjar att limma dina våder så bör det inte komma något lim på bordet. Använd en limpensel eller allra helst en limrulle. Doppa rullen eller penseln i limburken så det blir ordentligt med lim på den, börja sedan med att rulla ut limmet mitt på våden och rulla ut det mot kanterna på våden, rulla eller pensla inte fram och tillbaka utan rulla från mitten ut mot kanten ,lyft sedan rullen och börja sedan om från mitten osv.

Du får inte snåla med limmet, då får du problem med blåsor sedan. Det brukar gå två rejäla limmdopp med rulle per våd. Med pensel tar det lite längre tid och man får doppa i limmet oftare än med rulle. Var noga med att få lim ända ut i kanterna på tapetvåden! Vik sedan ihop våden, ta översta kanten och vik den förbi mitten på våden så att den resterande biten blir lite kortare an den andra. Lägg kortsidorna kant i kant med varandra, fortsätt sedan med att vika in mot mitten tills du får en lagom ihopvikt tapetvåd, sen skall den ligga och ”svälla” dvs. dra åt sig limmet ordentligt innan du hänger upp den.

Gör likadant med de andra våderna, kom ihåg vilken du limmade först för den skall du ju börja med sedan eller hur. Limma inte för många våder åt gången!

5. Tapetsering

Om du skall sätta en tapet som skall sitta kant i kant så kan du börja i stort sett vartsomhelst i rummet, men om du skall sätta en tapet som skall hängas med sk. trådkant dvs.omlott några mm, så bör du börja vid t.ex ett fönster och jobba dig runt rummet så att du inte får några skarvar emot dig när du går in i rummet. Se till så att första våden hänger rakt, använd ett tapetlod eller mät in våden efter ett rakt hörn eller fönsterkarm eller liknande.

Efter du har satt första våden så är det bara att fortsätta på samma sett igenom hela rummet. Kontrollera lite då och då att våderna hänger rakt, använd tapetlodet till detta. Sätt småbitarna över dörrar och fönster när du kommer dit, gå inte och sätt småbitar först och de stora våderna sedan, det kan bli problem med att du får skära till väldigt små passbitar och det ser inte så snyggt ut.
När du kommer till ett hörn så bör du inte gå runt hörnet med tapetvåden, man brukar låta tapeten gå runt ca 2 cm runt hörnet, skär till våden på tapetbordet, exempelvis så säger vi att du har 30 cm kvar till hörnet, skär då våden 32 cm, den bit du får över sätter du dikt mot hörnet så att den överlappar den andra biten.

Tapetsering skall vara snyggt och ha så lite skarvar som möjligt, använd hela våder så mycket det går även om det blir lite mer spill så blir slutresultatet mycket snyggare ifall du inte har en massa remsor av tapet vid varje fönster och dörrkarm. Ha en hink med ljummet vatten och en svamp i som du kan torka bort limspill med medans det är fuktigt. Använd en tapetborste för att släta ut tapeten med samt en tapetkniv med rakblad , inte en sk. brytbladskniv.